ИМАТЕ ЛИ ФОБИЯ ОТ ОБВЪРЗВАНЕ?

Позитивна психология и психотерапияЗа повечето хора взаимоотношенията са лесна работа - естествена част от живота им, като дишането или храненето. За други обаче, връзките не са толкова лесна задача. Явяват се предизвикателство за индивида… Тогава твърдим, че човека може да страда от тревожност от връзки, страх от взаимоотношения, или от „фобия от обвързване“.

Въпросът за страха от поемане на отговорност в отношенията, не е нищо ново. Но се е увеличило разбирането за това: как страхът от обвързване, за някои хора, може да бъде парализиращ. Трудно ще намерите „фобия от обвързване“ във наръчниците по психо-диагностика, а в същото време, това е един много реален проблем, подобно на всяка друга тревожност и страх.

Позитивна психология и психотерапияЕто всичко за фобията от обвързване и тревожност от връзки.

Хората, които страдат от „страх от ангажиране“ в отношенията, „фобията от обвързване“ или „тревожност от връзки“ (ще използвам тези термини взаимозаменяемо) обикновено имат сериозен проблем да бъдат част от една връзка в дългосрочен план. В самото начало, докато все още са влюбени, усещат чувствата много по-интензивни и плашещи, отколкото те са за повечето хора. Тези емоции водят до повишена тревожност, която се надгражда като снежна топка, с развитието на връзката и очакването за задълбочаване на обвързването.

Хората с фобията от обвързване се стремят към дългосрочна връзка, но огромното безпокойство ги предпазва от задържане за дълго в нея. Ако бъдат пресирани да поемат дългосрочен ангажимент, много по-вероятно е да избягат от връзката, отколкото да се обвържат. Дори първоначално да се съгласят с ангажимента, съвсем скоро започват да отстъпват от уговорките, поради огромното си безпокойство и страхове.

Позитивна психология и психотерапияНякои хора с тревожност от връзки объркват положителните чувства на вълнение към потенциален партньор с чувствата на тревожност. Например: нормалните чувства на вълнение и очакване може да се разпознаят, като паническа атака или обща тревожност. На други хора просто им е трудно да разрешават вътрешните си конфликти при романтични отношения – объркват се в опита си да направят избор между жаждата за интимност и желанието да запазят собствената си индивидуалност и свобода.

Хората с проблеми с обвързването, се диагностицират във различни форми и степени, и техните желания за запознанства и поведение във връзката могат да варират. Някои отказват да имат сериозни или дългосрочни взаимоотношения - за по-дълго от седмица или месец, заради страхове си. Други могат, в по-стабилно състояние да успеят да участват във връзки от по няколко месеца, но тъй като връзката става все по-сериозна и се задълбочава, старите - приспани страхове отново излизат на преден план и помагат за разрушаване на връзката.

Позитивна психология и психотерапияВъпреки че преди се е смятало, че това е предимно мъжки проблем и жените могат да страдат от страх от ангажиране, фобията от обвързване или тревожност от връзки.

Причини за фобията от обвързване

Причините за фобията от обвързване са толкова разнообразни, колкото хората, които страдат от нея. Обикновено, обаче, много хора със страх от ангажиране съобщават, че са имали лоши модели за романтични връзки в миналото си. Например: обтегнати отношения или развод на родителите им детството, което е довело до детски травми. Други чести причини за фобията от обвързване могат да включват:Позитивна психология и психотерапия

•    Страх от изненадващ край на връзката - без предупреждение или признаци за това;
•    Страхът, че не са в "правилната" връзката;
•    Страх от повторяемост на нездравословна връзка (изоставяне, изневяра, злоупотреба и т.н.)
•    Проблеми с доверието – в следствие на предадено доверие;
•    Травма от детството или злоупотреба от страна на близък;
•    Незадоволени потребности от детството или изоставяне;
•    Сложна семейна динамика докато детето расте.

Как да се помогне при страх от ангажиране?

Без значение каква е конкретната причина за фобията от обвързване, може да се помогне. Един човек, който страда от тревожност от връзки не е необходимо да се обрича на доживотно страдание. Налице са много механизми за помощ, но човекът трябва да поиска промяната и да намери начин да преодолее тревожността от връзки. Това не може да бъде направено от другите, но в пъти по-лесно ще му е, ако се довери на психолог-психотерапевт, който да подпомогне процеса.

Позитивна психология и психотерапияИма много стратегии, за преодоляване на фобията от обвързване, в зависимост от тежестта на тревогата. Не е нужно състоянието да стане толкова тежко, че индивидът се стреми към предотвратяване на запознанства и да изгуби вярва, че може да срещне човека на мечтите си… Необходимо е да се потърси навреме психотерапевтична помощ. Обучен терапевт, който е с опит в работата с хора, може да помогне на страдащият човек да разбере когнитивните си изкривявания и да даде насоки как да се обърнат в полза на страдащия.

Психотерапевтичното консултиране е подходящо за всеки, който е преминал през дори само една проблемна сериозна връзка, или когато лицето е във връзка, но не може да вземе решение да премине към следващата стъпка. Позитивна психология и психотерапияТерапевтът ще помогне на човек да разбере, че няма „перфектни“ отношения, и че всички връзки се нуждаят от подхранване, грижи и постоянно внимание между партньорите. В хода на терапията се изгражда нова визия за това как да бъде подобрена комуникацията с партньора, за да се намали вероятността от бъдещи неприятни изненади или да се решат въпросите с доверието.

Страховете от обвързване могат да бъдат преодолени. Първата стъпка е човекът да бъде отворен за промени и воден от желанието си да направи корекции в живота си и в мисленето си, за да бъде по-малко тревожен в бъдещите си взаимоотношения.

Свържете се с нашият терапевт за индивидуално консултиране или терапия за двойки. Разберете как Позитивната психология и психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай? Защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? - свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Жертвите на психически тормоз обичат различно
Жертвата сама предизвиква страдания си
Раздразнителност, тревожност и безпричинно безпокойство
▶ Как стигнах до паник атаките и мога ли да се справя с тях?
Психотравмите от детството и възрастните невротици
▶ Как да променим манталитета на жертва и да си възвърнем силата?
Какво сте: агресор, жертва или спасител?


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ