ТЕХНИКА БОУЕН ЗА ХОРА ЖИВЕЕЩИ С РАК

Боуен терапияРакът е заболяване, което засяга всички общества по света. С всички финансови, медицински и научни изследователски ресурси, съсредоточени върху „намирането на лек за рак“, и без ясен видим резултат, човек започва да се чуди дали медицината решава тази задача от най-добрата гледна точка. Хиляди учени по света са заети в медицинската / фармацевтичната индустрия, за да се намерят и създадат лечебни терапии и лекарствени съединения. Около тридесет и два Нобелови лауреати са получили Нобелови награди за изследвания на рака. Милиарди долари се изразходват всяка година и все пак това заболяване не е ликвидирано. Защо? Една от причините е редукционизмът – биомедицинската позиция, според която се опитват да се изолират и се целят определени молекулярни пътища за разработване на лечебни терапии, без да се разбира, че ракът и леченията на рак изискват холистичен биологичен подход, а не лечение на една система или лечение за всичко.

Боуен терапияХолистичният модел е насочен към сложността на взаимодействията гостприемник-болест-лекарство и предлага персонализирани терапии, които повишават способността на имунната система да активира своя собствена защита срещу репликацията на раковите клетки. Фактори, влияещи върху микросредата на гостоприемника и раковите тумори, най-накрая се превръщат във фокус на изследователска дейност на рака. От решаващо значение е здравните специалисти да развият дълбоко индивидуализирани интегративни и специфични за пациента интервенции, насочени към подкрепа на собствените ресурси в телата на клиентите, за да се изгради тяхната лична най-добрата защита срещу пролиферацията на рака, оцеляването през лечение на рака и връщане към благосъстояние.

Боуен терапияТехниката Боуен (или терапията Боуен, както е по-известна в Австралия) е холистична техника, която улеснява вродената способност на организма да се самоизлекува, но все пак ученици и лекари често са ме питали дали може да има риск техниката Боуен да „разпространи“ рака чрез повишаване на кръвния и лимфния поток.

Няма доказателства, че техниката Боуен ще разпространи рака! Напротив, техниката Боуен може да помогне на хората с компрометирани лимфна и кръвоносна системи и да ги подпомогне при справянето с и възстановяването от техните лечения (Hansen, 2012). Няма доказателства, че техниката Боуен, която представлява нежна техника за релаксация на меките тъкани (или масаж и други нежни действия по тялото), прилагана правилно, ще улесни разпространението на рака (Colling, MacDonald & Walton, 2012; Cancer Council NSW, 2014). Лимфната циркулация е подобрена чрез действието на неволево съкращение на гладки и скелетни мускули. Ако подобряването на лимфната циркулация беше причиняващ фактор за разпространението на ракови метастази, тогава това биха правили и физическите упражнения, качването и слизането по стълби или горещите душове или вани (Collinge et al., 2012).

Боуен терапияСъстрадателното отношение е от съществено значение за хората, за да се развиват емоционално, физически и психически, особено по време на заболяване и стрес. Това намалява болката, напрежението, гаденето, тревожността и физическия дискомфорт и подобрява самочувствието, чувството за благополучие и спокойствие. Терапията Боуен се препоръчва от Съвета за рак на Нов Южен Уелс (Cancer Council of New South Wales) (Австралия) за хора с рак като „нежен начин на допир (който) може да помогне за подобряване на релаксацията и намаляване на болката. Чрез нежно докосване и движение на меките тъкани и мускулите тялото се чувства дълбоко успокоено“ (Съветът за рак на НЮУ – The Cancer Council of NSW, CCNSW, 2014).

Боуен терапияТехниката Боуен може да подобри качеството на живот на хората, живеещи с рак, с внимание за техните специфични нужди и слаби места. Състрадателните хора, практикуващи техниката Боуен, могат да помогнат преживяванията на клиентите да са по-малко изолиращи по време на техните лечения, като прилагат нежни процедури за подпомагане на възстановяването и създават дълбоки, лечебни връзки, за да дадат на клиентите чувство на удоволствие, надежда и усещане за цялост. Докладите за ефикасността на техниката Боуен при оптимизирането на здравето и благополучието са значими и не е учудващо, че както лекарите, така и клиентите са привлечени от потенциала на техниката Боуен за подпомагане на хората, живеещи с рак.

Боуен терапията може да помогне и във вашият конкретен случай, защото Боуен техниката е изключително успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания. Свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
▶ Боуен техниката: най-доброто холистично лечение
▶ При емоционални проблеми - решението е Боуен терапия
Боуен техниката - победа над болката
Сколиоза и Боуен терапия
Стимулирайте имунната си система с Боуен терапия
Боуен стимулация на блуждаещия нерв - драстично намалява възпаленията

Можете да гледате интервюто на клиент, говорещ със Сандра Густафсон тук; публикация: юни 2015 г. на Bowen Hands, The Journal of the Bowen Therapy Academy of Australia; автор: Сандра Густафсон, медицинска сестра, бакалавър и магистър по науки за сестрински грижи; превод: Боуен Център - София ®


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ