ИЗКРИВЯВАНЕТО НА ШИЯТА ПРИ ПОЛЗВАНЕ НА СМАРТФОНИ СТАВА ЕПИДЕМИЯ И МОЖЕ ДА ПОВРЕДИ ВАШИЯ ГРЪБНАК

В огромна практика на нашият Боуен център няма пациент, който да не е почувствал подобрение. Индивидуалния подход е наша запазена марка. Върху всеки човек се работи по различен начин, защото винаги се съобразяваме Боуен терапияс физическото състояние на пациента и с неговата биомеханика и сетивност. Много хора се притесняват и не смеят да изпробват Боуен терапията, защото не знаят какво ги очаква. Но е добре човек да опита поне веднъж, за да почувства въздействието на Боуен метода. Понякога може да се появи лека болка, при извършване на Боуен движенията, но тя е за кратко и не остават травми и следи по тялото, като при други техники. - казва Димитър Парушев - един от първите Боуен терапевти в България, съучредител и главен секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ). Той разказва за възможните причини за болките във врата и гръбнака и за опастностите, които крие неправилната употреба на съвременните средства за комуникация.

Човешката глава тежи средно около 5,5 кг. Но с огъването напред и надолу на шията теглото върху шийната част от гръбнака започва да се увеличава. При ъгъл от 15 градуса това тегло става над 12 кг., при 30 градуса – над 18 кг., при 45 градуса – над 22 кг., а при 60 градуса – надвишава 27 кг.

Боуен терапияТова е тежестта, която понася врата ни когато се взираме в смартфона си – както милиони хора правят с часове всеки ден според изследване, публикувано от Кенет Хансрай (Kenneth Hansraj) от Националната библиотека по медицина (National Library of Medicine). Изследването бе публикувано Surgical Technology International. Изследователите казват, че с времето тази лоша поза, която понякога бива наричана „изкривяване на шията при ползване на смартфони“, може да доведе до ранно износване на гръбнака, дегенерация и дори да се наложат операция.

„Това е епидемия или поне е много често срещано“ - казва Хансрай, директор на Хирургия на гръбнака в Гръбначна хирургия и рехабилитационна медицина в Ню Йорк (New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine), публикувано от Washington Post. „Просто се огледайте, всички са с наведена глава.“

Боуен терапия„Не можете да схванете значимостта на тежест от над 27 кг.? Представете си да носите 8-годишно дете на врата си няколко часа на ден. Потребителите на смартфони прекарват средно от два до четири часа на ден наведени, четейки имейли, изпращайки текстови съобщения или проверявайки сайтове на социални мрежи. Според изследването това прави от 700 до 1400 часа на година, през които хората подлагат на стрес своя гръбнак. При гимназистите положението е най-лошо. Те биха могли да прекарат допълнителни 5000 часа годишно в тази поза.“ - според Димитър Парушев - един от първите Боуен терапевти в България, съучредител и главен секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ).

„Проблемът е наистина значим при младите хора.“ - казва той. „При този прекомерен стрес върху шията може да започнем да виждане млади хора, които се нуждаят от лечение на гръбнака. Наистина бих искал родителите да окажат повече подкрепа.“

Медицинските експерти предупреждават хората от години. Някои казват, че за всеки сантиметър, с който главата е наведена напред, напрежението върху гръбнака се удвоява.

Боуен терапияТом ДиАнгелис, президент на Отдела за частна практика на Американската асоциация за физикална терапия (American Physical Therapy Association‘s Private Practice Section) каза пред CNN миналата година, че ефектът е същия като огъването изцяло назад на един пръст и поддържането му в това положение за около час.

„При опъването на тъканта за продължителен период от време тя се дразни и възпалява“ - казва рехабилитаторът и Боуен терапевт Димитър Парушев. „Може също така да се стигне до разтегнат мускул, прищипани нерви, херниирани дискове и с времето може дори да се заличи естествената извивка на врата.“

Боуен техниката е най-добрият превантивен и възстановителен метод, но е изключително успешна и за лекуване. Прилага се, чрез Боуен движения, които се правят на определени места по тялото, с цел да се активират определени неврорефлекторни механизми, като целта е да се възстанови равновесието на тялото. За всеки човек то е строго индивидуално, но веднъж постигнем ли равновесие у конкретния организъм, се задействат собствените му възстановителни (регенеративни) сили - т.нар. регулаторни способности. Понеже Боуен работи срещу причината за заболяването, а не за отстраняване на неговите симптоми, това обяснява по-голямата ефективност на метода в сравнение с други конвенционални модалности.

От това заболяване е застрашено около 58% от възрастното население, което притежава смартфони.

Мишел Коли, лекар, оглавяващ Ефективна физикална терапия (Performance Physical Therapy) в Роуд Айлънд, заяви пред CNN миналата година, че е започната да преглежда пациенти с болки в главата, шията и гърба, причинени от технологията, преди около шест или седем години.

Боуен терапияЛошата поза може да доведе и до други проблеми. Експертите казват, че тя може да понижи белодробния капацитет с до 30 процента. Също така е свързана с главоболия и неврологични проблеми, депресия и сърдечни заболявания.

„Въпреки че е почти невъзможно да се избегнат технологиите, които причиняват тези проблеми, хората трябва да положат усилия да гледат в телефона си при неутрална позиция на гръбнака и да избягват прекарването на часове всеки ден в прегърбено положение“ - се казва в изследването на Боуен Център – ръководено от Боуен терапевтът Димитър Парушев.

Ето няколко съвета към потребителите на смартфони за избягване на болката:

Гледайте надолу към устройството с очите си. Не е нужно да сгъвате шията си.

Боуен терапияУпражнение: „Завъртете главата си наляво и надясно няколко пъти. Използвайте ръцете си, за да окажете съпротивление и да натискате главата си към тях, първо напред, след това назад. Застанете под рамката на врата като се подпрете с опънатите си ръце и натиснете гръдния си кош напред, за да подсилите „мускулите на добрата поза“ - Боуен терапевт Димитър Парушев.

„Обичам технологията. Не я отричам по никакъв начин“ - казва Хансрай пред The Post. „Моето послание е: Просто обръщайте внимание къде се намира главата ви в пространството. Продължавайте да се радвате на смартфоните си и продължавайте да се радвате на тази технология – просто се уверете, че главата ви е изправена.“

Терапията Боуен е едно от най-нежните и ефективни лечение в помощ на болките във врата и при изкривявания на гръбнака, като възвръща баланса в тялото, като премахва асиметрията не само на ниво мускули и кости, но и трайно балансира дяловете на Вегетативна нервна система.

Боуен терапията може да помогне и във вашият конкретен случай, защото Боуен техниката е изключително успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания. Свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
Болки в кръста - Боуен при "Болест от седене"
▶ Боуен техниката - победа над болката
▶ Сколиоза и Боуен терапия
▶ Стимулирайте имунната си система с Боуен терапия
▶ Боуен стимулация на блуждаещия нерв - драстично намалява възпаленията
▶ Терапия Боуен за травма, шок и депресия след нападение


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ