ВЯРВАЙ, ИСКАЙ, ПОЛУЧАВАЙ - ТОЛКОВА Е ЛЕСНО!

Винаги съм вярвала, че да успяваш е лесно, а да си щастлив е най-естественото състояние, в което можеш да си! И това е защото: искам ли нещо силно, то ми се случва и то без особени усилия от моя страна! Моите пациенти ме питат: „Изричала ли си лъжа, която скоро се е превръщала в истина?“ и „Не те ли е страх, че може да си пожелаеш нещо, което не искаш и вселената да ти го даде?“. Отговарям им: Да… та кой не е!? Нима не ти се е случвало да мислиш да се обадиш на някого и в същият момент той да те потърси? А забелязал ли си, че получаваш комплименти, не когато си направил нещо специално по себе си, а когато просто си излязъл от къщи с мисълта, че не само вида ти, но и всичко останало в живота ти е наред?

Позитивна психология и психотерапияВ случай, че всичко това ви се струва невъзможно или си го обяснявате с думи като „съдба“, предлагам да спрете да четете тази стрития още сега...Защото клишета, като думите „късмет“ и „съдба“, са измислени от безволевите хора, за да оправдаят бездействието си в посока „опростяване“ на взаимоотношенията със себе си другите! Ако все пак искате да продължите, нека си припомним някои от „тайните“ на Вселената. Целта е ми е много проста - да започнете да обичате себе си, да си вярвате повече и да се подкрепяте достатъчно. Защото „магията“ е в силата на мисълта ви, в усмивката ви, предизвикваща усмивки и във свободния ви ум, „доставящ“ ви само положителни емоции.

Досещате ли се вече, колко е лесно да сте щастливи?! И, че ние можем да „напишем съдбата си“, защото няма как тя сама да се справи... Ако още не го усещате, ще ви подпомогна с няколко от основни “правила” на поведение:

Забравете за думичката „трябва“! Тя носи лоша енергия и заряд на „насилие“, затова в практиката си я забранявам и приканвам всички мои пациенти да я заменят с „искам“ или „неискам“!

Поискай и ще ти бъде дадено!

Често си мислим, че знаем какво точно искаме от живота си, но в действителност изобщо не е така. Повечето от нас са в непрестанно търсене на щастието, без дори да са наясно какво би им донесло радост. Затова – дайте си ясна представа за нуждите си – от какво се нуждаете, за да се почувствате наистина удовлетворени и омиротворени. Позитивна психология и психотерапияСега можете да поискате нещо и то ще ви бъде дадено. Но е необходимо да знаете колко точно го искате, а най-важното условие е: искането не е просто да пожелаеш нещо. То е не само сила на мисълта, но и изисква известни усилия от ваша страна.

Много хора ми казват: „Искам само да съм здрав!“. Питам ги: „А давате ли си сметка, че често не правите нищо за здравето си, а дори напротив - влошавате го с вредна храна в големи количества, с приема на алкохол и енергийни напитки, лишавате тялото си от движение и чист въздух?! Нима това е начинът да докажете, че наистина искате да сте здрави?“.

А когато става дума за любов? Почти всеки си е от вас помислял: „Искам някой, който да ме обича, разбира и подкрепя!“. А имате ли визия какъв точно искате да бъде този „някой“? Често се случва да привличате неподходящи партньори просто, защото вие самите не знаем кои са най-подходящите за вас. Може да ви звучи странно, преувеличено или дори като пълна измишльотина, но... няма как да разберете дали е така или не, преди да повярвате в себе си. Когато желанието е точно и определено, тогава съсредоточавате енергията си и увличате точните хора, за вашата кауза.

Позитивна психология и психотерапияСпрете да се съсредоточавате върху онова, което „не искате“ - нима не се уверили, че когато сте в лошо настроение заради даден неуспех, започвате да претърпявате и още такива? Наскоро моя пациентка ми се обади поиска да си запише час още на същият ден, защото: имала сутрин, в която й било много криво. Какво е последвало ли? Изгоряла е пресата й за коса, скъсала е единственият си подходящ чорапогащник, размазала грима си и й се наложило да го поправя, съответно закъсняла за важна среща именно поради тези приключения. За жалост Законът за привличането действа без почивка. Колкото повече се ядосвате за това и онова и говорите, че не го искаме, толкова повече привличате още и още неприятности. Наистина е елементарно. Ако успеете да се научите да подминавате негативите в ежедневието си и не говорите за тях постоянно, те няма да имат „власт“ над вас.

Задължително се отървете от възмущението и критикарството, с които по навик сте се „разтоварвали“ до сега. Вместо да повтаряте: „Как е възможно това или онова?!“ или „Това не е истина, просто!?“ - използвайте тези 3 универсални въпроса, за да се спасите от възмущението и критиката, които тровят ежедневието и дори ви разболяват:Позитивна психология и психотерапия

1. Засяга ли ме случващото се?
2. Мога ли да направя/променя нещо?
3. Заслужава ли си да влагам енергия и усилия в това?

Синтезирах ги докато пътувах за работа. Всяка сутрин шофирането ми изглеждаше като „борба за оцеляване сред диви зверове“ - един е ядосан, друг разсеян, трети неспособен водач... Преди се изнервях и пристигах в Боуен центъра кълбо от нерви, разказващо за по-фрапиращите случки. И това продължи докато един ден не се замислих и не реших да си дам отговор на въпроса: „Чий проблем е сложният трафик?“. И открих решението в 3 прости стъпки:
1. „Засяга ли ме хаоса в движението по пътищата?“ - отговорих си – „Да, защото е пряко свързан с оцеляването ми, но само докато съм в него!“;
2. „Мога ли да направя нещо?“ - стигнах до отговора – „Да, да карам с повишено внимание, за да предотвратя възможността да ми навреди някой, доколкото това зависи от мен, разбира се!“;
3. „Заслужава ли си да влагам усилия в опита си да анализирам и да емоционирам за случващото се?“ - отговорих си – „Не! И когато пристигна до работа си искам да спра да мисля за случилото се, защото то е минало и е естествен процес - не всеки е „роден за шофьор“, затова отказвам трафика да е определящ за заряда на денят ми!“.

Убедете се сами! Ще видите, че е точно така.

Не живейте „по инерция“ - мнозинството от вас правят точно това. Стават, отиват на работа, прибират се, хапват, гледат телевизия и лягат. Позитивна психология и психотерапияВ един момент до такава степен сте свикнали с тази рутина, че когато поискате да вмъкнете нещо ново в ежедневието си, правите всичко възможно, за да го саботирате и да го отхвърлите от действителността си. Не е трудно да се отървете от този навик – просто трансформирайте „ако“ в „когато“ и: „Когато решите да правиш гимнастика всяка сутрин!“, ви е достатъчно само една, в която да си кажете: „Ще започна от някъде, пък до колкото ми стигнат силите… Утре повече!“, за да не продължите по старому да се излежавате и да мързелувате. И когато поискате нещо на сто процента, промяната няма да закъснее.

При повечето от хората желанията отстъпват пред навиците. А така няма вариант да получат нищо ново и различно. Колко хора сте чували да казват: „Ами искам, ама нямам време…“? Време винаги се намира. Това е просто оправданието, което ги вкарва обратно в „релсите“ на удобното им ежедневие. Рутината е в състояние да погуби духа и да загроби мечтите ви. Това ли искате да се случи и с вас???

И не на последно място – ви е необходим запаси от:

Оптимизъм - да виждате възможности във всеки проблем – „да си правите чудесна лимонада от всеки лимон“.
Надежда - вяра, че случващото се е в настоящият момент и най-доброто предстои.
Вяра - в себе си и изборите, които задължително ще ви доведат до най-добрият възможен край.
Позитивна психология и психотерапияСтраст - във всичко, което вършите - увереност изключваща въпросите: „Защо?“ и „Как?“.
Признателност - благодарност към себе си и другите, без които няма как да живеете пълноценно, дори и към онези (ситуации и хора), които ни донасят негативен опит.
Знание - информираността е сила, а силата води до успех.
Радост – лекота равна по сила и енергия на любовта, за да се усещате „живи“.
Свобода – понякога е доста осъждана, друг път е „доста самотно занимание“, но е привилегия, без която не можете да бъдете истински щастливи.
Любов - Дали има нужда да казвам нещо тук? Без нея всичко е безсмислено!
Сила - за да имаме всичко изброено, трябва да притежаваме силата да посмеем да поискаме, да потърсим, да се разочароваме, да се разгневим, да простим, да опитаме отново..., за да живеем!

Ако не можете да се справите сами и имате нужда от менторство, за да доразвиете личностните си качества и да придобиете необходимата ви емоционална грамотност, можете да се обърнете за професионална подкрепа и съдействие към мен, в качеството ми на терапевт, за да разберете: Как Позитивната психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай? Защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? - свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Психичните разстройства често са симптом на преумора
▶ Детските психотравми и порасналите невротици
▶ Как стигнах до паник атаките и мога ли да се справя с тях?
Анхедония – неумението да бъдеш щастлив
Да обичаш себе си - означава да си здрав
Биполярно, личностно разстройство или шизофрения - вижте разликите?


 

ЕТИКЕТИ

боуен

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ