ПЕТ ПРИЗНАКА, ЧЕ СИ ПАДАТЕ ПО ЕМОЦИОНАЛНО НЕДОСТЪПНА ЛИЧНОСТ

Позитивна психология и психотерапияПривличането може да се сравни с мощен наркотик, способен да ви убеди да приемете за нормални всякакви порочни поведения, когато сте водени от стремежа си да докажете, че заслужавате да получите любов. Ето защо се срещате с човека, който ви обещава Луната (но му отнема дни, за да ви се обади) или с жената, която изглежда удивителна, но никога няма време да се срещне с приятелите и семейството ви. Тези хора са привлекателни и съблазнителни, но опитите да имате смислено партньорство с тях може да бъде емоционално изтощително. Няма значение колко сте готови да дадете - ако те не желаят (или не могат) да отвърнат, тогава реализирането на дългосрочни отношения ще бъде трудно да се постигне.

И така, как можете да разберете дали даден партньор е отворен за любов или не? И какво можете да направите за това? Ние сме тук, за да помогнем! Ние идентифицирахме пет от ключовите предупредителни знаци, че си падате по емоционален инвалид - вижте съветите ни за изграждане на връзка, базирана на взаимната любов, и повярвайте, че наистина я заслужавате и сте достойни за нея.

Позитивна психология и психотерапия1. Те искат вашата връзка да бъде тайна.

Емоционално способните хора искат един бъдещ партньор да бъде част от техния живот. Те ще се гордеят с вас и ще ви запознаят с приятелите си, ще се радват да се срещнете със семействата си. Разбира се, този процес може да отнеме известно време, но това ще се случи, също така и те ще искат да срещнат хората, които са важни за вас.

Ако обаче винаги имат извинение за това, защо не можете да срещнете приятелите им или ако не ви позволяват да разказвате на хората за вашите отношения поради сложни причини (напр.: "моят бивш е луд и би могъл да ми причини неприятности"), тогава внимавайте - може да имате емоционално недостъпен човек насреща си.

Позитивна психология и психотерапия2. Те ви заливат с обаждания и съобщения - след това настъпва мълчание.

Отначало е страхотно. Те комуникират през цялото време – непрекъснато и денонощно. Това обаче изведнъж спира. Минава уикенд без да чувате с тях, а след това и цяла седмица. Или две! След това те ненадейно се появяват, сякаш нищо не се е случило и започват да се оправдават: в работата е било лудница, техните приятели са имали нужда от тях и т.н.... Ако това се случи веднъж, извинението може да е валидно. Но ако видите някакъв модел, който се повтаря, това е ясен знак, че този човек е емоционално недостъпен.

Истината е, че ако някой иска наистина да бъде с вас и вие сте напълно отворени за идеята, той няма да забрави да се свърже със седмици, дори ако е зает. Ще иска да чуе гласа ви и да уреди следващата ви среща, - и ще положи усилия да бъде на разположение. 

Позитивна психология и психотерапия3. Всичките ви планове се правят в последната минута.

Всеки ден чакате инструкции по телефона, за да се справите с планове за след час-два: "нека да направим това в 19 ч., еди къде си". Отново изненадващо и несъобразено с вашите ангажименти. Или сте канени на рожден ден на приятел или на сватба, и до последно сте нервни и не знаете дали ще бъдете плюс един, защото всеки път, когато се опитвате да планирате тези неща, вие чувате: "Не знам отсега! Това ми е твърде далече…Дотогава може да съм умрял.". Ако това ви звучи познато, вероятно е време за преосмисляне на картинката.
 
Суровата истина е, че ако някой наистина се интересува от това, да е ваш партньор, той няма да ви остави да висите до последната минута в очакване или да ви накара да се чувствате виновни, че искате да планирате време с него. Факт е, че ако сте приоритет на някоя емоционално нормална личност, ще бъдете приоритет в графика й.

Позитивна психология и психотерапия4. Всичко е съобразено с тях.

Друг класически признак на емоционално недостъпен човек е, че всякакви отношения са винаги според неговите условия. Ако се опитате да говорите за чувства или просто се нуждаете от подкрепата на такъв тип хора, тогава те се държат така, сякаш са подложени на стрес, натиск и потискане. Когато обаче искат нещо - секс, другарство, приятелско рамо - внезапно те са самият чар и изразяват това с ясни послания: "Имам нужда от теб! Трябва да те видя днес!".

Този чар може да бъде съблазнителен, ласкателен и е изключително трудно да се съпротивлявате - и когато изстинете, ще ви залеят с обвинения, че не давате достатъчно от себе си. Ще ви зарежат демонстративно, но най-вероятно това ще е най-добре за вас. Ако настояват да откликвате на всички техни "изстрели", има шанс да са твърде нарцистични, за да "позволят" емоционално равенство някога във връзките си. Вероятно те винаги ще се интересуват само от собствения си душевен комфорт и винаги ще търсят вината за неудовлетвореността си извън себе си.

Позитивна психология и психотерапия5. Те използват миналото си като начин за избягване на интимност.

Бъдете много предпазливи към човек, който идва с пълен набор от драми и самосъжалителни истории, които служат за оправдания, за да избягва дори и най-малките ангажименти. Разбира се, съвсем нормално е да имате детски травми и проблемни предишни взаимоотношения, които влияят на начина, по който се приближавате до нова любов. Твърде често обаче, емоционално недостъпните мъж или жена с гордост носят миналото си като вид отблъскваща интимността броня, която не позволява на всеки да се приближава - дори на тези, с които се вижда от известно време.

Без тази близост и уязвимост не може да има емоционална интимност и отдаване, което означава, че връзката ви няма да се превърне в нещо друго, освен в случайно партньорство. Удовлетворяващо е, ако и двамата искате именно това, но не очаквайте, че някога "в светлото бъдеще" подобна връзка внезапно ще разцъфти в щастливо обвързване…

Те са емоционално недостъпни - и сега какво?

Ако има любов, сте длъжни да му дадете шанс, разбира се:

Вижте 10 безупречни начини за справяне с вашия емоционално недостъпен партньор:

1. Опитайте се да разберете защо не Позитивна психология и психотерапияреагира емоционално адекватно;
2. Дайте му малко време;
3. Помогнете му да ви се довери;
4. Проявете разбиране - не съдете недостатъците му;
5. Уверете го, че ще го обичате, въпреки всичко;
6. Избягвайте всички маловажни спорове, които са обичайни за останалите;
7. НЕ се дръжте саркастично и презрително, а разговаряйте без обвиненния;
8. Разпознавайте неговите малки жестове на любов и ги оценявайте;
9. Не му изнасяйте лекции и уроци по нравоучения;
10. Бъдете винаги честни с него!

И така, какво ще стане, ако от прочетеното сте открили, че се срещате с "емоционално недостъпен" човек? Ние, психолозите, казваме, че ако това ви кара да бъдете нещастни, има само един начин да продължите напред - ако започнете да чувствате, че е твърде много за вас и че давате повече от това, което получавате, вероятно е време да приключите и да потърсите по-добра алтернатива.

Позитивна психология и психотерапияНаистина, ако някой настоява да пазите в тайна взаимоотношенията ви, ако никога не се ангажира с общи планове или не се сеща да ви предложи подкрепа, или когато имате нужда е твърде зает, а когато се нуждае от вас изисква да сте на разположение, продължете напред без тази личност. Те не са непременно лоши хора, но няма да могат да ви дадат връзката, която искате, и вие не можете да промените това. Това, което можете да направите, ако искате да им помогнете, е да ги насочите да потърсят специализирана психологическа и психотерапевтична помощ.

"Когато някой не се отнася към вас с обич и уважение, ще бъде истински дар той да напусне живота ви. Не го ли стори, със сигурност ви чакат много години на страдание. Известно време ще ви боли от раздялата, но накрая сърцето ви ще оздравее. Тогава ще можете да изберете онова, което наистина искате. Ще откриете, че за да направите верния избор, ви е по-необходимо да вярвате на себе си, отколкото на другите."
Дон Мигел Руис, "Четирите споразумения"


Как да намерите любовта, която заслужавате?

И така, какъв е най-добрият начин да намерите емоционално достъпен партньор? 

Позитивна психология и психотерапияАко искате истинска любов и истинско партньорство, тогава първата стъпка е да спрете да търсите валидиране чрез връзката с емоционално недостъпната особа, която смятате, че трябва да "спасите". Вместо това, осъзнайте, че сте достойни за някого, който "дава", както и бъдете сигурни в това, че заслужавате да "получите".

Както казваме, ние позитивните психолози: "Разберете, че заслужавате някого, който е 200% с вас във връзката, и не се съгласявайте на нищо по-малко!". С други думи, когато знаете собствената си стойност, знаете и че не трябва да се съгласявате на друго, освен на уважение, взаимна радост и споделено бъдеще. Ако това ви се струва далечно и невъзможно, потърсете специализирана помощ за повишаване на самоувереността ви.

Ако имате каквито и да било въпроси или коментари за това, дали сте емоционално недостъпни (или за връзката ви с някого такъв), свържете се с нашите терапевти за индивидуално консултиране или терапия за двойкиРазберете как Позитивната психология и психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай? Защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? - свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Цикличните двойки - раздяла, събиране… и докога така?!
▶ Как да преживеем старите връзки и да продължим напред?
▶ Имате ли фобия от обвързване?
▶ Жертвите на психически тормоз обичат различно
▶ Психотравмите от детството и възрастните невротици


 

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ