БОУЕН ТЕХНИКА ЗА МИОФАСЦИАЛНО ОСВОБОЖДАВАНЕ

Боуен техника за миофасциално освобождаване (БТМО) е "ново поколение" мануална модалност с широко приложение и силен ефект. Названието миофасциално освобождаване идва от стремежа да се опишат широка гама техники и накратко означава "отпускам нещо стегнато".

Боуен център

Защо Боуен е техника за миофасциално освобожаване?

Независимо дали ще е (класически шведски) масаж, инструментално подпомогнат масаж (гуа ша), кинезиотейп или ролфинг – всички тези техники се базират на внасянето на стимул в една система с цел получаване на отпускащ ефект.

Една от големите разлики е, че БТМО отчита особеностите на човешкото тяло и признава, че въздействието и ефектът не се получават от желанието на терапевта, а от преценката на цялостната същност на индивида. Това я прави непринудителна (за разлика от масажа) и ненасилствена (за разлика от "дълбокия" масаж).

Нека да започнем с уговорката, че доста дълго бях много скептичен към техниката Боуен. 

Първият ми допир с нея беше когато в зората на Боуен в България моят приятел Лазар Радков ми предложи да ми покаже новите си умения. Почувствах моментален ефект и схванатите ми бедра се отпуснаха, клекът ми стана по-дълбок - бях тренирал, и след всеки 5 минути стоене или седене ми трябваха 4-5 повторения, за да достигна дълбочина, която след 15 минути работа можех да достигна от първото повторение.

След това обаче дойде една привидно непреодолима пречка – енергийното обяснение, псевдонаучните твърдения, гръмките обещания. Дълго време бях едва ли не противник на конкретната техника, докато не се оказа, че инструментът е страхотен, но хората, които го управляват, не са. След редица случайности обаче имах възможността да се запозная с един човек, който преобърна мнението ми за Боуен.

Боуен центърКак се въздейства върху тялото?

Характерно за БТМО е т.нар. движение. То включва отместване на кожата, лек натиск и претъркалване върху мускули, сухожилия или други меки тъкани. Като цяло движението е много леко и в общия случай е безболезнено. Движението може да бъде изпълнено през тънки дрехи (риза, тениска, но не е толкова удобно и приятно през дънки или шуба).

След извършването на група такива движения терапевтът напуска стаята. Това е до голяма степен ритуал и подлежи на уговорка – ако не желаете терапевтът ви да напуска стаята, то той може спокойно да остане в нея. Идеята е тялото да бъде оставено, за да предприеме действия спрямо внесения стимул и да позволи настъпването на по-дълбока релаксация.

Тази последователност се повтаря според предварително зададени процедури или според преценката на терапевта.

Обикновено се работи от легнало положение (тилен или лицев лег), но според случая може да бъде извършена процедура в седнало положение, в стоеж или друго положение на тялото. Процедурите обикновено се повтарят в рамките на 5-10 дена, а в зависимост от случая може дори ежедневно или по-често.

Като минимален курс на лечение се смятат 3 процедури, въпреки че в голяма част от по-сложните случаи не можем да очакваме някой да стане за чудо и приказ в рамките на един месец.

От друга страна не е рядкост някой да получи Боуен инцидентно, като например наш колега с болки в кръста, върху когото работихме 5 минути в пицарията, за да може спокойно да прекара вечерта с нас.

Боуен ЦентърВ какви случаи и на кого може да помогне?

Няма случай, в който да не може да се използва техниката Боуен и няма случай, в който тя да не повлияе на индивида. Лекотата на натиска и начинът на въздействие я правят доста безопасна, а цялостният й ефект върху индивида я правят добър избор за главна или допълнителна терапия при всички състояния.

От моя опит и от опита на хората около мен, с Боуен може да се помогне на хора както с остри, така и с хронични или комплексни болки. Въпреки че ефектът на отпускане и удължаване е най-често цитираният, при някои хора се наблюдава стабилизиращ ефект.


Техниката Боуен има за цел да въздейства върху индивида, 

а не върху диагнозата му, написана на лист хартия.

По този смисъл с нея не се третират конкретни

състояния, а се работи с конкретен човек.


Въздействието върху автономната нервна система може да подпомогне редица други състояния. Тук обаче стигаме до една специална и задължителна част от описанието на всяка терапия, а именно...

Негативните ефекти и опасностите?!

"Могат ли движенията върху тялото да бъдат опасни?"

Да, ако не са направени добре. Въпреки че е възможно да предизвикат болка поради непредвидимия й характер, това е по-скоро изключение. Използваният натиск е доста лек, а местата, върху които се правят, се избират внимателно.

"Може ли ефектът от терапията да бъде негативен?"

Не съм сигурен, че можем да класифицираме ефектите като "добри" и "лоши". Ако имате съмнение, консултирайте се с терапевта си дали това, което ви се случва е нормално, очаквано или търсено.

Една от опасностите, чрез които може да се навреди при всички видове мануални модалности и алтернативни терапии са пропуснатите ползи. Ако имате сериозно оплакване, терапевтът ви трябва добре да прецени дали имате нужда от медицинска помощ, като се съобразява с т.нар. червени флагове:

рязко настъпване на болката;
болка в покой, която не можете да облекчите с промяна на положението си (не можете да си намерите място);
повишена температура;
рязка локална или обща загуба на телесна маса;
абнормални жизнени показатели – пулс, дихателна честота, кръвно налягане;
и др.

Сами по себе си червените флагове не са диагноза или предположение за заболяване, но са повод за консултация с лекар.

В Боуен център сме на мнение, че физическото здраве е пряко свързано и зависи от емоционалното равновесие на човека, затова Боуен терапевтите ни винаги вземат предвид и Психологическия профил на пациента, което позволява още по-голямо прецизиране на лечението (това е особено важно при лечението на хронични и „неизлечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - се свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
Боуен терапия за подобряване на метаболизма
Боуен срещу нощно напикаване
▶ Боуен против сенна хрема / алергичен ринит
▶ Боуен терапия при Церебрална парализа
Боуен терапия - истини и заблуди
Боуен терапията промени живота ми
▶ Ефективността на терапия боуен
▶ Да излекуваме тялото с боуен
▶ Боуен срещу бебешки колики
▶ Боуен терапия - 16 ползи

автор: Цветан Василев


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ