ПРАВИЛНОТО ДИШАНЕ НИ СПАСЯВА ОТ СТРЕСА

Дишаме ли правилно?Всички дишаме, разбира се, още от рождението си. Така живеем. При всяко вдишване получаваме това, което снабдява и най-малката клет­ка на тялото ни с енергия – около една трета от литъра въздух с приблизително 20% кислород, основния елемент на живота. В белия дроб кръв­та го поема и същевременно разтоварва баласта – въгле­родния двуокис. Него просто го издишваме.

Зависи от нашата кондиция колко кислород можем да поемем. Спортистите оползо­творяват около осем процента, нетренираните около три, така че те трябва да дишат по-често. Тук роля играе и техниката на дишане. Правилното дишане е дълбоко вдишване с коремните мускули и издишване до пълно изпразване на дробовете.

Проверете как дишате:

Легнете по гръб и сложете книга на корема си. Така бързо ще разберете дали дишате с корема си или не. Повечето хора дишат само с горната част на дробовете си, което е неправилно, защото поло­вината от капацитета не се използва. Това води до умора и изтощение.

Обърнете внимание на дишането си

Първата крачка е да усетите как дишате. Звучи лесно, но е доста трудно. Запитайте се дали ди­шате дълбоко и спокойно, или само повърхностно. Повдигате ли раменете? Свивате ли коре­ма при вдишване?

Има едно виетнамско уп­ражнение, което ще ви помог­не. Бройте при вдишване и издишване. Често фазата на издишване е по-кратка. Пос­тарайте се да я удължите. След това вдишването също ще е по-дълбоко. Няма да стане от­веднъж, затова бъдете търпе­ливи и се упражнявайте еже­дневно. 10 до 20 вдишвания са достатъчни. Ако се уморявате, прекъснете.

С придобиването на опит може вече да използвате и някои мантри. Намислете си красиво изречение от пет или шест думи, което да повтаряте при издишване. Например: „Пясъкът е снежнобял, водата е кристално чиста.” Или „Ко­тенцето ми се сгушва в скута ми”. Много хора се отпускат по-добре по този начин.

Дихателни упражнения от йога

Седнете по турски с изпра­вен гръб. Дишайте спокойно известно време. Вдишайте през двете ноздри. Запушете дясната с палец. Издишайте и отново поемете въздух през лявата ноздра. Направете кратка пауза и запушете с без­именния пръст лявата ноздра, палецът освобождава дясната и издишвате. Кратка пауза й вдишвате отдясно, затваряте с палеца ноздрата и издишвате отляво. Направете упражне­нието няколко пъти.

Накрая вдишвате отляво и издишвате през двете ноз­дри. Резултатът – ще се почув­ствате спокойни и ободрени. Съвет за по-напреднали мал­ко удължете паузите между вдишване и издишване, но леко, без напрежение.

Ние, специалистите от Боуен център, знаем, че тайната на щастието се корени в хармонирането със света, който ни заобикаля затова, чрез Позитивна психология и психотерапия възстановяваме психичния ви баланс, като ви освобождаваме от бремето на негативните мисли и емоции, за да се стабилизира психиката ви в състояние, такова че да функционира по най-оптималния за вас начин. Още след първите ни срещи, вие ще усетите положителната промяна в себе си: ще имате по-добро самочувствие, и ще започнете да постигате целите си с лекота и увереност, ще се радвате на нови успехи и ще придобиете контрол над живота си, ще спре да ви тежи реалността в България, защото ще осъзнаете, че всичко зависи от вас и вашите нагласи.

За да ускорим резултатите и с цел да се избегне медикаментозно лечение, съчетаваме Психотерапията с Боуен терапия, доказана холистична методика, която се прилага за възстановяване от химичен и хормонален дисбаланс. Съчетаването на двата метода на терапии позволява още по-голямо прецизиране на лечението и гарантира успеха му (това е особено важно при лечението на хронични и „труднолечими и нелечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Позитивната психотерапия и Боуен терапията могат да помогнат във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология и Боуен техниката са толкова успешни в лечението на много сложни състояния и редица психични проблеми? - се свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Каква е разликата между психотерапевт, психолог и психиатър?
▶ Как щастието влияе на здравето
▶ Чувството за вина и манипулаторите
Егото ни жадува за: Oдобрението на околните
Програмирай съзнанието си за щастлив живот
Групи за взаимопомощ и подкрепа
▶ Как да променим манталитета на жертва и да си възвърнем силата?

източник: lekuva.net


 

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ