МОРАЛНОТО НАСИЛИЕ Е ПО-ОПАСНО ОТ ФИЗИЧЕСКОТО!

Позитивна психология и психотерапияТвърде много страници се изписват по повод физическото насилие в ежедневието ни – на улицата, в семейството, но твърде малко се обръща внимание на т.нар. морален тормоз, който е също форма на насилие – било то словесно или с подмолни манипулации, чрез действия. Когато се говори за физическо насилие нашата представа се свързва с мъжкия пол като по-силен, но всъщност и двата вида насилие може да бъде упражнявано и от двата пола, и жертви може да се окажат като мъже, така и жени.

Чисто психологически динамиката на физическата и словесната нездрава агресия, която е по-скоро форма на садизъм, е една и съща при двата вида насилие – физическо и морално, а резултатът са подкопаните душевни устои на двете страни участници в този акт.

Позитивна психология и психотерапияЯвлението е кръгово и се нарича садо-мазохистична верига. Тъй като бързо агресорът и жертвата могат да сменят ролите си. Често започва неусетно, но набира светкавична скорост. Отначало обектът на насилие не желае да издребнява и подминава думи, нападки, жестове. Често, обаче, тези действия насаждат тревога в жертвата – и тя възприема отбранително поведение и дава повод за нови агресии, правейки неща, в които е обвинявана непрекъснато вече и системно.

След като конфликтът се е разгорял, идва ред на взаимната непоносимост - видът на жертвата буди повод за нови словесни нападки, а видът на агресора страх в жертвата. Развива се един условен рефлекс – нападателен у единия и отбранителен у другия. Позитивна психология и психотерапияДоста често тревогата и очакването на нови нападки поражда реципрочно агресивно поведение, жертвата реагира бурно и объркано, често извършва неща, които не е искала, и тогава причинителят на агресията би могъл да се изживее като жертва, а това е един порочен кръг от който трудно се излиза, ако и двете страни не са мотивирани да работят върху тези характерови особености, които ги вкарват в тази верига: Насилие – тревога – гняв – насилие - чувство за вина и обратно...

Често жертвите не са слабохарактерни хора, а по-скоро перфекционисти, който имат силна нужда да бъдат утвърдени, докато онзи който напада, е човек със силна нужда за контрол, но едновременно с това и силно неуверен в себе си и способността си да се утвърждава по позитивен начин.

Позитивна психология и психотерапияВсъщност хората проявяващи словесно или друго насилие в повечето случаи принадлежат към един много силен тип характер, но не осъзнават своята сила и потенциал в градивна посока. Основите на подобно поведение са създадени в ранното детство, когато семейната среда е парирала опитите на детето да бъде самостоятелен индивид, карали са му се за много грешки, не са поощрявали успеха, а в повечето случаи и са наблягали на пропуските, вменявайки вина и лишавайки го от внимание и любов, давайки му я само АКО … детето прави неща, които родителите харесват. Така детето расте с усещане, че е дефектно и неуверено, но преизпълнено с гняв и задържане – това обяснява и желанието за наказателно поведение към околните и в късна зрялост.

Човек, на който са блокирани здравите умения за отстояване, трудно поема отговорности за някакво свое действие - именно поради тази причина този тип характери Позитивна психология и психотерапияизбират несъзнателно дразнещо поведение, за да накарат опонента си до нетърпимост и когато той избухне или ги отхвърли, вече има картбланш да освободи стисканата агресия само, че преживявайки себе си като защитаващ се, което му пести силното чувство за вина наблъскано му от детството. Затова става критикар и негативист и безкрайно егоцентричен в доста случаи. Тъй като му липсва здраво самочувствие, този индивид се нуждае парадоксално от предизвиканото от него отхвърляне или лошо отношение, за да се самосъжали и тогава в контекста на изпитаната болка да се преживее като значим – „Отхвърлят ме, значи ме има!”. При тези хора любовта и болката вървят ръка за ръка, колкото по-силно е последващото отхвърляне, толкова по-силна е нуждата им от любов и толкова по-силна е и любовта, която изпитват.

Една от характерните особености на междуличностното общуване е амбивалентността, например приемат конфликтни или променящи се роли, особено зависимо примиренчество и утвърждаваща се независимост и инат, така също изпитват недоволство от АЗ-образа си - често се чувстват неразбрани, неоценени от другите и песимистично настроени към живота.

Тъй като в доста публикации непрекъснато се разглеждат пагубните ефекти върху жертвите на подобно насилие, Позитивна психология и психотерапиямоята цел в настоящата статия е да се разбере, че самите агресори са хора, с много потенциал, но неадекватно несъзнателно реализиращи го под формата на садистични словесни атаки и, че ако нямат вина за начина, по който са били възпитавани, то имат вина, ако усещат дискомфорт в живота, и не са взели вътрешното решение за промяна в посока да обикнат себе си и да повярват във възможностите си.

В психологичната работа с такъв тип взаимоотношения се работи с много търпение и разбиране към хората, които упражняват подобен тип насилие и работата включва осъзнаване на причините и какво замества този нездраво агресивен модел на комуникация и отключване на здрави модели на утвърждаване, както и поемане на отговорност за рискове и действия. източник: nasilie.eu

Ние, специалистите от Боуен център, чрез Позитивна психология и психотерапия възстановяваме психичния ви баланс, като ви освобождаваме от бремето на негативните мисли и емоции, за да се стабилизира психиката ви в състояние, такова че да функционира по най-оптималния за вас начин. Още след първите ни срещи, вие ще усетите положителната промяна в себе си: ще имате по-добро самочувствие, и ще започнете да постигате целите си сПозитивна психология и психотерапия лекота и увереност, ще се радвате на нови успехи и ще придобиете контрол над живота си, ще спре да ви тежи реалността в България, защото ще осъзнаете, че всичко зависи от вас и вашите нагласи.

За да ускорим резултатите и с цел да се избегне медикаментозно лечение, съчетаваме Психотерапията с Боуен терапия, доказана холистична методика, която се прилага за възстановяване от химичен и хормонален дисбаланс. Съчетаването на двата метода на терапии позволява още по-голямо прецизиране на лечението и гарантира успеха му (това е особено важно при лечението на хронични и „труднолечими и нелечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Позитивната психотерапия и Боуен терапията могат да помогнат във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология и Боуен техниката са толкова успешни в лечението на много сложни състояния и редица психични проблеми? - се свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Трябва ли да ни хлопа дъската, за да посетим психолог?
Каква е разликата между психотерапевт, психолог и психиатър?
Връзката между онкологичните заболявания и емоционалността
Какво сте: агресор, жертва или спасител?
Психотерапията - лечение или пътуване към себе си!?


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ