ПСИХИЧНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА ЧЕСТО СА СИМПТОМ НА ПРЕУМОРА

Умората ни убива бавно, неусетно почти...

 

Позитивна психология и психотерапия

Умората е едно от най-честите оплаквания, което пациентите споделят в лекарския кабинет.
Позитивна психология и психотерапия


Тя може да бъде следствие от психическо или физическо претоварване.
 
Ако тялото е уморено, дайте почивка на мускулите. Проучванията обаче показват, че психологическите фактори са в основата на поне 50% от оплакванията за умора. При умствено изтощение най-добрия релакс осигурява сънят, около 7 часа е оптималната му продължителност. Върху нея могат да окажат негативно влияние различни фактори. Напитки, съдържащи кофеин, не е желателно да се приемат по-малко от 6 часа преди заспиване.
 

Алкохолът също въздейства на нервната система и смущава съня.

Позитивна психология и психотерапия

Умора причинява работата нощем, тъй като се обърква биологичния часовник. Спането през деня трудно може да компенсира пропуснатото, защото в светлите часове невротрансмитерите, отделяни от мозъка, настройват на будна вълна.

До цялостна преумора може да доведе работохолизмът. Амбициозните хора да склонни да хвърлят енергията си в кариерата, при което се нарушава балансът в семейния и социалния им живот. А при безработица е възможно да се появи емоционално изтощение.

Първото, което можете да предприемете в да следите за тези 6 фактора, които могат да направят умората хронична:

 

Липсата на достатъчно сън не е единствената причина за умора и проблеми с концентрацията. Умората може да настъпи дори и заради това, че ви е трудно да кажете „Не!“. Има и други фактори, които изчерпват силите и жизнената енергия. Важно е да ги преодолеете постепенно. Всяка рязка промяна в навиците може не само да върне умората, но и да я направи хронична.

Позитивна психология и психотерапия

1. Ниска физическа активност. След края на работния ден се чувствате толкова изморени, че не си и помисляте за час по йога или гимнастика, нито за партия тенис или футболен мач. Но проучванията показват, че спортът разтоварва повече от лежането на дивана пред телевизора. А липсата на физически занимания води до спад в енергията.
2. Обезводняване. Дори леката му форма влияе върху нашата енергия и работоспособност. Сърцето функционира с по-малка ефективност, а органите получават по-малко кислород.
3. Дефицит на желязо. Набавяйте си го от какаото, черния дроб, морските дарове, тиквените семки.
4. Пропусната закуска. Храната е гориво за тялото, а сутрешната порция е важно начало на деня. Пропуснем ли я, липсата на енергия часове по-късно е гарантирана.
5. Непълноценен сън. Вечер не бива да посягаме отново към компютъра – кореспонденцията по електронната поща, четенето на новини и други подобни занимания влияят върху емоционалното ни състояние и могат да причинят нарушения на съня. На следващия ден ще ни липсва енергия.
6. Отстъпчивост. Не на последно по значение място се нарежда тази черта от характера. Според психолозите трудността да кажем „не“ рано или късно води до емоционално и енергийно изчерпване.

Позитивна психология и психотерапия

Не допускайте умората да стане ваш постоянен спътник!

Състоянието понякога се задълбочава до безпокойство и депресия.

Вземете мерки, за да преодолеете чувството за отпадналост. Ако сте пушач, намалете цигарите. За производството на енергия тялото се нуждае от глюкоза и кислород, а въглеродният монооксид, съдържащ се в тютюна, намалява нивото на кислорода в кръвта. Ограничете дейностите, които вървят ръка за ръка с физическата пасивност – гледането на телевизия, стоенето пред компютъра. Ако сте над 40 години, отдавна не сте спортували и при вас вече се е появил хроничен здравословен проблем, посъветвайте се с нашите специалисти: как постепенно да преминете към по-активен начин на живот. източник: bolime.net

Попитайте нашият терапевт: Как Позитивната психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? - свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Защо ни привличат неправилните хора?
▶ Психотерапията - лечение или пътуване към себе си!?
▶ Моралното насилие е по-опасно от физическото!
▶ Как да не бъдем прекалено чувствителни?
▶ Детските психотравми и порасналите невротици
▶ Как стигнах до паник атаките и мога ли да се справя с тях?
▶ Оставаме в онази възраст, в която не ни е достигнала обич


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ