ТРЕВОЖНОСТ - 7 ЗНАКА, ЧЕ НАШ БЛИЗЪК СТРАДА

Позитивна психология и психотерапияХората преживяващи тревожност може да се опитват да скрият какво им се случва.
 

Понякога е трудно да се види, че някой страда от тревожност. Често хората скриват менталните проблеми, от които страдат. Те не искат другите да видят тяхната слабост и се страхуват, че може да бъдат неразбрани или дори разбрани погрешно.

Ето седем фини признака за тревожност които можем да забележим и да опитаме да им помогнем.

 

Позитивна психология и психотерапия1. Бягство

Тревожността понякога кара хората да искат да се „скрият“ или да „избягат“

Хората преживяващи тревожност изпитват трудност да продължат да правят това, с което се занимават. Може да започнат да избягват контакт с други хора по най-различни трудно доловими начини. Те често отклоняват участие в каквито и да било социални прояви, винаги намирайки оправдание, избягват градския транспорт и посещават само безлюдни места.

Позитивна психология и психотерапия2. Промяна в хранителните навици

Хората преживяващи тревожност може да започнат да ядат повече или много по-малко. При различните хора е различно. Това, което е важно е промяната.

Някои хора, които са тревожни ядат много по-малко, защото апетитът им изчезва или се чувстват твърде зле за да могат да ядат.

Други хора може да използват храната да ги разсейва от тревогите им. Те може да изпитват постоянни пориви за сладко или за всичко, което може да отклони вниманието им от източникът на тяхната тревожност.

Позитивна психология и психотерапия3. Физически симптоми

Склонни сме да мислим за тревожността като нещо, което е основно ментално. Всъщност тревожността има множество физиологични прояви.

Физическите симптоми могат да варират в големи граници. Някои страдащи се оплакват от главоболие, от болки в стомаха, скърцане със зъби и твърде често уриниране.  Други чувстват сухота в устата и гърлото, става им зле и получават позиви за повръщане.

Позитивна психология и психотерапия
4. Невъзможност за съсредоточаване

Постоянната тревожност прави съсредоточаването много трудно.
Хората описват че се чувстват „като в мъгла“, изпитват замаяност или виене на свят. Вихърът от тревожни мисли лесно отклонява ума ни от това, което имаме за вършене.
Това може да направи работата трудна и дори извършването на рутинните домашни задължения се превръща в предизвикателство.

Позитивна психология и психотерапия5. Лош сън

Тревогите могат да държат хората будни почти през цялата нощ и те често не успяват въобще да заспят.

Това е изтощаващо!

Представете си да изпиете двойна доза еспресо и да отидете направо в леглото. При цялото това стимулиране на ума и тялото, е много трудно да се отпуснете и просто да заспите. По подобен начин начин, при всяко събуждане през нощта, тревожните мисли винаги излизат на преден план.

Позитивна психология и психотерапия6. Промяна в начина по който изглежда

Външният начин на хората преживяващи тревожност може да се промени в коренно различни посоки.

Някои може изцяло да изгубят интерес в това да поддържат външния си вид. Не перат дрехите си, не оправят косата си и като цяло развалят своята лична хигиена.

Обратно на това, някои тревожни хора може да станат обсебени от начина, по който изглеждат. Хората, които са тревожни често стават перфекционисти и това проличава във външния им вид.

Позитивна психология и психотерапия7. Изключителна нужда от потвърждаване

Тревожността често се свързва с трудност при вземане на решения и склонност да се избягва вземането на решения.

Някой, който е необикновено тревожен може постоянно да иска помощ при вземане на решения и да изисква многократно потвърждаване на правилността на решението.

Това за което трябва да наблюдавате е промяна в обичайните за вас или близкия човек склонности. И ако сте разпознали симптомите в себе си или някой свой близък, имайте предвид, че тревожността е сериозен здравословен проблем и лаически насърчения от вида: Позитивна психология и психотерапия„Всяко зло за добро!“, „Много ги мислиш нещата...“, „Не го приемай толкова лично!“ или пък опустошителното „Абе я се стегни! Какво си се разциврил!?“, няма да са от никаква полза... От подобни наставления, травмата се затвърждава и проблема се задълбочава, защото освен текущият конфликт, вече се добавя и наранено от липса на емпатия его. В колекцията от неволи може да се прибави и амбиция за следване съветите на авторитарния за нас събеседник, въпреки че те са в пълно противоречие на нашето знание как да излезем от критичната ситуация. Като резултат от тази „битова терапия“ задачите на специалиста психолог са се умножили и съответно и наложителния брой на посещенията при него е нараснал, понякога в пъти... Защото неглижирайки проблема, страдащият се оказва в капана на максимата: „Евтиното винаги излиза по-скъпо!“

Ние, специалистите от Боуен център, чрез Позитивна психология и психотерапия възстановяваме психичния баланс, като спомагаме освобождаването от бремето на негативните мисли и емоции. Позитивна психология и психотерапияСтабилизираме психиката в състояние, такова че да функционира по най-оптималния начин. Още след първите срещи, се усеща положителната промяна: подобрява се самочувствието, улеснява се постигането целите, затвърждава се чувството за лекота и увереност, придобива се усещане за подобряване на контрола над живота, изгражда се увереността, че всичко зависи от нас и нашите нагласи.

За да ускорим резултатите и с цел да се избегне медикаментозно лечение, съчетаваме Психотерапията с Боуен терапия, доказана холистична методика, която се прилага за възстановяване от химичен и хормонален дисбаланс. Съчетаването на двата метода на терапии позволява още по-голямо прецизиране на лечението и гарантира успеха му (това е особено важно при лечението на хронични и „труднолечими и нелечими“ заболявания).

Свържете се с нас за индивидуално консултиране и разберете как Позитивната психология и психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай? Защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? Консултирайте се с Позитивения психолог и психотерапевт Ина Антонова, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по-позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Социалната тревожност, страха от отхвърляне и как да се справим с тях
10 знака за тревожно разстройство, които всеки трябва да знае!
Раздразнителност, тревожност и безпричинно безпокойство
▶ Как стигнах до паник атаките и мога ли да се справя с тях?
Детските психотравми и порасналите невротици
▶ Как да променим манталитета на жертва и да си възвърнем силата?

 


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ