ПРИЛАГАНЕ НА ЕСЕНЦИИТЕ

„За прилагането на есенциите от цветове не са необходими научни  познания. Ползата от тях произлиза от първичната чистота – без сложни теории, защото всичко в природата е чисто.”

Д-р Едуард Бах

Как се определя коя е вашата комбинация от Цветята на д-р Бах? 

Важно правило при определянето на правилната за конкретния случай комбинация е да се ограничи броя на приеманите от клиента есенции до максимално 6-7 Цветя. Това се налага с оглед ефективността от цветолечението намалява ако броя на Цветя е твърде голям. Ето какво пише М. Шефер по тази тема:
„Тук не важи принципът: „колкото повече, толкова по-добре”, а „по-малко, но по-качествено”. Малко на брой, но точно и вярно подбрани цветове в зависимост от проблема, обикновено упражняват най-добър ефект и отстраняват също и някои странични, съпровождащи симптоми.”

„Успокоително е да се знае, че при погрешна самодиагноза не може да се получи нищо лошо. Ако честотата на цвета не е подходяща, то тя се разпознава от Висшето Аз и се отхвърля от него, понеже не резонира с вътрешната енергийна система.”

Метхилд Шефер

Друго важно правило също е, че правилната комбинация за този момент (период от живота на конкретния клиент) може да не е най-добрата комбинация за него по-късно, в следващ момент от живота му. 

Важен ориентир по отношение на времето за забелязване на очакваните промени е, че те силно варират от вида на проблемите, от възрастта и характера на лекувания и т.н. Обикновено първите трайни промени се започват да се виждат след 3-4 седмици редовен прием на Цветята. Ето какво, по-конкретно,  пише М. Шефер по този въпрос:

„При острите състояния, например шок поради загуба на близък човек или пред страх от някаква коренна промяна в живота, цветовете на д-р Бах помагат в няколко часа или един-два дни, особено при млади хора. Колкото по-отдавна датира душевното смущение, т.е. колкото по-хронично е състоянието, толкова повече време е необходимо, за да се получи подобрение. Времето необходимо за овладяването на подобни хронифицирани смущения се простира от 1 до 20 месеца. Хората, които използват цветните есенции за разгръщане на личността си, приемат капките години наред, с почивки, понеже в развитието на личността постоянно се натрупва нов опит и непрекъснато възникват нови кризи.”

Необходимо е да се знае също, че Цветята на д-р Бах представляват основни душевни принципи (архетипи) представени в душата на всеки човек, но все пак трябва да се ограничи набор от най-важните за всеки отделен случай Цветя, като се преценява тяхната важност според актуалността на дадения проблем в настоящия период от живота на клиента, обръщайки специално внимание на онези Есенции, които спонтанно биват отхвърлени! Обикновено те са най-важните, тъй като между човека и онова, което му е неприятно, съществува неведома връзка, която най-често остава неосъзната и изтласкана от съзнанието. Освен това, обикновено ни безпокоят онези качества у хората, които ние самите не притежаваме или които се опитваме да преодолеем.. Затова, първия принцип за избор на конкретната за всеки отделен случай комбинация от Цветя е: „Избери тези цветя, които са важни за теб точно в този момент от живота ти”. С тази цел се провежда интервю, в което помощта на въпросник и таблица за оценка на конкретната ситуация, се определя и най-правилната комбинация от тинктури.

Различните методи на приготвяне и приемане на комбинациите от капки са:

 1. Метод на чаша с вода: Този метод е особено подходящ при остри кризи и при кратковременно приемане. Той се препоръчва при започване на терапия с цветята на Бах;
  Пие се: всяка сутрин в голяма чаша с изворна вода се капват по 2 капки от всеки изходен концентрат (4 капки за Рескю Ремиди) и сместа се пие на малки глътки през целия ден;
  Трайност: до 24 часа.
   
 2. С бренди или ябълков оцет: Вземете 20 ml (30 ml) тъмно шишенце с капкомер. Налейте до 1/3 или 1/4 бренди (ябълков оцет) и го допълнете с изворна вода. За 20 ml-рово шише капнете по 4 капки от избраните есенции (за 30 ml - по 6 капки от есенция). За Рискю капките се удвояват;
  Пие се: по 4 капки 4 пъти на ден: сутрин след ставане, преди обяда, преди вечерята и вечер преди лягане;
  Съхранение: на хладно и защитено от пряка слънчева светлина място, далече от GSM, РС, телевизор и други електроуреди;
  Трайност: 2 месеца за приготвена с бренди комбинация; 1 месец за тази с ябълков оцет.
   
 3. Само с вода: Вземете 20 ml (30 ml) тъмно шишенце с капкомер. Налейте изворна вода. За 20 ml-рово шише капнете по 4 капки от избраните есенции (за 30 ml - по 6 капки от есенция). За Рискю капките се удвояват;
  Пие се: по 4 капки 4 пъти на ден: сутрин след ставане, преди обяда, преди вечерята и вечер преди лягане;
  Съхранение: в хладилника;
  Трайност: максимум една седмица.