ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ОНКОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ЕМОЦИОНАЛНОСТТА

Позитивна психология, Боуен

Понастоящем съществуват множество „официалнитеории за възникването на рака. В повечето от тях се описва въздействието на вируси, канцерогени и мутации като ключов фактор за развитието на злокачествените заболявания.

Но все по-често се говори за това, дори и резултатите от научните изследвания го потвърждават, че онкологичните заболявания се причиняват от хроничен стрес, един вид негативен емоционален ландшафт, на фона на който възниква заболяването. Тоест вече е все по-очевидно, че онкозаболяванията са с психологически произход.

С психологически произход ли са злокачествените заболявания?

Съвсем наскоро, в средата на предната 2013 г. и тази гледна точка получи своето научно потвърждение. Установи се, че емоционалното състояние значително въздейства на имунната и ендокринната система на организма.

Позитивна психология, БоуенПсихосоматичното заболяване възниква именно тогава, когато това въздействие стане прекалено силно. Древната китайска медицина е разглеждала тумора, като резултат от застоя на кръвта и на жизнените енергии.

Злокачествените образувания се характеризирали като безчувствена тъкан, лишена от живот и чужда на човешкия организъм.

За това за тяхното лечение са били използвани не само билки и отвари, въздействащи на самия тумор, но и болните практикували Дао, като начин за цялостна промяна на техния живот.

За рака е известна и метафората – „камък на сърцето“. И ако той не бъде отстранен, камъкът се превръща в тумор. При възникване на злокачествен процес се осъществява преход като външните психологически проблеми преминават във вътрешен – соматичен.

Органът, който се уврежда от тумора, символизира външната опасност, с която не е в състояние да се справи.

Злокачественото заболяване всъщност представлява отказ от решаването на съществуващия психологически проблем и прехвърлянето от областта на личната отговорност към лекарската грижа: „Сега, моят проблем ще се решава от лекарите, тъй като аз не мога да се справя“.

Какво отключва онкологичната реакция?

В отправна точка се превръща някаква травма – събитие, след което човек не е в състояние да живее, както преди. Тя сякаш разделя живота на „преди“ и “след“, а човешката личност се разкъсва на дотравматичния и следтравматичния период от живота.

Ако човек все пак възприеме с цялото си съзнание събитието, той продължава да живее нормално. Но ако игнорира реалността, като не приема случилото се, организмът му може да реагира като започне да формира злокачествен процес.

Предателството е ярък пример за хронична психологическа травма. Тя възниква в отговор на откриването от човека на нова реалност, която е в противоречие с неговите съществуващи представи.

Откриването на тази нова реалност е психически болезнено.

Например жена, която е израснала в консервативно семейство, изведнъж започва да изпитва силно сексуално желание към друг мъж, което е в противоречие с обичайната за нея идентичност на добра и примерна съпруга.

Позитивна психология, Боуен

Тя се изправя пред дилема дали да се остави на желанието си или да задейства силни репресивни механизми спрямо собствената си личност, които да премахнат от съзнанието ѝ това нейно силно сексуално желание.

Често в живота може да се наблюдават ситуации, в които отделният човек на практика се явява „клонинг“ на друг. Такъв човек не помни какво точно иска.

А вместо това възприема желанията на другия като свои собствени или ги жертва в замяна на гарантираното постоянство в отношенията.

Позитивна психология, Боуен

Така се формира и феноменът на зависимите отношения, когато вътрешната пустота се запълва от извършването на незначителна дейност и единият от партньорите е принуден да се откаже от себе си в полза на другия, считайки че неговият живот е по-важен от собствения му.

Зависимите отношения са опасни с това, че когато приключат, оставят единият от партньорите в състояние на пълна самота, когато няма възможност да разчита на себе си.

В такава ситуация много хора прекарват целия си живот. Типичната личностна реакция, когато приключат зависимите отношения е постоянното чувство за безпомощност и безнадеждност у зависимия партньор.

Той се обезкуражава от това, че нищо не му е останало. Точно в този момент човек трябва да се изправя и да продължи да живее. Символично организмът изпраща послание: „Промени се или умри!

източник: lechenie.bg

Ние, специалистите от Боуен център, чрез Позитивна психология и психотерапия възстановяваме психичния ви баланс, като ви освобождаваме от бремето на негативните мисли и емоции, за да се стабилизира психиката ви в състояние, такова че да функционира по най-оптималния за вас начин. Още след първите ни срещи, вие ще усетите положителната промяна в себе си: ще имате по-добро самочувствие, и ще започнете да постигате целите си с лекота и увереност, ще се радвате на нови успехи и ще придобиете контрол над живота си, ще спре да ви тежи реалността в България, защото ще осъзнаете, че всичко зависи от вас и вашите нагласи.

За да ускорим резултатите и с цел да се избегне медикаментозно лечение, съчетаваме Психотерапията с Боуен терапия, доказана холистична методика, която се прилага за възстановяване от химичен и хормонален дисбаланс. Съчетаването на двата метода на терапии позволява още по-голямо прецизиране на лечението и гарантира успеха му (това е особено важно при лечението на хронични и „труднолечими и нелечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Позитивната психотерапия и Боуен терапията могат да помогнат във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология и Боуен техниката са толкова успешни в лечението на много сложни състояния и редица психични проблеми? - се свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Защо психотерапевтите ни казват онова, което вече знаем?!
Трябва ли да ни хлопа дъската, за да посетим психолог?
▶ Позитивното мислене лекува
Групи за взаимопомощ и подкрепа
▶ Как щастието влияе на здравето?
Боуен терапия - истини и заблуди
Боуен терапията промени живота ми
 


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ