РАЗПОЗНАВАТЕ ЛИ ЛИПСАТА НА ЕМОЦИОНАЛНОСТ?

Позитивна психология и психотерапияАко някога сте били във връзка с някой лишен от емоции, значи познавате болката от неспособността да се сближите с този, когото обичате. Тези хора са отбягващи, намират оправдания, или просто са неспособни в това да говорят за чувствата и отношенията. Някои от тях се ядосват, критикуват, или просто се занимават с нещо за да създадат дистанция и вие се оказвате самотен, депресиран, неважен или отхвърлен.

Обикновено жените се оплакват от липсата на емоционалност в мъжете. В същото време много жени осъзнават, че също имат емоционални дефицити.  Когато започнете да създавате връзка с някой неемоционален (например Кари Брадшоу и Тузара), вашият проблем се проявява сякаш е негов – задейства се защитен механизъм на психиката ви. Чрез  този способ успявате да отречете собствената си неналичност на емоции.

Позитивна психология и психотерапияСъществуват няколко вида емоционална неналичност. Някои от тях са временни, а други – хронични. Някои хора винаги са били неналични поради умствени заболявания или травмиращо детство. Други временно правят нещо друго по приоритетно от личните си отношения, като семейни отговорности, образование, проект или здравен проблем. Хора наскоро разведени или овдовели може временно да не са готови да се ангажират с някой нов партньор. По средата са тези, които твърде много се страхуват от риска да се провалят в любовта. Вероятно са били наранявани в една или повече връзки, което може да включва и нараняване от родител докато са били деца. Често тези различни причини за липса на емоционалност се припокриват и е трудно да се каже със сигурност дали проблемът е хроничен или просто ще отмине.

Позитивна психология и психотерапияАко се стремите към близка, отдадена връзка, човек който живее в друг град или е семеен, или все още обича някой друг, няма да откликне на вас, по удовлетворяващ за вас начин. По същия начин зависимите, включително работохолиците, са емоционално неналични, защото тяхната зависимост е техният приоритет и ги контролира. В същото време някои хора създават впечатление за силна емоционална наличност и говорят свободно за чувствата и миналото си. Така е трудно да се установи дали не са лишени от емоционалност, преди вече да си във връзка с тях, едва тогава разбираш, че те са неспособни да се свържат емоционално и да се отдадат...

10 знака, че някой е лишен от емоционалност

Позитивна психология и психотерапияЕто списък с някои фини „червени флагове“, сигнализиращи липсата на емоционалност, приложими и към двата пола. Бъдете внимателни, особено когато са налице няколко от тях. След тях ще намерите въпроси, които да зададете на себе си, за да установите дали сте готови за отдадени отношения.

1. Флиртуване с ласкателства.

Мъжете и жените, които са твърде ласкателни може също така да са изкусни слушатели и комуникатори, също както омагьосващите „змии“. Често добри в краткосрочната близост, те примамват с разкриване на себе си и демонстриране на уязвимост, но те предпочитат преследването пред хващането.

2. Контрол.

Някой, който не може да бъдете убеден да промени навиците си. Обикновено тези с фобия от отдаденост са негъвкави и ненавиждат компромисите. Отношенията се градят именно около взаимността и способността да си „екипен играч“.

3. Слушай.

Позитивна психология и психотерапия

Този, с който излизате може да ви подсказва или дори да признава, че не е добър в отношенията, че не вярва в тях или че не е готов за обвързване. Заслушайте се за такива негативни факти и им вярвайте. Игнорирайте уязвимостта, хвалбите и комплиментите.

4. Миналото.

Разберете дали този човек е имал дългосрочни връзки и защо са били прекратени. Може да установите, че предишните отношения са приключили на етапа, когато обикновено се развива интимността.

5. Търсещи съвършенство.

Тези хора търсят и откриват недостатъци в противоположния пол и продължават нататък. Проблемът е, че те се страхуват от интимност. Когато не могат да открият недостатъци, тяхната тревожност нараства. В някакъв момент те ще намерят основание да прекратят връзката. Дори не се опитвайте да се изкушавате от мисълта, че сте по-добър или добра от техните предишни партньори. За тях никой не е достатъчно съвършен…

Позитивна психология и психотерапия6. Раздразнителност.

Обърнете внимание за грубо отношение към сервитьори и други, разкриващо насъбрана ярост. Този тип хора са изискващи и вероятно злоупотребяват емоционално и във връзките си.

7. Арогантност.

Избягвайте тези, които се хвалят и перчат, което сигнализира за ниска самооценка - комплексарщина. Интимността и отдадеността изискват самоувереност.

8. Закъсняване.

Редовното закъсняване изразява незачитане и е възможно да представлява избягване на връзка. Не е вярно и, че точността означава, че той или тя e добро попадение, разбира се...

Позитивна психология и психотерапия9. Напoритост или уклончивост.

Потайността, отбягването, или задаването твърде скоро на неподходящи въпроси за пари и секс, например, са индикация за скрит замисъл и нежелание за развиване на връзка. Също така, някой може да прикрива миналото си поради срам, което може да създаде препятствия за сближаване.

10. Съблазняване.

Внимавайте за твърде ранни сексуални намеци. Съблазнителите избягват автентичността, защото не вярват, че ще успеят да задържат партньор. В момента, в който отношенията станат истински, те ще ги саботират. Съблазняването е игра за надмощие и се интересува от завладяване.

Повечето хора достатъчно рано разкриват емоционалната си инвалидност. Позитивна психология и психотерапияБъдете внимателни за това, особено ако е налице взаимно привличане. Дори човекът да изглежда „госпожица или господин Правилен“ („The One And Only“), ако има емоционални дефицити, накрая оставате с нищо повече от болка. Ако недоглеждате, отричате или рационализирате, за да избегнете краткосрочното разочарование, се излагате на риск от преживяване на дългосрочно страдание и дори травми за цял живот. В никакъв случай не бъдете наивни и не прекарвайте години в очакване „чудото на любовта ви“ да го промени и излекува. Избавление от емоционалната инвалидност е възможно, но процеса е дълъг и може да ръководи и осъществи само специалист по психичното здраве – психолог-психотерапевт…

10 Въпроса, които да зададете на себе си

Бъдете откровен към себе си относно собствената си емоционална адекватност.

• Ядосани ли сте на противоположния пол? Обичате ли шеги за тяхна сметка? Ако е така имате нужда да се излекувате от минали рани преди да сте в състояние комфортно да се сближите с някого!
• Търсите ли оправдания за да избегнете да сте с някого?

• Считате ли се за толкова независими, че не се нуждаете от никой?
Позитивна психология и психотерапия• Страхувате ли се да се влюбите защото можете да бъдете наранени?
• Винаги знаете какво следва и имате твърди очаквания за това? Въпреки, че хората се оплакват от проблемите си, много от тях са неспособни да приемат доброто.
• Недоверчиви ли сте? Може би сте били предавани и подвеждани в миналото и сега го очаквате от всеки.
• Избягвате ли интимността, като изпълвате времето си с разсейващи вниманието занимания?
• Чувствате ли се некомфортно да говорите за себе си и своите чувства? Имате ли тайни, от които се срамувате и които ви карат да се чувствате нежелани или негодни за обичане?
• Обичате ли да си оставате отворена възможност, защото може да се появи някой по-добър?
• Страхувате ли се, че в една връзка може да има прекалено големи очаквания към вас, като например да се откажете от независимостта и да изгубите автономността?

Позитивна психология и психотерапияАко сте отговорили с Да на някои от въпросите, консултирането с психолог-психотерапевт може да ви помогне да се излекувате и да посмеете да се сближите с някого. Ако сте ангажирани с някой емоционално неспособен, натискът към нея или него да бъде по-интимен е контрапродуктивен. Семейното консултиране, обаче, може да промени динамиката на взаимоотношенията и да Ви помогне да имате пълноценни и задоволителни интимни отношения.

Емоционалната неадекватност, страха от обвързване или склонността за създаване на проблематични връзки могат да бъдат преодолени. Първата стъпка е човека да бъде отворен за промени и воден от желанието си да направи корекции в живота си и мисленето си, за да бъде по-малко тревожен и по-успешен в бъдещите си взаимоотношения.

Свържете се с нашият терапевт за индивидуално консултиране или терапия за двойкиРазберете как Позитивната психология и психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай? Защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? - свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Жертвите на психически тормоз обичат различно
▶ Раздразнителност, тревожност и безпричинно безпокойство
▶ Как стигнах до паник атаките и мога ли да се справя с тях?
▶ Психотравмите от детството и възрастните невротици
▶ Как да променим манталитета на жертва и да си възвърнем силата?
▶ Имате ли фобия от обвързване?
▶ 10 знака за тревожно разстройство, които всеки трябва да знае!


 

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ