БОУЕН ТЕРАПИЯ - 16 ПОЛЗИ

Боуен1. Терапията Боуен стимулира тялото да премине от състояние на стрес (борба, страх, готовност или симпатикотония) към състояние на отмора (покой, добро храносмилане, възобновяване – парасимпатикотония) – състояние, в което се стимулират оздравителните процеси.

2. Преминаването към парасимпатикотония възстановява нормалната адаптивност на сърдечната честота (адаптивността на сърдечната честота е индикатор за възможността на сърцето да отговаря както на състояние на стрес, така и на отпускане и почивка), което е предпоставка за здрава сърдечно-съдова система.

3. Терапията Боуен активизира възстановяването при наранявания на тъканите чрез повишаване на местната циркулация, което от своя страна стимулира доставката на важни за регенерацията на клетката хранителни вещества; модулира имунния отговор на тялото и подпомага лимфния дренаж, чрез който се евакуират от организма токсините и отпадните продукти на обмяната.

Боуен4. Парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система регулира нивата на кортизол и епинефрин, с което намалява токсичния ефект на повишено им отделените по време на стрес.

5. Ефектите на кортизола са:

a. Предразположеност към възпалителни процеси;
b. Възпалителните процеси от своя страна увреждат невроните в хипокампа( дял от мозъка, свързан с паметта);
c. Повишава нивото на кръвна захар, водещо до увеличаване възможността развитие на диабет.

6. Ефектите на епинифрина са:

a. Свиване на кръвоносните съдове, причинявайки хипертония;
b. Повишава сърдечната честота, намалява адаптивността й и пренатоварва с това сърцето.

7. Техниката Боуен благоприятства дейността на диафрагмата, с което се повишава виталния капацитет и се подпомага храносмилането.

8. Техниката Боуен подобравя съня, възстановявайки функцията на парасимпатикуса и циркадния ритъм („биологичния часовник”) чрез отделянето на мелатонин от епифизата.

Боуен9. Боуен обновява функцията на храносмилателната система влияейки на нервните разклонения, отговарящи за дейността на червата. Това води до усъвършенстване храносмилането на непреработените в стомаха вещества и адсорбцията им до по - нискомолекулни вещества и минерални соли.

10. Боуен подсилва работата на черния дроб: повишава детоксикиращата му функция, стимулира хормоналния метаболизъм и намалява окисляването на холестерола и на други липиди като редуцира възпалителните процеси.

11. Боуен укрепва бъбреците, чиято функция е свързана с регулация на киселинно-алкалния баланс, оптимизиране на кръвното налягане и повишаване възможността на организма за детоксикация.

12. Чрез Боуен се регулира нервно – хормоналния баланс на тялото: стимулира се функцията на щитовидната жлеза, регулира се менструалния цикъл (предменструален и менструален синдроми), периода на климакс и свързаните с него промени при жената.

13. Боуен стимулира нервната система, като създава среда, благоприятстваща регенерацията на нервите и възстановява синапсите.

14. Техниката Боуен благоприятства възстановяването след инсулт:

a. Създава нови нервни пътища;
b. Възстановява синапсите.

15. Техниката Боуен стимулира мозъчната функция и клетъчното взаимодействие:

a. Отпуска след емоционална травма и обновява клетъчната памет;
b. Интегрира умът и тялото;
c. Позволява на тялото да се освободи от неприятните емоции и подтиснатата болка, които могат да доведат до посттравматичен стрес синдром (PTSD), обсесивно-дeструктивни състояния (OCD) или някои от проявите на хиперактивност (ADD);
d. Намалява възможността от възникване на възпалителни процеси в мозъка, причиняващи депресия, Паркинсон или деменция.

16. Боуен намалява стреса и подпомага осъзнаването на дълбоката връзка психика – тяло.

В Боуен център сме на мнение, че физическото здраве е пряко свързано и зависи от емоционалното равновесие на човека, затова Боуен терапевтите ни винаги вземат предвид и Психологическия профил на пациента, което позволява още по-голямо прецизиране на лечението (това е особено важно при лечението на хронични и „неизлечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - се свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
Боуен терапия за подобряване на метаболизма
Боуен терапия - истини и заблуди
▶ Ефективността на терапия боуен
▶ Да излекуваме тялото с боуен
▶ Боуен срещу бебешки колики
▶ Боуен терапия - 16 ползи
Боуен срещу нощно напикаване
▶ Възстановяване от травми с боуен терапия
▶ Техниката боуен помага на забременяването - бременността и след това

превод: В. Ковачева
автор: Dr. Mannon Bolliger, ND


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ