ВРЪЗКАТА МЕЖДУ РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

10 правила за създаване на силна връзка между родител и деца според титана на
педагогиката Януш Корчак

Позитивна психологияЯнуш Корчак е полско-еврейски педиатър и писател. Той се обръща към родителите в книгата си „Обичай всяко дете“. Мъдростта от изследванията му в областта на детското развитие остават ненадминати и ценни до днес.Корчак е роден през 1878 и загива на 5 август 1942 в концлагера „Треблинка“, заедно с около 200 еврейски деца от сиропиталището, в което е бил лекар и възпитател. Предложено му е да се спаси, но той отказва.

Корчак остава популярен сред руските източници с 10 заповеди – правила за родители, в които той е цитиран. Те са следните:

Правило № 1

Не очаквай детето ти да бъде като теб или да бъде такова, каквото ти искаш. Помогни му да стане не като теб, а да бъде себе си.

Правило № 2

Не изисквай от детето си да плати за всичко, което ти си направил за него. Ти си му дал живот, как може да ти се отблагодари? То ще даде живот на друг, той на трети и така… Това е необратимият закон на благодарността.

Правило № 3

Не изливай своите обиди върху детето, за да не ядеш на стари години горчив хляб. Понеже каквото посееш, това и ще поникне.

Правило № 4

Не се отнасяй към неговите проблеми високомерно. Всекиму е даден живот, според силите и бъди сигурен, че неговият живот не е по-малко тежък, отколкото твоя, а може би дори е по-тежък, тъй като то няма опит.

Правило № 5

Не унижавай детето си!

Позитивна психологияПравило № 6

Не забравяй, че най-важните срещи за човека са срещите с неговите деца. Обръщай им повече внимание – никога не можем да знаем кого срещаме в детето си.

Правило № 7

Не се измъчвай, че не можеш да направиш нещо за детето си. Измъчвай се, ако можеш, но не го правиш. Помни, че за детето е направено малко, ако не е направено всичко.

Правило № 8

Детето не е тиранин, който завладява целия ти живот, не е само плод на плътта и кръвта. Това е скъпоценна чаша, която животът ти е дал да пазиш и да развиваш творческия огън в него. Това е разкрепостената любов на майката и бащата, които отглеждат не „нашето“ или „своето“ дете, а душа, която им е дадена за съхранение.

Позитивна психологияПравило № 9

Умей да обичаш чуждото дете. Никога не прави на чуждото дете това, което не би искал да правят на твоето.

Правило № 10

Обичай детето си, дори ако то е неталантливо или неудачник, когато вече е възрастен човек. Общувай с него, радвай се, защото детето е празник, докато е с теб.

източник: bradva.bg

Ние, специалистите от Боуен център, чрез Позитивна психология и психотерапия възстановяваме психичния ви баланс, като ви освобождаваме от бремето на негативните мисли и емоции, за да се стабилизира психиката ви в състояние, такова че да функционира по най-оптималния за вас начин. Още след първите ни срещи, вие ще усетите положителната промяна в себе си: ще имате по-добро самочувствие, и ще започнете да постигате целите си с лекота и увереност, ще се радвате на нови успехи и ще придобиете контрол над живота си, ще спре да ви тежи реалността в България, защото ще осъзнаете, че всичко зависи от вас и вашите нагласи.

За да ускорим резултатите и с цел да се избегне медикаментозно лечение, съчетаваме Психотерапията с Боуен терапия, доказана холистична методика, която се прилага за възстановяване от химичен и хормонален дисбаланс. Съчетаването на двата метода на терапии позволява още по-голямо прецизиране на лечението и гарантира успеха му (това е особено важно при лечението на хронични и „труднолечими и нелечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Позитивната психотерапия и Боуен терапията могат да помогнат във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология и Боуен техниката са толкова успешни в лечението на много сложни състояния и редица психични проблеми? - се свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Защо психотерапевтите ни казват онова, което вече знаем?!
Трябва ли да ни хлопа дъската, за да посетим психолог?
Програмирай съзнанието си за щастлив живот
Групи за взаимопомощ и подкрепа
▶ Как щастието влияе на здравето?
Връзката между онкологичните заболявания и емоционалността

Позитивна психология и психотерапия


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ