БОУЕН ТЕРАПИЯ - ИСТИНИ И ЗАБЛУДИ

Все повече хора избират да се доверят на Боуен терапията.

Боуен

Ето какви препоръки по този повод ни дава Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ):

БоуенИСТИНА: Боуен терапията е напълно безвреден метод на лечение. Това е така, когато я прилага добре обучен терапевт - дипломиран към Австралийската академия по Боуен терапия. Не случайно я наричат ''нежна техника''.

Тя е напълно приложима дори и при бебета, бременни или кърмещи жени. Но трябва да се има предвид, че не всяко състояние е подходящо за самостоятелно Боуен лечение. Опитният терапевт с медицинско образование може да прецени докъде се простират възможностите на Боуен терапията и кога е необходимо комбиниране с конвенционално лечение.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Боуен терапията е безопасна, но не всички Боуен терапевти са такива. Не случайно, Австралийската Боуен академия води стриктен регистър на акредитираните Боуен терапевти, които са преминали всички нива на обучение и отделно от това са длъжни да посещават ежегодни опреснителни курсове, завършващи с изпити.

БоуенЗАБЛУДА: Боуен терапията действа бавно.

При остри състояния, с помощта на подходящите Боуен терапевтични методики, може да се постигне изключително бърз лечебен ефект. Когато се касае за хронично заболяване обаче, са необходими повече време и упоритост.

БоуенИСТИНА: Боуен терапията задейства собствените защитни и въстановителни механизми на организма, като го подпомага да реши възникналия здравословен проблем по възможно най-естествения и ефективен начин – не като подтиска симптомите на болестта, а като лекува причините за нейното възникване.

Така е. Да вземем за пример една алергична реакция – това което обичайно ще получите като лечение от всеки кадър с медицинско образование е медикамент, който да блокира действието на освободения от организма хистамин (субстанция, която се освобождава при алергична реакция и предизвиква нейните симптоми). В Боуен терапията не се ползват медикаменти, а посредством серия от нежни движения, които се извършват на определени зони по тялото, се подават сигнали към Вегетативната нервна система, с цел да се възстанови баланса на всички органи и нормалното функциониране на системите в организма на пациента. Това подпомага тялото самó да се справи с промените в хистаминовите нива, в текущата ситуация и да се избегнат подобни аномалии за в бъдеще.

БоуенЗАБЛУДА: Боуен терапията действа, на принципа на плацебото – т.е. пациентът се подобрява само, защото вярва, че може да се излекува.

Това не е вярно, тъй като с Боуен терапията се постигат много добри резултати, както при бебета и малки деца, така и при животни, при които самовнушението е невъзможно. Освен това през последните години се натрупаха и не малко клинични проучвания, които показват обективно, че чрез Боуен терапията се постигат добри резултати при редица заболявания (вижте повече ТУК). Съществуват и лабораторни изследвания, които доказват, че под въздействието на Боуен техниката, в тъканите и органите настъпват определени промени. Не случайно Боуен терапията е призната като съпътстваща медицина в рамките на Европейския съюз и не само. За съжаление в България, все още не е даден такъв статут на Боуен техниката и терапията не се поема от нашата здравна каса, но скоро и това ще стане факт, надяваме се.

Боуен

 


ИСТИНА: Боуен терапията може да бъде изключително ефикасна при много широк спектър от заболявания.

 

БоуенЗАБЛУДА: Само с Боуен терапията може да лекува всичко – от хрема, до рак.

Това не е вярно -  животозастрашаващите остри заболявания, острите хирургични състояния, тежките хронични заболявания, към които спадат раковите заболявания, епилепсията, множествената склероза и други не могат да бъдат лекувани само с Боуен техниката. В тези случаи, Боуен терапията може и е силно препоръчително да бъде провеждана като допълнение към основните конвенционални методи използвани в лечението.

Боуен

ИСТИНА: Боуен терапията е метод на лечение, който е абсолютно съвместим, ако това се налага, с всички други методи на лечение.

Неговото приложение не изисква никаква специална диета или други промени и ограничения в ежедневието.

БоуенЗАБЛУДА: Хората, лекуващи се с Боуен терапия трябва да спазват специална диета и да спрат спортните си занимания, традиционни масажи, сауна, солариум и други.

Много са хората, които избягват Боуен лечение точно поради тези изисквания, но те са абсолютно неоснователни. Достатъчно е, след Боуен процедурата да се изчакат няколко часа, преди да се върнете към обичайният си ритъм на натоварване и ежедневни навици.  Защо това е така? Боуен техниката се прилага в процедури със средна продължителност 40-60 мин. и се състои в извършването на движения, които се правят през определен интервал от време, като между тях се оставят времеви паузи – от около 2-3 мин., за да може подаденият посредством Боуен движението сигнал да се разпространи по цялото тяло и да предизвика желаните промени в посока лечение. Подобно на тези паузи между движенията се изисква и между процедурите да има времеви разстояния от 5-10 дни, в зависимост от спецификата на заболяването, което се третира. В именно този интервал между Боуен сесиите, се налага да се ограничат временно специфични инвазивни влияния върху тялото, с цел да се предпази от увреда процеса, който е стартиран по време на последната Боуен терапия.

Що се отнася до комбинирането с други лечебни методики и процедури – не бива да има никакви притеснения в тази насока, още повече, че поради рядкото си провеждане Боуен терапията не влиза в противоречиви физиологични взаимодействия и не предизвикват никакви странични ефекти.

БоуенИСТИНА: В конвенционалната медицина се подбират средства и медикаменти, които влияят на симптомите на заболяването, а в Боуен терапията се подбират средства и методики, които въздействат на отключващите фактори, както и на механизмите на възникване на заболяването.

Към това, Боуен терапевтите вземат предвид и Психологическия профил на пациента, което позволява още по-голяма персонализация на лечението (това е особено важно при лечението на хронични и „нелечими“ заболявания).

БоуенЗАБЛУДА – Боуен терапията не позволява едновременното лечение на различни заболявания. Лечението се провежда само на едно заболяване, което е „най-важно“ за този пациент.

Не познавам Боуен терапевти, сред колегите ми, които са завършили Австралийската Боуен академия, да са привърженици на този модел. Аз лично като Боуен терапевт с медицинско образование и мислещ човек, го считам за неприемлив и повърхностен, тъй като Боуен техниката събужда и стимулира всички налични за организма регенеративни способности, по такъв комплексен начин, че тялото само да избере приоритета си, като с това се цели цялостен баланс необходим на организма ни, за да се самовъзстанови и самоизлекува по най-добрият възможен за него начин.

В Боуен център сме на мнение, че физическото здраве е пряко свързано и зависи от емоционалното равновесие на човека, затова Боуен терапевтите ни винаги вземат предвид и Психологическия профил на пациента, което позволява още по-голямо прецизиране на лечението (това е особено важно при лечението на хронични и „неизлечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - се свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:

▶ Ефективността на терапия боуен
▶ Да излекуваме тялото с боуен
▶ За какво помага Боуен
▶ Боуен срещу бебешки колики
▶ Боуен терапия - 16 ползи
Боуен срещу нощно напикаване
▶ Възстановяване от травми с боуен терапия
▶ Техниката боуен помага на забременяването - бременността и след това


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ