СПРЕТЕ УБИЙЦИТЕ НА ЛЮБОВТА ВИ

Краят на една любов може да бъде предсказан още в нейното начало. Следете за знаковите предвестници на болезнената раздяла.

Убиец No 1: Прекалената романтика

Позитивна психология и психотерапияОбожествяването на любимият човек, неминуемо води до разочарование.

Всички сме чували максимата: „няма хора без недостатъци“. Но е невъзможно да го докажете на романтично увлечения човек. Вярата му, че възлюбеният е съвършен е непоклатима. Той е идеалът, че даже и повече от това. Така ще се мисли за него, средно между 2 и 4 г. – максималния период на романтичната любов – след което ще се „прогледне“ и ще се окаже, че: „Любимият е станал различен човек! Непоносим и непознаваем, с редица недостатъци… Направо ужасен!“ Не е така разбира се. Всичко е пресилено и субективно, точно както и когато се е мислило, че се омъжва за „Ангел Небесен“!

Вече знаете, че бурната и сляпа романтика са предвестниците на големите разочарования и проблеми във връзката. Ако наместо да обожествявате избраника си, го приемем за човек – събирателен образ от чертите, които харесвате и не одобрявате в него – имате шанс да запазите любовта си жива „докато смъртта ви раздели“.

Убиец No 2: Тънките сметки

Позитивна психология и психотерапияСметкаджийската любов, в която се преценява дали партньора е подходящ по критериите богатство, красота, добро потекло и други такива, също е обречена. Връзка базирана на това, бързо се превръща в рутинно сравнение на партньора с останалите „възможности“. Реално винаги ще се появи някой с по-добри показатели: по-добре изглеждащ, по-богат, но сприхав и непостоянен, да речем… Не може всичко да се изчислява и планира, защото чувствата се нуждаят от непрекъснати грижи и освежаване.

Препоръчително е във връзката ви да има поне едно безумие, може това да са емоции, визия или каквото и да е нелогично за околните – ваше си. В противен случай рискувате да преживеете отрезвяваща трансформация на връзката си - от приказка в кошмар.

Убиец No 3: Егоизма

Позитивна психология и психотерапияВ здравословни дози той е прекрасен и дори градивен, но ако от самото начало у вас, така и не се е формирало желанието да давате нещо на този нов за вас човек… Или дори напротив, утвърдило се е желанието ви само да получавате от него, на чисто консуматорски принцип… Такава връзка, за съжаление, няма почва да продължи дълго време. Не е задължително краят да настъпи, защото на другият му е омръзнало да се грижи за вас, да ви ухажва или да задоволява всичките ви капризи. Може просто да настъпи апатия и умора от вечните невъзнаградени опити за угаждане.

Истинската любов не е егоистична. Тя е даваща и получаваща, както във всеки добър „бизнес“ модел. Крайният егоизъм рано или късно убива чувствата на ощетения. Може би най-добрата „зестра“ на съвременните момък и мома е „онзи“ списък: какво правим един за друг и удовлетворяваща ли е връзката и за двете страни. Тази равносметка е жизнено важна за всяка връзка. Идеалният вариант е, когато желанието да се направи нещо за любимия е на лице, както е заложено в природата – дори животните и птиците си помагат и повечето заедно отглеждат потомството си.

Убиец No 4: Цинизма

Позитивна психология и психотерапияТози убиец е коварен, предизвиква скоротечна смърт и лечение още не е открито. Случва се така, защото за циниците няма нищо свято.
Не можете да очаквате, че той или тя ще се промени заради създаването и появата на детето, повишение във фирмата или вашата неземна любов. Циникът не вярва в нищо и не цени нищо – на него просто му се полага.

Той обича по свой уникален начин и дори да ви зареже сама на рожденият ви ден и да замине за риба с приятели, това е нормално – нали и той е човек и има нужди. Ако пожелае, няма морална пречка за него, да остане при някой приятел за през нощта с красива непозната. Този тип по никакъв начин няма да помогне за нещо у дома и като цяло - ще прави само това, което той иска. Но нека да не се подвеждате от примерите, защото циници има поравно и от двата пола: често се срещат съвременни майки, които са на козметик, докато половинката им има сериозни личностни или битови проблеми.

Не е  трудно да познаете циникът от пръв поглед, така че любовта си е любов, но в тази, няма бъдеще, а болка и агония.

Позитивна психология и психотерапияВ края на този материал, държа да уточня, че всички описани по-горе „Убийци на любовта“, вероятно са в резултат на: детски травми, когнитивни изкривявания, защитни механизми, израстване в нелюбяща семейна среда и много други „смекчаващи вината“ житейски факти и обстоятелства… Затова преди да погребете надеждата и да обявите „часа на смъртта“ на връзката си, е задължително да потърсите просефионална помощ. Когато се посъветвате със специалист имате реална възможност, по психотерапевтичен път, да си помогнете с любимия човек и вашата любов да бъде спасена, дори възкресена…

Свържете се с нашият терапевт за индивидуално консултиране. Разберете как Позитивната психология и психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай? Защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? - свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Вижте рецептата за щастливо семейство
Мъжът след брака - мачо или под чехъл?
Как се държат жените на бедните мъже?
▶ Детските психотравми и порасналите невротици
▶ Как стигнах до паник атаките и мога ли да се справя с тях?
Какви са защитните механизми на психиката?
Да обичаш себе си - означава да си здрав


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ