ВИЖТЕ РЕЦЕПТАТА ЗА ЩАСТЛИВО СЕМЕЙСТВО

Всеки от нас има собствена представа как изглежда щастливото семейство. Нека обаче видим някои от основните елементи на щастливия семеен живот, според специалистите.Позитивна психология и психотерапия

1. Да се наслаждаваме един на друг

Всичко се свежда до това как се отнасяме един с друг! Радостта е в основата на отношенията в щастливите семейства. Когато всички се съберат на едно място, например вечер около масата, кипи живот и радост. Ето затова е необходимо просто се наслаждаваме на времето, което прекарваме заедно.

2. Да споделяме историите си от деня

Позитивна психология и психотерапияКогато някой член на семейството се прибере, го питаме как е минал денят му и му разказваме нещо за нашия ден. Ако се приберем у дома унили и не се поинтересуваме от преживяванията на останалите, а седнем пред телевизора, другите няма да имат причина да ни се зарадват. В крайна сметка, когато сме си у дома, нашето семейство трябва да е на първо място. Затова най-добре би било да оставим настрана всичко друго, с което се занимаваме и да им разкажем нещо – дори историята да е кратка. Утре те ще очакват нова история от нас. Големият „препъни камък“ в семейния живот е скуката. Това е основната причина някой от членовете му да предпочетат компанията на приятелите си, а не тази на семейството си.

Позитивна психология и психотерапия3. Бракът трябва да е на първо място

Ако не сме пример за „истинска любов“, как ще разберат децата ни какво всъщност е брака!? Ето защо, според експертите, взаимоотношенията и бракът трябва да са на първо място.

Има много семейства, в които децата са на първо място. Така те се превръщат заместващи източници на любов. Несправедливо е да сложите тази тежест на плещите на децата си. Това е лошо за цялото семейство, защото в един момент децата ще напуснат тази къща.

Позитивна психология и психотерапия4. Да обядваме и вечеряме заедно

Простата истина е, че семействата, които се хранят заедно, остават заедно.

Семейните обеди и вечери са изключително важни. Това е времето да се свържем един с друг. Добре е да вечеряме заедно поне три-четири пъти седмично.
 

Позитивна психология и психотерапия5. Да играем в екип

Добре е да имаме традиции, които цялото семейство да изпълнява заедно често и те да са забавни за всички. Можем да ходим заедно на уикенд разходки по интересни природни забележителности или да посещаваме театър, галерии и музеи.Позитивна психология и психотерапия

6. Да поставим семейството над приятелите си

В щастливите семейства това е правило. Уморяваме се и имаме нужда от почивка, без да си даваме сметка, че дори грижата за децата може да е забавна. Поставяме правила, но не винаги разбираме, че децата имат нужда от забавления. Когато се отегчим, започваме да търсим забавления по други начини – тогава приятелите стават по-важни и забавни. Приятелствата са изключително важни, но на първо място трябва да е семейството.

Позитивна психология и психотерапия7. Да си създадем традиции и да ги уважаваме

Дори и в наши дни, семействата се нуждаят от традиции. Те могат да са на всякаква основа, но е много важно да ги има. Те може да са уникални за всяко семейство – като похапването на палачинки всяка неделя сутрин, поне една вечер да се яде на ресторант, че дори и да имате собствена семейна игра. Тези ритуали сближават членовете на семейството, тъй като се повтарят във времето и му придават идентичност. За да работят ефективно, тези ритуали е необходимо да са гъвкави. Ако любимият ни ресторант не работи, ще отидем на друго място. Важно е да запомним, че щастливите семейства имат значими традиции и не се стресират от тях.

Позитивна психология и психотерапия8. Да запазим спокойния тон

Никога не трябва да забравяме, че всички членове на семейството се нуждаят от стабилност. Обстановката у дома трябва да е спокойна и подкрепяща. Да говорим по между си, споделяйки начина, по който се чувстваме, а не да си поставяме конкретни правила и наказания. Това трябва да се случва без да губим контрол и да викаме. Ако си крещим, това показва на останалите членове, че не се контролираме и така създаваме напрегната и несигурна обстановка.

Позитивна психология и психотерапия9. Да не се караме пред децата си

За съжаление има спорове и караници, които са неизбежни, но е добре да се опитаме те да се случват далеч от децата. Ако децата видят, че ние се караме, трябва да им обясним. Например: „Съжаляваме, че видяхте как се караме. Мама и тати имаха несъгласие по една тема, но сега вече всичко е наред. Това, че спорим, не означава, че не се обичаме вече или, че ще се разделим. Напротив, като си изяснихме позициите, сега дори се обичаме повече и от преди!“

Позитивна психология и психотерапия10. Да не работим прекалено много

Ако ни няма през цялото време и не поставим приоритет на семейството си, останалите членове ще се почувстват несигурни. Половинката ни и децата ще започнат да мислят, че не са достатъчно ценни за нас. Просто не е добре да работим прекалено много.Позитивна психология и психотерапия

11. Да общуваме

Щастливото семейство е общуващото семейство. Често в семействата се случва така, че всички казват на мама, а после мама предава съобщението, като глашатай. Но в щастливото семейство комуникацията трябва да е по-гъвкава. Добре е да „отворим“ линиите за връзка по между ни. Всяка информация получена директно от източника е по-релевантна от препредадената.

Ако въпреки прилагането на експертните ни съвети, не успявате да постигнете удовлетворяващ и щастлив семеен живот: НЕ се отказвайте! Свържете се с нашият терапевт за индивидуално консултиране. Разберете как Позитивната психология и психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай? Защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? - свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Психичните разстройства често са симптом на преумора
▶ Детските психотравми и порасналите невротици
▶ Как стигнах до паник атаките и мога ли да се справя с тях?
Какви са защитните механизми на психиката?
Справяте ли се с познавателните си изкривявания?
Да обичаш себе си - означава да си здрав
Тревожността води до паник атаки


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ