БОУЕН ТЕХНИКАТА РАЗВИВА ТЕЛЕСНИЯТ ИНТЕЛЕКТ

Вродената интелигентност на организма

Нашите тела са динамични структури в постоянното състояние на промяна. Дирижирането на тялото е плод на вродена интелигентност или самолечебен механизъм, който използва признаци и симптоми като средство за комуникация. Важно е да се разбере, че тази интелигентност има свой собствен начин на функциониране, в съответствие с нейните параметри, а за нас, за да установим диалог или комуникация, първо трябва да се научим да "слушаме тялото". Усещането е езикът на тялото.

"Bodymind" (телесният интелект) се формира от сложна взаимовръзка на наследствеността, заедно с безброй съображения за личната: физическа, емоционална, и духовна история, както и средата на живот. Тази много лична и уникална история или биография се пази като наша генетична памет. Когато един човек е бил изложен на постоянен стрес или преживее травма, тези спомени обикновено се съхраняват в области на тялото, които са били буквално "изключени". Тези зони могат да бъдат изтръпнали, което води до липса на чувствителност или реакция на повишена или свръхчувствителност.

Напрежението в тялото, маскира чувствителността и блокира комуникационния канал. Също така, когато дразнението стане обичайно (хронично), осъзнаването на чувствителността намалява. Болката предизвиква свиване (контракция) на мускулите, като блокира отзивчивостта на тъканта, но въпреки това тя е "сигнал" и предизвиква внимание върху засегнатите области. Емоциите от своя страна мотивират и обединяват частите на тялото. Те не са неудобство, което да бъде изхвърлено, обаче, ако те са лишени от правилното им физическо изразяване, това води до състояние на тревожност. В резултат на това лицето, става десенсибилизирано с неизразена - подтисната емоция, което започва да се проявява като физически усещания.

Боуен терапияФиния анатомичен компонент

През годините учените са търсили "памет" в рамките на физическата форма. Съвременните изследователи сега смятат паметта за възможна без клетки, тоест паметта е вечна, докато клетките не са. Смята се, че мозъка е физическата основа на ума, който има още една "нематериална главна съставна част". Проучвайки някои от най-древните традиционни философски концепции, свързани с bodymind, ние започваме да виждаме как физическата форма представлява отражение на всички нива на фините енергийни полета на човека. Това скрито "енергийно тяло" включва меридианите, чакрите и нивата на човешката аура.

Боуен терапияМеридианите, които носят "чи" енергия (на пинин qǐ - според китайската философия е естествената енергия, която изпълва, пронизва вселената и присъства непрекъснато във всички живи организми и неживи обекти) през тялото, която не се вижда с невъоръжено око, може да бъде усетена от тренирана ръка. Даже клиенти често имат усещания по меридианите след Боуен движенията. Всеки меридиан и чакра са свързани с конкретен психически и емоционален компонент. По този начин изучаването на фината анатомия на човека може да насочи терапевта към скритите причинни и фактори, свързани с болестта на клиента. По същия начин, знаейки връзките между мускулите и различните меридиани подобряваме нашето разбиране за езика на усещанията.

Боуен терапияЛечебен компонент

Един аспект на лечението е да се осигури среда, в която клиентът да се чувства в безопасност и подкрепен, без притеснение за оцеляването си. Осигуряването на благоприятна среда за по-спокойно състояние цели постигането на пълна релаксация, при която организмът може да намери своя естествен ритъм, позволявайки време за почивка и интеграция на нова информация подадена от Боуен терапевта към тялото.

След Боуен движение, клиентът е възможно да изпита произволни усещания някъде по и в тялото. Когато човек е в състояние да наблюдава тези усещания хладнокръвно, той "сканира" организма, наблюдава се и приема тези телесни реакции за нормални. Това просто наблюдение на усещанията започва изчистването на съзнанието от всякакви настоящи или потенциални психосоматични заболявания. Хипер или хипо чувствителни зони могат да бъдат приведени в баланс, чрез Боуен движенията, които отпускат мускулатурата, подобряват кръвообращението, и като цяло се уравновесява вниманието да се включат всички усещания способстващи "сканирането" на тялото. Когато някой съблюдава усещанията хладнокръвно със самообладание, спомени от различни слоеве на паметта може да изплуват в съзнанието му.

Боуен терапияДоста често хората съзнателно си припомнят ситуации от миналото си – травми или заболявания, други не могат съзнателно да извикат определено мисловно съдържание заличено с времето, което е оказало влияние на физическото им състояние. Простото осъзнаване на усещанията и спокойното им наблюдаване, слага началото на процеса на оздравяване. Промяната се инициира чрез вродената интелигентност в подходящото време и място. Тя не може да бъде форсирана. Насърчаваме клиента да започне да усеща собственото си тяло и го учим, че трябва да "слуша" тялото си, с цел превенция и ранно установяване на заболявания.

На дълбоко съзнателно ниво, ние буквално предпазваме себе си от нашата истинската същност, чрез тези спомени, които се съхраняват като контракции в клетъчното ни съзнание (клетъчната памет). Истински релаксираното тяло позволява дълбока връзка с нашата същност и осигурява адекватно присъствие и жизненост на физическото ни тяло.

Боуен терапияБоуен техниката осъзнава съществуването на вродения механизъм за самолечение и изследва вродената интелигентност на човешкото тяло. Тя се свързва с фините анатомични системи на организма, и посредством усещанията на тялото по време на Боуен терапията, директно комуникира с тази интелигентност.

Боуен техниката използва връзките между тези усещания и смущения в bodymind, материалната и фина анатомия на тялото, включително и мускули, меридиани, чакри, и рефлекторни зони, заедно с ролята на осъзнаване и наблюдение на усещане и тяхната връзка спрямо "клетъчната памет", за постигане по-ефективни резултати в лечението на все повече заболявания. автор: Маргарет Спайсър

Боуен терапияПрепоръчваме на всеки да поеме контрола върху здравето си, защото здравето е истинско богатство. За всеки, който боледува, ние силно препоръчваме да се посещава Боуен терапевт, защото тази терапия е насочена към тялото като цяло. Боуен терапията може да помогне при възстановяването от голямо разнообразие от болезнени и стресови състояния. Тя може да ви даде нов живот, пълен със здраве, щастие и енергия.

В Боуен център сме на мнение, че физическото здраве е пряко свързано и зависи от емоционалното равновесие на човека, затова Боуен терапевтите ни винаги вземат предвид и Психологическия профил на пациента, което позволява още по-голямо прецизиране на лечението (това е особено важно при лечението на хронични и „неизлечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - се свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
Боуен терапия за подобряване на метаболизма
Боуен терапия - истини и заблуди
▶ Ефективността на терапия боуен
▶ Да излекуваме тялото с боуен
▶ Боуен срещу бебешки колики
▶ Боуен терапия - 16 ползи
Боуен срещу нощно напикаване
▶ Възстановяване от травми с боуен терапия
▶ Техниката боуен помага на забременяването - бременността и след това


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ