8 НАЧИНА ДА СЕ СПРАВИТЕ С ДЕПРЕСИЯТА

Когато сте депресирани, изглежда сякаш нищо не може да ви накара да се почувствате по-добре. Въпреки че може да преборите депресията, използвайки лекарства, може да пробвате един вид терапия, която се нарича когнитивна поведенческа терапия. Тя е насочена към промяна на поведението ви и това е един от най-ефективните методи. Прочетете, за да научите някои психични трикове за борба с депресията и за по-щастлив живот.

Позитивна психология

1. Освободете се от миналото

Нека минало си остане минало. Трябва да осъзнаем и да признаем, че не можем да го променим. Не страдайте от нещата, които нямат връзка с настоящето. Опитайте се да се съсредоточите върху това как да използвате умствените и физическите си ресурси, за да постигнете целите си сега. Не е толкова трудно, защото направените грешки в миналото ще ви научат да бъдете по-добри и по-уверени.

2. Не преувеличавайте проблемите

Спрете да мислите за най-лошите неща в живота си. Винаги има решение на всеки проблем и ако не сте съгласни, тогава не сте доволни от тези решения. Не саботирайте себе си, защото никога няма да имате възможност да пробиете стените на депресията. Животът е твърде кратък, за да го прекарате съсипани и огорчени. Бъдете по-реалистични и се опитайте да не гледате телевизия, особено предавания и филми, които са пълни с негативна информация.

3. Фокусирайте се върху положителните неща

Започнете да правите малки неща, които ви правят щастливи. Запишете всички положителни моменти, които са ви се случили през деня. Трябва да се мисли положително най-малко половин час всеки ден. Освен това, можете да направите нещо добро за другите. Това може да бъде билет към вашето самочувствие и да изтласка чувството за малоценност. Да не забравяме, че добрите и положителни действия могат да повишат настроението ви във всеки един момент.

4. Усмихвайте се

Знам, че звучи странно, но усмихвайки се, може да преборите депресията, дори усмивката да не е искрена. Тя може да даде тласък на вашето настроение и да облекчи състоянието ви. Какво чакате още? Според когнитивната поведенческа терапия съществува значителна връзка между емоционалното и физиологичното състояние. Защо да не променим поведението си и да чувстваме положителните емоции по-често?

5. Придържайте се към рутината

Може да бъде трудно да се придържаме към един добре структуриран ден, но това ще ви помогне да облекчите симптомите на депресията. Хората, които страдат от това състояние, обикновено са изправени пред необичайно увеличаване или загуба на тегло, ето защо е толкова важно да се придържаме към рутината. Плюс това, тя може да ви помогне да се борите със безсънието.

6. Освободете се от негативните модели на мислене

Депресираните хора често виждат нещата в черно или бяло. Трябва да се освободите от този модел, защото това може да ви накара да се чувствате по-зле. Отрицателните модели на мислене може дори да ви накарат да не правите нещата, с които се чувствате щастливи. Например, вместо да кажете "на никой не му пука за мен и никой не ме обича," казвате "много хора ме обичат". Ще се почувствате много по-добре.

7. Избягвайте да се изолирате

Когато сте депресирани, нямате желание да се виждате с никого. Но изолацията няма да ви помогне да се преборите с депресията. Не се страхувайте да споделяте проблемите си и вътрешни си чувства със семейството или приятелите. Те ще направят всичко възможно, за да ви помогнат да се справите. Освен това ще имате възможност да проверите откровеността на близките си. Както казва поговорката: "Приятел в нужда се познава."

8. Не бъдете жертва

Не обвинявайте себе си и другите, ако нещо се е объркало. Можете да изберете как да реагирате на всички трудни събития в живота ви. Вие имате всички шансове да превърнете мечтите си в реалност. Не си губете времето да мислите за ненужни и деструктивни неща, които могат да понижат самочувствието ви.


Депресията е широко разпространен проблем на милиони хора по целия свят. Има много теории за възникването й. Много хора предпочитат да използват медикаменти, защото вярват, че това е причината за химичен дисбаланс в мозъка. Но мнозина са на мнение, че е по-добре да се борите с депресията по естествен път.

източник: dama.bg

Ние, специалистите от Боуен център, чрез Позитивна психология и психотерапия възстановяваме психичния ви баланс, като ви освобождаваме от бремето на негативните мисли и емоции, за да се стабилизира психиката ви в състояние, такова че да функционира по най-оптималния за вас начин. Още след първите ни срещи, вие ще усетите положителната промяна в себе си: ще имате по-добро самочувствие, и ще започнете да постигате целите си с лекота и увереност, ще се радвате на нови успехи и ще придобиете контрол над живота си, ще спре да ви тежи реалността в България, защото ще осъзнаете, че всичко зависи от вас и вашите нагласи.

За да ускорим резултатите и с цел да се избегне медикаментозно лечение, съчетаваме Психотерапията с Боуен терапия, доказана холистична методика, която се прилага за възстановяване от химичен и хормонален дисбаланс. Съчетаването на двата метода на терапии позволява още по-голямо прецизиране на лечението и гарантира успеха му (това е особено важно при лечението на хронични и „труднолечими и нелечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Позитивната психотерапия и Боуен терапията могат да помогнат във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология и Боуен техниката са толкова успешни в лечението на много сложни състояния и редица психични проблеми? - се свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Каква е разликата между психотерапевт, психолог и психиатър?
Защо психотерапевтите ни казват онова, което вече знаем?!
▶ За всяко заболяване има логично обяснение
▶ Защо повечето хора никога не разбират смисъла на живота си?
▶ Изборът да обичаме себе си
Програмирай съзнанието си за щастлив живот
 


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ