ЗАБОЛЯВАНЕТО НА ВЕКА Е ''BURNOUT'' - ЛЕЧИМО ЛИ Е?

Синдром на емоционалното прегряване или още наричан синдром на професионалното изчерпване (на английски: burnout) е понятие, използвано в статията „Прегарянето: Високата цена на високите постижения“ на американския психиатър Хърбърт Фройденбергер през 1974 г., който забелязва този синдром сред своите колеги. Характеризира се със специфични симптоми и стадии на развитие.

Позитивна психология и психотерапия

Основният аспект на този синдром е повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Без да има строга дефиниция, се разглежда като професионален феномен, който влияе върху всички аспекти на личността – физиологични, емоционални, поведенчески, включително проява на суицидни (самоубийствени) настроения, инсулт, инфаркт, колит, язва, гастрит, затлъстяване, мигрена, астма, стерилитет. В последните години изследванията обхващат все по-широк кръг от професии – полицаи, учители, журналисти, лекари, научни работници и др. По данни от проучване на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, 70% от лекарите в България страдат от този синдром.

Умората идва бавно и неусетно. Затова следете за тези 6 признака, които може и да ви подскажат, че е напът да стане хронична. Вижте тези 6 сигурни аларми, че в скоро време ще „прегреете“ ("изпушите").Позитивна психология и психотерапия

ТРУДНО ВИ Е ДА КАЗВАТЕ „НЕ“

Желанието да угодите на другите струва скъпо – то отнема енергията ви и ви пречи да се чувствате щастливи. Нещо повече, прави ви вечно обидени и озлобени.
Не е задължително да се съгласявате винаги когато шефът ви кара да работите през уикенда.


„Научете се да казвате на глас думата „Не“. Упражнявайте се предварително, дори и само това, че чувате тази дума да излиза от устата ви, ще ви помогне да я повторите и в реална ситуация, когато се налага.“
Сюзън Албъртс - психолог 

Позитивна психология и психотерапия


НА БЮРОТО ВИ ЦАРИ ХАОС

Бардакът на работното място пречи да се съсредоточите, а когато на мозъка му е трудно да обработва информацията, по-бързо се уморяваме, показва изследване на Пристънския университет. Напускайки офиса си, подредете бюрото си -тогава ще започнете следващия работен ден в позитивно настроение.

Позитивна психология и психотерапия

РАБОТИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ОТПУСКАТА

Ако непрекъснато проверявате служебната си поща, вместо да се наслаждавате на почивката край басейна, рискувате да „изпушите“. По време на отпуск трябва да изключвате от деловите ангажименти и да си позволите да се отпуснете – само така ще можете да възстановите силите си и когато се върнете на работа, да сте по-креативни и ефективни.Позитивна психология и психотерапия

ОБИЧАТЕ ДА ПИЕТЕ ЧАША ВИНО ПРЕДИ СЪН

На пръв поглед, това е добър начин да се отпуснете, за да заспите по-лесно. Всъщност този навик може да ви струва скъпо.


„В началото алкохолът действително успокоява, потискайки работата на централната нервна система. Но след това се получава обратният ефект: алкохолът предизвиква приток на адреналин и препятства поддържането на съня. Затова 3-4 часа преди Сън не бива да се пие алкохол."
Алън Тоуфай - неврологът, специалист по проблемите на съня


Позитивна психология и психотерапияСВИКНАЛИ СТЕ ДА СЕ ОБОДРЯВАТЕ С КОФЕИН ПРЕЗ ДЕНЯ

 

Няма нищо страшно в сутрешната чашка кафе. Но злоупотребата с него (повече от три порции) може сериозно да наруши денонощния ритъм на сън и бодърстване, предупреждава д-р Тоуфай. Кофеинът блокира изработването на аденозин, чието натрупване предизвиква сън. Изследване показва, че върху качеството на съня може да повлияй дори кафето, изпито 6 часа преди да си легнете.

 

Позитивна психология и психотерапия

ДЪЛГО СПИТЕ В ПОЧИВНИТЕ ДНИ

Ако късно лягаме и късно ставаме приз уикенда, след това трудно заспиваме в нощта срещу понеделник и на сутринта не можем да се събудим. Това не означава, че трябва да си отказвате всички вечерни удоволствия в почивните дни. Но е добре сутрин да се става в обичайното време, а след това можете да си поспите през деня. източник: bolime.net

„Идеалният вариант е да дремнете 20 минути. Тогава няма да достигнете стадия на дълбокия сън, след който бихте се събудили по-уморени“
д-р Тоуфай


Попитайте нашият терапевт: Как Позитивната психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? - свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Защо ни привличат неправилните хора?
▶ Психотерапията - лечение или пътуване към себе си!?
▶ Моралното насилие е по-опасно от физическото!
▶ Как да не бъдем прекалено чувствителни?
▶ Детските психотравми и порасналите невротици
▶ Как стигнах до паник атаките и мога ли да се справя с тях?
▶ Оставаме в онази възраст, в която не ни е достигнала обич


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ