ЛЕЧЕНИЕ С АНТИДЕПРЕСАНТИ - МИТОВЕ И РЕАЛНОСТ

Позитивна психология и психотерапия

Антидепресантите заемат централно място в съвременното лечение не само на депресията, но и на множество състояния свързани със стрес, адаптация, комуникация и въобще с новите реалности и начини на живот в ерата на информационните потоци и глобалната мрежа. Съществуват множество ирационални страхове, базиращи се на недостатъчната информация относно начините на действие и ефекта на тези медикаменти.

Позитивна психология и психотерапияЧаст от тези страхове са:

- антидепресантите са като психотропните вещества - дрога и се развива зависимост към тях - веднъж щом започна да приемам „такива медикаменти“ ще развия зависимост към тях;

- няма да мога да прекратя антидепресантите никога и ще ги взимам цял живот - щом съм стигнал до антидепресанти значи няма да мога сам да се справя с проблемите ми;

- антидепресантите увреждат мозъка и тялото ми - щом веднъж съм започнал да взимам антидепресанти значи съм много зле и когато ги спра оплакванията ще ми се подновят;

- срам ме е да кажа на другите, че пия антидепресанти, защото какво ще си помислят те за мен.

Антидепресантите, като останалите медикаменти имат точно и научно обосновано въздействие върху определени рецептори в централната нервна система. Това въздействие е проучено задълбочено и е преминало през множество клинични тестове (в това число и за безопасност) и проучвания. Основната идея е, че при всяко клинично проявено психично разстройство възникват съответни промени - дисбаланс в начина на провеждане на нервните импулси в определени участъци на мозъка отговорни за емоционалността, мисленето и поведението. Именно в това звено е Позитивна психология и психотерапиядействието на антидепресантите - да коригират този дисбаланс и да настроят рецепторите в мозъчните структури към нормална дейност. В този смисъл те се явяват коректори и балансиращи фактори. Антидепресантите нямат отношение и НЕ ВЪЗДЕЙСТВАТ върху рецепторите свързани с изграждане на зависимост - т. нар. опиоидни (ендорфинови) или бензодиазепинови рецептори.

НЯМА разлика между медикаментите прилагани за други заболявания (например: високо кръвно, диабет и др.) и антидепресантите. Разликата е само в психологичната нагласа (приемам да взимам антибиотик, но се страхувам от антидепресанта).

Страничните действия на антидепресантите в основната си част имат функционален характер и не водят до трайни и необратими промени.

Между антидепресантите и успокоителните медикаменти има разлика.

Позитивна психология и психотерапияПоследните премахват временно тревожността и страха, като го ПОДТИСКАТ. Антидепресантите в съчетание с подходяща психотерапия ЛЕКУВАТ страха и тревожността. Именно те коригират химичния дисбаланс в мозъка, като по този начин се премахва почвата за възникване и фиксиране на страха, фобиите и депресивните състояния.

Антидепресантите създават необходимата почва за психотерапията, като подобряват „ чуваемостта“ ,тонуса и настроението. Те са като „чистачи“ на лоши мисли и настроения, за да „покълнат“ позитивните мисли и нагласи. Антидепресантите „НЕ ТЕ КАРАТ“ да мислиш позитивно а те СЪЗДАВАТ ПОЧВАТА за това. Те не са дрога или „щастливото хапче“, а са психичната „патерица“ която подпомага временно психичния баланс, за чието поддържане важна роля има психотерапията.

Позитивна психология и психотерапияАнтидепресанта помага, когато пациента има пълна информация за лекарството и доверие в терапевта, който му го изписва.

Важно е да се знае, че ТЕРАПЕВТЪТ лекува, а хапчето (антидепресанта) е само едно от многото средства.

Важна е също така и нагласата на пациента към медикаментите, която трябва да се използва в терапевтичния процес. Еднакво нездравословни са крайните нагласи - „на мене хапчетата не ми действат“ или „ хапчето ще ми реши проблема“. Важно е терапевта да работи с ирационалните страхове и „митологизирани вярвания“ на пациента, в това число и „конспиративните“ параноидни идеации.

Процеса на лекуване не означава само отстраняване на временното болестно състояние, а създаване на трайни нагласи за недопускане на болестно състояние. Това е дълъг и сложен процес на преосмисляне на много стари и нездравословни нагласи както и промяна не в нещата около нас, а в начина, по който гледаме на тях.

автор: Руслан Терзийски

Ние, специалистите от Боуен център, чрез Позитивна психология и психотерапия възстановяваме психичния ви баланс, като ви освобождаваме от бремето на негативните мисли и емоции, за да се стабилизира психиката ви в състояние, такова че да функционира по най-оптималния за вас начин. Още след първите ни срещи, вие ще усетите положителната промяна в себе си: ще имате по-добро самочувствие, и ще започнете да постигате целите си с лекота и увереност, ще се радвате на нови успехи и ще придобиете контрол над живота си, ще спре да ви тежи реалността в България, защото ще осъзнаете, че всичко зависи от вас и вашите нагласи.

Позитивна психология и психотерапияЗа да ускорим резултатите и с цел да се избегне медикаментозно лечение, съчетаваме Психотерапията с Боуен терапия, доказана холистична методика, която се прилага за възстановяване от химичен и хормонален дисбаланс. Съчетаването на двата метода на терапии позволява още по-голямо прецизиране на лечението и гарантира успеха му (това е особено важно при лечението на хронични и „труднолечими и нелечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Позитивната психотерапия и Боуен терапията могат да помогнат във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология и Боуен техниката са толкова успешни в лечението на много сложни състояния и редица психични проблеми? - се свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:

Трябва ли да ни хлопа дъската, за да посетим психолог?
Каква е разликата между психотерапевт, психолог и психиатър?
▶ Страховете ни пречат да живеем
5-те травми, които ти пречат да бъдеш такъв какъвто си - Лиз Бурбо
Групи за взаимопомощ и подкрепа


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ