КАКВО ОЗНАЧАВА ТЕРМИНА ПСИХОПАТ?

Със сигурност сте чували думата „психопатия“ в живота си, но не всеки я тълкува правилно. Това е специален вид антисоциално разстройство на личността, което създава редица сериозни пречки за адаптацията в обществото. Обикновено се казва, че подобна аномалия е вродена, тя се фиксира в юношеството и не е възможно да се промени през всички години от живота на човек. Тя е биологично състояние, при което определени области в мозъка не се активират. Области, свързани с емоциите, импулсите и вземането на решения.

Позитивна психологияОсновни характеристики на типовете психопатични разстройства:

Астеничната психопатия или разстройство на зависимата личност. Неговите базови симптоми са уязвимост, свръхчувствителност и зависимост от грижа от близки и роднини. Такива хора много се страхуват от всичко ново, дезориентират се в необичайна за тях среда и много бързо се привързват към други хора. Такъв човек съзнателно избягва отговорност, много му е трудно да взема самостоятелни решения, в допълнение се наблюдават редица автономни разстройства.

Възбудимата психопатия се характеризира с повишено ниво на раздразнителност. Хората, страдащи от този вид разстройство, винаги са напрегнати и тревожни, чувстват, че е спешно да се освободят от негативните си емоции. Свръх критични са към околните и предявяват редица преувеличени изисквания. Те са подозрителни, ревниви и егоцентрични. Те се характеризират с това, че остават в постоянна дисфория - форма на болестно потиснато настроение, тоест гневна мъка. При взаимодействия с други хора такива лица проявяват агресия, те могат да пребият жестоко човек без особена причина и няма да се спрат пред нищо.

Позитивна психологияИстеричен тип - характеризира се с огромно количество емоции, които често са в изобилие. Винаги се стремят да са в центъра на всеобщото внимание и оставят впечатление, че са весел и доброжелателен човек. Доста често това е само маска и емоциите на такива психопати са повърхностни, нестабилни са и често преувеличени. Такива пациенти привличат внимание към своята личност с помощта на сексуалността, вярвайки, че тя може безопасно да се счита за ключов инструмент за манипулиране на другите. Твърде егоцентрични са и изключително повърхностни в преценките си – оценяват ситуацията, само от гледна точка на отделни фрагменти. Диагнозата може да бъде поставена от специалист въз основа на три или повече стабилни признаци, характерни за този вид разстройство. Това заболяване може да се излекува с помощта на психоаналитична терапия.

Позитивна психологияПараноидната психопатия е специален вид психично разстройство, което обикновено се характеризира с повишено ниво на отмъстителност, подозрителност и остра реакция на всичко, което се случва наоколо. Такива хора са склонни да изопачават действията на други хора и всичко, което се случва около тях, възприемат събитията по съвсем различен начин и обикновено ги виждат в негативен план. Хората, страдащи от това заболяване, вечно са недоволни от живота си, околните ги дразнят и всичко им пречи. Параноидните психопати не могат да простят на човека дори една тривиална грешка. Навсякъде и във всичко са склонни да виждат злонамереност и да градят планове как да го премахнат. Изключително ревниви и емоционално нестабилни личности, които не могат да контролират действията си. Те са склонни да отричат, че са болни и реагират много остро на всичко, което им се случва, обвинявайки други хора за всякакви неприятности.

Към тези четири основни типа психопатия могат да се прибавят и много други видове, които са комбинация от изброените или са техни подвидове.

Позитивна психологияИзследвания показват, че психопатите се радват на популярност в училище, социалните групи и офисите, до момента, в който околните ги разкрият.

Във филмите серийните убийци често са изобразени като раздразнителни аутсайдери. Това допринася за общото объркване, битуващо сред хората и се приема за обичайния вид на психопатите.

Истината е, че почти всеки индивид носи белезите на различни психични разстройства. А психопатите, социопатите и антисоциалните личности се срещат сравнително често, за разлика от серийните убийци. За щастие последните са изключително редки. Серийните убийци обикновено показват сериозна комбинация от диагностични фактори, проявления на много психични отклонения, включително антисоциална личност, нарцисизъм и различни форми на парафилия (воайорство, ексхибиционизъм, садизъм и др.) Статистически погледнато психопатът почти никога не е сериен убиец, въпреки че не рядко е склонен към насилие – вербално и физическо. Това обаче е форма на защитна реакция, в следствие на когнитивно (мисловно) изкривяване на действителността, поради факта, че тези хора са водени основно от инстинкта си за оцеляване и живеят в постоянен страх и отричане и нежелание да понесат отговорността за действията си.

Позитивна психологияКолко психопати ще прочетат тази статия?

Трудно е да се каже, но изследванията показват, че пропорционално те са между 1 и 2% от населението. Около 15% от мъжете в затвора отговарят на психопатичния диагностичен критерий. Тази статистика илюстрира до къде в живота може да ви доведе подобно отклонение, особено ако нямате доверителни връзки с близки хора, които да окажат подкрепа и да се намесят при най-ранни признаци на нарушения в поведението.

Едно изследване установява, че около 3% от бизнес лидерите са в рамките на диапазона за психопатия. Обратно – честотата на индивидите в общата популация с психопатични черти се движи около 1%, т.е. имат отделни психопатични тенденции в различните групи.

Какво представлява психопатът?

Диагностичните определения – психопатия, социопатия, антисоциално разстройство на личността са част от медицински списъци, целящи да обобщят поведенчески модели по определени белези. Диагностицирането на тези състояния най-често се случва в началото на двадесетте години от човешкия живот. Поради положителните социални качества, които психопатите понякога притежават или само демонстрират, често на околните им е трудно да ги разпознаят като такива. Този тип хора отлично манипулират мнението на околните, чрез заучени модели на поведение, които имитират липсващите им способности за съпреживяване. Вижте няколко признака, по които можете да познаете, ако живеете или работите с човек, притежаващ психопатични тенденции – наричан още емоционално неспособен.

Търсят тръпката

Позитивна психологияПсихопатите изглежда имат нужда от повечко адреналин и се стремят към дейности, които имат елемент на физическа опасност или съдържат риск да бъдат заловени, докато правят нещо незаконно или злонамерено. Тъй като имат ниски нива на загриженост към безопасността на другите, те се опитват да убедят хората около тях да предприемат рисковано поведение. В някои случаи това може да изглежда забавно, докато стане ясно, че надхвърля рамките на приемливото. Например, „тъпо ми е, нека видим как ще реагира съседа, ако го събудим с пиратки под прозореца, в 3 ч. през нощта“. Разбира се не всички психопати извършват незаконни деяния, но може да са много добри в това да подтикнат другите към рискови и нетрадиционни начинания.

Позитивна психологияПовърхностно очарование

Обичайно е психопатите да се харесат на околните, особено в началото на отношенията им. Те често проектират образ, който е очарователен и привлекателен. Разговорите могат да включват повишени нива на повърхностно омайване, прекрасно бъбрене и фантастични истории. Очарованието изчезва, когато другите осъзнават, че липсва дълбочина зад внимателно управляваното поведение на повърхността.

Липса на съвест

Позитивна психологияТози глас в главата ви, който ви казва да върнете намерената на улицата чужда вещ, на законния й собственик, е много по-слаб при психопатите. Способността да изпитвате съпричастност, вина, разкаяние, съболезнования, съчувствие и съжаление при тях са силно увредени. Те не могат да се поставят на мястото на другите. Тези емоционални дефицити могат да бъдат първия знак, който другите забелязват. Психопатът изключително трудно поема отговорност, той почти винаги обвинява другите, дори ги напада, че те са причината за неговите решения довели до неуспех. В някои случаи може да демонстрира състрадание, може да се е научил да казва неща, които да имитират емоционално съпреживяване на проблеми, но не съществува истинско чувство зад думите на утеха и загриженост, което кара експертите да заключват, че „тези хора знаят текста, но не чуват музиката“.

Нарцистичност

Позитивна психологияАрогантността, цинизма, вулгарността и сарказма са черти, които изглежда се срещат често при психопатите. Такива хора не изпитва срам, няма съвест и състрадание към ближния си. Те може да не отговарят на диагностичните критерии за клиничен нарцисизъм, но показват поведение, което граничи с груба арогантност дори в ситуации, когато не е оправдано. "Не знам как се прави това, но съм сигурен, че твоят начин е грешен", заявяват ведро психопатите. Налице е преувеличено чувство за превъзходство и конкурентоспособност, което мотивира поведението и става движещата сила за постигането на власт, слава, и определен социален статус. Не рядко психопатите имат изкривени възприятия за своя потенциал и срещат проблем да оценят себе си и таланта си, така както другите го правят. Този тип грандомански представи карат психопатите да вярват, че нормите, законите и правилата не важат за тях, особено ако се устремили „към върха“.

Манипулативност

Позитивна психологияПсихопатите обожават да манипулират околните и често лъжат и мамят само, за да получат емоционален отговор. Не винаги целта им е да получат някаква изгода, просто им е трудно да контролират импулса си. Психологическият пакет от манипулации включва ласкателни и вменяващи вина изказвания.

Това, което правят е да се възползват от чувството ви за съпричастност, като ви принуждават да се откажете от плановете си, за да сте част от техните. За целта винаги имат набор от логични истории, които да ги представят във ролята на невинна жертва. Тази фина, но ефективна форма на манипулация може да е трудна за разпознаване и доказване. Как да обвините съученик, колега или приятел, че ви лъже, когато на пръв поглед изглежда сякаш се опитва да е полезен? Най-доброто, което може да направите, е да държите очите си отворени за модели на поведение, наподобяващи изброените и да избягвате съприкосновения с подобни хора, а когато нямате избор да се държите рефлексивно (огледално) на тях. Отразявайки и повтаряйки поведението им, без да се конфронтирате с тях, вие лесно ще ги разоръжите и ще отслабите желанието им да ви употребяват като спаринг партньор в игричките им. Например: когато сте разпознали подобен тип поведение и психопата започне да ви въвлича в поредния негов сценарий с ласкателства от рода „знаеш колко те уважавам“, можете пасивно (без емоция) да му отговорите на комплиментите с кратко и ясно „знам и съм ти признателен, но сега ме извини, имам да довърша нещо спешно“.

Позитивна психологияАко разпознаете, че имате интимна връзка с подобна личност, това не е фатално, но ще ви отнеме много усилия „да го докарате“ до щастливи и удовлетворяващи отношения. Освен ако не сте убедени, че наистина си заслужава, по-добре е да се освободите навреме от подобна токсичност. Казано накратко – тези хора са родени такива и колкото и да се „дресират“ не е възможно да заживеят нормален живот. На психопатите просто им липсват базови емоционални способности. Могат да се слеят с тълпата, приучавайки се на модели на поведение, които им носят желаният от тях резултат, но никога няма да бъдат като вас, да мислят като вас, нито да чувстват като вас.

Позитивна психологияИ това не е всичко, помислете и за децата си, защото учените са открили, че този тип отклонение се предава генетично. Ако в семейството е имало пациенти с психопатия, тогава вероятността е голяма следващото поколение също ще страда от болестта. Много лекари са на мнение, че редица усложнения, получени по време на неправилен курс на бременност, заболявания, придобити в ранна възраст, както и трудно раждане също играят ключова роля в развитието на психопатията. Разбира се физическото, сексуалното и психологическото насилие също играят роля, както и неблагоприятните условия в детството. Те могат да увеличат риска от развитие на психопатия няколко пъти, а симптомите могат да бъдат различни.

Ако пък сте разпознали себе си по-горе, в никакъв случай не се отчайвайте, а потърсете компетентна психологическа помощ, за да сложите край на „този ад“ и да се приучите на приемливи когнитивни, социо-когнитивни и поведенчески модели за саморегулация, за да подобрите значително качеството си на живот и отношенията с близките си.

Ако сте готови да се разделите с проблемите си и желаете позитивна промяна за себе си и околнитесвържете се с нашият терапевт за индивидуално консултиранеРазберете как Позитивната психология и психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай? Защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? - свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Здравите отношения и невротичните връзки
▶ Раздразнителност, тревожност и безпричинно безпокойство
▶ Как стигнах до паник атаките и мога ли да се справя с тях?
▶ Детските психотравми и порасналите невротици
▶ Пет признака, че си падате по емоционално недостъпна личност
▶ Как да променим манталитета на жертва и да си възвърнем силата?
▶ Разпознавате ли липсата на емоционалност?


 

ЕТИКЕТИ

боуен център

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ