ЗАЩО НЯКОИ ХОРА ИМАТ НЕЛОГИЧНО ПОВЕДЕНИЕ?

Боуен център - Позитивна психологияНевежеството, фобиите и стресът лежат в основата на нелогичността

Знаете ли какво е ирационалност (нелогичност)? А срещали ли сте се с ирационални хора? Знаете ли какво всъщност е ирационалността и защо тези хора се държат по този странен за останалите начин? Интернет изданието buzzle се опитва да даде отговори на тези въпроси.

Бог е създал човек като най-интелигентното животно на тази земя. Освен това човек въплъщава най-различни състояния като емоции, познания, чувства. Предполага се, че човек трябва да се държи по рационален начин – т.е. да действа логично и разумно, съобразно дадена ситуация.

Но дали това наистина се случва? Дали всички хора успяват да се държат по този начин?

Боуен център - Позитивна психологияРазбира се, че не. Много хора се държат точно обратното, което от своя страна е странно за околните. Човек не може да определи точната причина за ирационалното поведение. Знаем само, че това е начин на поведение, което не се основава на логиката и мотивите. То зависи от различни фактори, като психологическият дисбаланс може би има най-решаваща роля.

Най-характерният пример за ирационално поведение е, ако един човек чуе, че друг страда от някаква болест, то той/тя ще започне да си мисли, че той/тя също може да страдат от тази болест, като дори може да започне да изпитва симптомите на тази болест. Това определено е ирационално и нелогично поведение, което обаче невинаги е умишлено.

Фактори за ирационално поведение

Невежеството може да бъде една от основните причини на ирационално поведение при хората. Някои хора, макар че са напълно неинформирани и не им е особено ясно какво представляват дадени идеи или убеждения, все пак започват да формулират собствените си възгледи и да променят решения си на базата на тези идеи. Този фактор допринася за ирационално мислене в политиката, смятат специалистите.

Боуен център - Позитивна психологияВсеки човек има различни виждания по даден въпрос, но тези, свързани с морала и етиката в политиката, са още по-объркващи, тъй като всеки човек гледа по коренно различен начин.

Липсата на информация или дори неадекватната информация може да се нарече невежество, защото човешките същества често са склонни да си правят изводите и заключенията, дори и да нямат кой знае колко информация.

Емоциите могат да бъдат друг фактор, който допринася за ирационалността. Ирационалните хора се обиждат или се ядосват, преди всъщност да се е случило нещо съществено. Те дори стават неоснователно тревожни и започват да преувеличават емоциите си, плачейки истерично или смеейки се безпричинно. Те очакват всички около тях да ги обичат и, ако случайно някой покаже обратното, те се ядосват. Хората, страдащи от психично заболяване най-вече показват признаци на ирационално поведение.

Страхова невроза или т. нар. фобии от нещо също са характерни за ирационалното поведение. Ако човек, примерно, има фобия от насекоми, той/тя започва да крещи и да се паникьосва дори и при вида на една съвсем малка муха. Въпреки че много добре знае, че това е просто една муха и тя не може да му навреди, той/тя все пак изпитва страх, което не му/й позволява да мисли логично и трезво. Фобиите могат да бъдат най-различни – от вода, от високо, дори от смърт.

Боуен център - Позитивна психологияСтресът също може да доведе до ирационално поведение. В действителност в днешно време стресът е единственото нещо, което може да доведе до много други проблеми, било то физически или психични, предупреждават специалистите. Стресът, освен всичко друго, причинява на човек чувство на гняв, раздразнение и той започва да се чувства разочарован.

Например, когато човек е имал напрегнат ден в офиса или пък неприятна случка, изведнъж започва да става нетърпелив, да се отпуска, да чувства неудовлетвореност или стрес. Това от своя страна го провокира да се държи неестествено, като започва да крещи безпричинно на хората около себе си - не харесва храната, която яде на вечеря и вдига скандал, че например салатата е безсолна.

Промяната на ирационалното поведение не е лесна работа, защото това е вътрешно убеждение. Като за начало човек трябва да открие проблема, за да се справи с него. Най-лесно това може да стане чрез анализиране на личността. След като открие проблема, човек трябва да започне да планира нещата и да се опита да мисли логично.

Боуен център - Позитивна психологияПо-логичният въпрос е как всъщност да се справим с тези хора и да ги разберем? Съветът на специалистите е да се спазва заложената от тях схема и хората да са търпеливи с тях и да ги изслушват внимателно. Но не забравяйте – дори и най-разумните хора имат своите моменти на ирационалност. източник: inews.bg

За ирационалното (нелогичното) мислене няма и медикаментозно лечение. Според психолозите обаче, най-доброто лечение е радикалната промяна в начина на живот... Ако и вие имате съмнения, че често мислите ирационално (нелогично) и хората  не ви разбират, е важно да знаете, че може да ви се помогне да изградите социално приемливо поведение. Направете нужното, за да продължите напред. Потърсете помощ от психолог, който ще ви предложи начини да се справите с проблема и да погледнете света през очите на логиката, за да повишите качеството си на живот, без да се налага да се променяте, само с помощта на себепознаване и доразвиване на положителните ви страни.

Как Позитивната психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг преодоляване на подобни проблеми? - се свържете с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Как стигнах до паник атаките и мога ли да се справя с тях?
Психотерапията - лечение или пътуване към себе си!?
Как да започнеш да мислиш позитивно?
Моралното насилие е по-опасно от физическото!
Мъжът след брака - мачо или под чехъл?
Как да не бъдем прекалено чувствителни?
Детските психотравми и порасналите невротици


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ