ВЪВ ФОРМА СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ

Във форма след празниците: 7 лесни стъпки, с които бързо да се върнете към здравословното хранене.

Боуен

Иска ми се този тип статии да са излишни. Въпреки това бих се самозалъгвала, ако предположа, че всички са се хранили, изключително, здравословно по време на празниците; че всички са яли достатъчно, но без да прекаляват. Сигурна съм, че ако четете тази статия, полагате достатъчно усилия, за да сте здрави и във форма. Ако все пак, през празничните дни, старите ви навици са се промъкнали на пръсти и сте изгубили нишката, сега е време да ги изместите, отново, с навици, които карат и тялото и ума ви да се чувства добре.

Много от вас, вероятно смятат, че всичко е отишло на вятъра. Подобен тип мислене, често удължава периода, в който се лутате какво да ядете и има ли смисъл всичко. Преди да продължа, ще ви кажа, че смисъл има. Два или три дена, безразборно, хранене, няма да заличи усилията, които сте положили до този момент. Ако годината има 365 дена, смятате ли че 2-3 дена имат чак такава тежест? По-важно е какво ще изберете да правите от тук нататък! Крачката назад, понякога е засилка за скок напред!

Гледайте на нещата от позитивната част. Обикновено, дни, в които губим нишката, ни показват колко далеч сме стигнали, колко добре сме се чувствали с новия си начин на живот и как нищо от миналото, не си струва цената. Компромисът с това да се чувстваме добре, не си струва едночасовото удовлетворяване на чревоугодничеството ни.

Прекалихте ли с храненето през празниците? Нека да оправим „щетите“!
Не правете пречистващи дни! Ето какво да правите!

Най-важното условие е да успокоите психиката си. Докато се чувствате, като провал и изпитвате чувство на вина, нищо няма да се промени. Ние сами придаваме смисъл на ситуациите. Всъщност това, което се е случило е, че сте яли повече и сте яли неща, които не ви карат да се чувствате, както искате. Това е просто факт, а не нещо хубаво или лошо. Оставете този факт в миналото и продължете.

Физиологията е това, което създава нашите мисли, както и обратното. Умът и тялото са двупосочно свързани. Когато ядем лоша храна, тялото по един или друг начин страда и това се отразява на мислите и чувствата ни.

Ето защо най-важното е да оставите вчера и да започнете отначало днес.

МНОГО ВАЖНО! Не правете пречистващи диети, не гладувайте и не се лишавайте, за да неутрализирате това, което сте изяли вчера! Не се изтощавайте от тренировки. Нищо от това не върши работа. Това е само друга крайност, за която ще трябва да плащате цената по-късно.

Започнете днешния ден, така сякаш вчера нищо не се е случило. Яжте толкова, колкото бихте яли в нормален ден.

Какво и колко да ям?

Стремете се да се храните четири пъти. На всяко хранене, трябва да имате протеин, въглехидрати и мазнини. Знам, че количествата са трудни за определяне, затова ще ви дам насока.


За мъже: Протеинът да бъде с големината на две длани, въглехидратите с големината на два юмрука и мазнините с размера на 4хголемината на палеца.

За жени: Протеинът да бъде с големината на една длан, въглехидратите с големината на един юмрук и мазнините с размера на 2хголемината на палеца.

Когато не се храните здравословно, обикновено тялото се дехидратира и има нужда от повече вода. Затова наблегнете на течностите под формата на вода и чай. Ако имате затруднения да пиете само вода, сложете малко лимон в нея. Става по-пивка.

След прекомерно хранене, ензимите, които спомагат за преработването на храната се изчерпват. Знаете, че ние не сме това, което ядем, а това, което усвояваме. Ако искате, тялото ви да се почувства сито, тогава бихте искали да имате достатъчно ензими, които да спомогнат за храносмилането. Затова ви съветвам, да си купите ензими на таблетки, които да пиете през следващите 3-4 дена.

Здравето ни е толкова добро, колкото е състоянието на храносмилателната ни система. Преяждането е стрес за нея. Затова, трябва да положим усилия да възстановим баланса в стомаха си. Това става чрез така наречените пробиотици или полезни бактерии. Съветвам ви през следващите дни, да добавяте ферментирали храни към менюто си- домашно кисело мляко, комбуча, домашен зелев сок, кефир.

Винаги, когато ми се е случвало да ям повече, някак инстинктивно, после имам глад за нещо кисело, нещо ферментирало. Тялото ви, подсказва от какво имате нужда.

Друга „еликсир“, който да подобри храносмилането ви е бульонът от кокали. Помните как бабите и майките ни винаги настояваха да ядем супи на обяд, нали? Писала съм за бульоните от кокали и тяхната полза, многократно.  Уверявам ви, че ще ви помогнат да се върнете на правилния път доста бързо.

Важното е да не ограничавате количеството мазнини в храната си. Доста подценяван е фактът, че холестеролът, всъщност, потиска апетита. Ето защо, когато ядем нещо, което има мазнини, се чувстваме сити доста по-бързо. Всичко в тялото опира до информацията, която се предава. Ако тялото се чувства нахранено, то ще подаде информация, че няма нужда от повече храна. Ето защо, ако храната ви съдържа мазнини (полезни), тогава тялото само ще ви помоли да спрете с яденето. Затова, важно е да не изключвате мазнините.

Това, което НЕ трябва да правите е:

1. Да гладувате.
2. Да ядете само зеленчуци. Те ще ви накарат да се чувствате подути, но тялото ви ще гладува за нещо хранително.
3. Да приемате само течности. Ситостта е процес. Храненето също. Дъвченето е едно от необходимите условия за усвояването на храната и правилното подаване на информация до мозъка. Усвояването на храната, започва от устата!
4. Да тренирате до изтощение, за да изразходвате енергия.
5. Съзнателно да намалявате храната си, за да компенсирате яденето си предишните дни.

Какво трябва да направите?

1. Яжте 3-4 пъти!
2. На всяко хранене, трябва да имате протеин, въглехидрати и мазнини.


За мъже: Протеинът да бъде с големината на две длани, въглехидратите с големината на два юмрука и мазнините с размера на 4хголемината на палеца.
За жени: Протеинът да бъде с големината на една длан, въглехидратите с големината на един юмрук и мазнините с размера на 2хголемината на палеца.

3. Наблегнете на течностите под формата на вода и чай. Ако имате затруднения да пиете само вода, сложете малко лимон в нея. Става по-пивка.
4. Приемайте ензими на таблетки през следващите 3-4 дена.
5. Добавете ферментирали храни към менюто си- домашно кисело мляко, комбуча, домашен зелев сок, кефир.
6. Добавете бульон от кокали(супа).
7. Яжте хубави мазнини.

Как би изглеждала храната ви през следващите дни?

Хранене 1: яйца,масло,задушени зеленчуци, авокадо
Хранене 2: Свинска пържола, салата и маслини + 1 чаша домашно приготвен бульон
Хранене 3: Домашно кисело мляко, кокос, канела (това хранене можете да го пропуснете. Яжте само, ако имате нужда от още едно хранене, между обяда и вечерята)
Хранене 4: Риба, зеленчуци, авокадо (добавете ферментирала напитка или ферментирали зеленчуци)
(през първите три дена, на всяко хранене, взимайте по 1 таблетка храносмилателни ензими)

Какво пропуснах?

Не забравяйте движението! Тялото работи оптимално, тогава, когато се движи.

Нямате нужда да въртите обиколки на стадиона и да правите кардио до припадък. Това само ще стресира тялото ви допълнително. Ако нямате възможност да отидете до залата или пък не сте любител на фитнеса, то можете да походите. Времето е прекрасно, затова разхождайте се повече. Поне по 3-4 км. на ден. Специалистите препоръчват 10 000 крачки дневно, което придружено с правилното хранене, ще ви вкара в любимите дрехи. 

източник: inspiredfitstrong.com

Ние, специалистите от Боуен център, чрез Позитивна психология и психотерапия възстановяваме психичния ви баланс, като ви освобождаваме от бремето на негативните мисли и емоции, за да се стабилизира психиката ви в състояние, такова че да функционира по най-оптималния за вас начин. Още след първите ни срещи, вие ще усетите положителната промяна в себе си: ще имате по-добро самочувствие, и ще започнете да постигате целите си с лекота и увереност, ще се радвате на нови успехи и ще придобиете контрол над живота си, ще спре да ви тежи реалността в България, защото ще осъзнаете, че всичко зависи от вас и вашите нагласи.

За да ускорим резултатите и с цел да се избегне медикаментозно лечение, съчетаваме Психотерапията с Боуен терапия, доказана холистична методика, която се прилага за възстановяване от химичен и хормонален дисбаланс. Съчетаването на двата метода на терапии позволява още по-голямо прецизиране на лечението и гарантира успеха му (това е особено важно при лечението на хронични и „труднолечими и нелечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Позитивната психотерапия и Боуен терапията могат да помогнат във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология и Боуен техниката са толкова успешни в лечението на много сложни състояния и редица психични проблеми? - се свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Защо психотерапевтите ни казват онова, което вече знаем?!
Трябва ли да ни хлопа дъската, за да посетим психолог?
▶ Във форма след празниците
▶ Плосък корем без диети
Боуен терапия за подобряване на метаболизма
Боуен терапията промени живота ми
▶ Може ли да пълнеем от липса на вода?


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ