МЕХАНИЗМИ НА ДЕЙСТВИЕ

Когато Том Боуен открива и развива метода, прилагайки го върху хора с различни здравословни проблеми, все още твърде малко се знае за принципите на действието му. В момента методиката се проучва от седем различни института в цял свят. С изучаването ѝ първи се захващат американците, следват ги англичаните. Днес вече принципите на действието ѝ до голяма степен са разгадани. Това е една от малкото терапевтични модалности, които влияят пряко на вегетативната нервна система, а тя регулира повечето от функциите на тялото ни, ръководи работата на черния дроб и стомаха, бъбреците, жлезите с вътрешна секреция и т.н. Вегетативната нервна система има два дяла - симпатикус и парасимпатикус, действието им е антагонистично.

Парасимпатикусът разпуска тялото и пести енергия, а симпатикусът има възбуждаща функция - ускорява обмяната на веществата, усилва ритъма на сърцето, увеличава кръвообращението на мозъка. Двете системи трябва да са в баланс, но покрай забързания начин на живот почти при всеки от нас доминира симпатикуса. Методиката връща баланса в организма, активирайки парасимпатикуса. Така се подобрява регулацията и около 80% от оплакванията на пациента изчезват.

Боуен терапияБоуен терапевтът работи върху фасциите, пространствата между отделните мускули и мускулни групи, които позволяват движението на течностите към всички тъкани. Фасциите са най-разпространените структури в тялото ни, по-богати са на неврорецептори, отколкото кожата. Те запаметяват всичко, което се случва в организма ни. Отношението към фасциите през последните години се промени, доскоро дори медиците смятаха, че тези структури са просто ципа. Почти всяко движение Боуен се прави на нивото на повърхностната фасция.

Всяка клетка си има своя вибрация, която се нарушава при възникнал проблем. А той може да се отстрани с помощта на солитон вълни. През 2001 г. американецът Дан Амато, старши инструктор по Боуен в САЩ и председател на Американската асоциация за Боуен терапия, след редица изследвания в института в Лос Анджелис създава научната обосновка на методиката, в която цитира солитон вълните. Те действат навсякъде, но само движението Боуен ги генерира. Това е по-скоро тип вибрация, която наподобява вълна. Клетъчната мембрана на всяка клетка в тялото ни трепти с определена честота. Още през XIX в. става известно, че ако се пусне звук с честота, с която трепти клетъчната мембрана, тя се пука и клетката умира. На този принцип са направени апаратите с нискочестотни токове за борба с паразити и вируси. Когато в една клетка възникне патологичен процес, честотата на трептене на клетъчната мембрана се променя. Счита се, че тази солитон вълна, след като мине през тялото, изчиства патологичния резонанс в клетките и връща нормалната честота на трептене на клетъчната мембрана. Така се активират всички механизми за саморегулация, които тялото има, и то се пречиства от натрупаните токсини, травми, отрицателни емоции. Техниката може да третира всеки проблем на тялото, защото не терапевтът провежда лечението, а Боуен движенията активират ресурса на тялото.  Дори пациентът да е скептик, терапията пак действа, но при едно условие - движенията да са изпълнени правилно, от квалифициран терапевт. Няма плацебо ефект, иначе не би могла да се прилага с ефект не само върху бебетата, но и върху животните.


 

ЕТИКЕТИ

bowenwork