ТРЯБВА ЛИ ДА НИ ХЛОПА ДЪСКАТА, ЗА ДА ПОСЕТИМ ПСИХОЛОГ?

Всеки от нас е изричал поне една от тези следните фрази:
"За какво ми е психолог?!", "Не съм луд!, Ннямам нужда от психотерапия!", "Защо да посетя психолог?"

Позитивна психология и психотерапия

Не ходим при специалист психолог, защото сме изгубили здравия си разум или пък защото не знаем какво да правим, а напротив:

Отиваме защото, въпреки че знаем какво е правилно да направим, не знаем как или не ни достига смелост да направим първата крачка...

И тогава е редно да се доверим на специалист по "невидимото здраве", подобно на ситуация в която ни боли зъб и отиваме на стоматолог.

Позитивна психология и психотерапияПсихолога няма да реши проблема ни вместо нас, нито ще ни посъветва какво точно да направим, а ще ни подкрепи и с помощта на целия си професионален опит, ще ни насърчи да реализираме знанието, с което сме дошли. Терапевта ще ни помогне да разберем: защо сме объркани, въпреки знанието на правилното за нас решение на проблема. Ще дискутира с нас всеки аспект и след изясняването на всички възможни сценарии, ще ни доведе до равновесието, от което се нуждаем, за да вземем оптимално за нас решение.

Разбира се, винаги може да изберем да "ползваме услугите" на някой близък, роднина или приятел... Всеки от нас има в обкръжението си поне една особа, отличаваща се със "завидна мъдрост", която въздава с охота. Но редно ли е да "изсипваме товара си на плещите" на някой друг? Дали това е безопасно за неговото здраве? Дали той има уменията да се справи с "тежестта", която ще му прехвърлим и дали ще има обективния поглед на специалист психолог, за да ни подкрепи и посъветва?

За съжаление отговорите на всички тези въпроси са в наш и ущърб и във вреда на "доброволеца" слушател!

Позитивна психология и психотерапияИзбирайки този "способ за споделяне", има шанс да ни олекне временно или да получим лаически насърчения от вида: "Всяко зло за добро!", "Много ги мислиш нещата...", "Не го приемай толкова лично!" или пък опустошителното "Абе я се стегни! Какво си се разциврил!?"... В тези, за жалост познати на всички ни ситуации, травмата ни се затвърждава и проблема се задълбочава, защото освен текущият конфликт, вече сме добавили и наранено от липса на емпатия его. В колекцията от неволи може да прибавим и амбиция да последваме съветите на авторитарния за нас събеседник, въпреки че те са в пълно противоречие на нашето знание как да излезем от критичната ситуация. Като резултат от тази "битова терапия" задачите на специалиста психолог са се умножили и съответно и наложителния брой на посещенията при него е нараснал, понякога в пъти... Защото неглижирайки проблема се оказваме в капана на максимата: Евтиното винаги излиза по-скъпо!

Позитивна психология и психотерапияНавярно мнозина от нас си спомнят поне един случай, в който са взели нещата в свои ръце и са се опитали да поправят сами някоя джаджа - я някой електроуред, я някоя кола, пък защо не и да надникнат в съдържанието под капака на компютър, който не работи добре... И хоп: има шанс и за успех, но ако никога преди това не сме ремонтирали подобно нещо и нямаме знанието как, дори успеха на начинаещият не се оказва на наша страна и се проваляме... А майстора, при когото отиваме после, ни пита закачливо:
"И ти как реши, че знаеш какво е и можеш да го оправиш?!", "Какво работиш и колко пъти си ремонтирал подобни неща!?", "Я виж сега какво си доразвалил, когато си се опитал да "спестиш" време и пари от сервизи и майстори!?"... И точно в този момент се сещаме за болките в зъба, които ако имаме е най-добре да отидем на специалист, наместо да се надяваме да се самоизлекува от пиене на болкоуспокоителни!

Позитивна психология и психотерапияМоже би написаното до тук, внася яснотата, че не всяко състояние е подходящо за "самостоятелно лечение". Щом ни е необходима подкрепата някого извън нас, то нека поне да се доверим на правилният човек - специалист психолог и терапевт. Свободата ни дава право на избор. Изборът пък ни прави свободни, а правилният избор ни определя като отговорни  за нашето здраве и ни подготвя да понасяме с лекота последствията от своите осъзнати избори и действия.

Ние, специалистите от Боуен център, чрез Позитивна психология и психотерапия възстановяваме психичния ви баланс, като ви освобождаваме от бремето на негативните мисли и емоции, за да се стабилизира психиката ви в състояние, такова че да функционира по най-оптималния за вас начин. Още след първите ни срещи, вие ще усетите положителната промяна в себе си: ще имате по-добро самочувствие, и ще започнете да постигате целите си с лекота и увереност, ще се радвате на нови успехи и ще придобиете контрол над живота си, ще спре да ви тежи реалността в България, защото ще осъзнаете, че всичко зависи от вас и вашите нагласи.

За да ускорим резултатите и с цел да се избегне медикаментозно лечение, съчетаваме Психотерапията с Боуен терапия, доказана холистична методика, която се прилага за възстановяване от химичен и хормонален дисбаланс. Съчетаването на двата метода на терапии позволява още по-голямо прецизиране на лечението и гарантира успеха му (това е особено важно при лечението на хронични и „труднолечими и нелечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Позитивната психотерапия и Боуен терапията могат да помогнат във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология и Боуен техниката са толкова успешни в лечението на много сложни състояния и редица психични проблеми? - се свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:

Каква е разликата между психотерапевт, психолог и психиатър?
▶ Защо ни привличат неправилните хора?
▶ Позитивното мислене лекува
Егото ни жадува за: Oдобрението на околните
Програмирай съзнанието си за щастлив живот
Burn-out - пътят на емоционалното прегаряне
Групи за взаимопомощ и подкрепа


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ