РАКЪТ: ЗАБОЛЯВАНЕ ИЛИ ПРИСЪДА!?

Пихология и психотерапия

Позитивна психология и психотерапияПоставянето на диагноза свързана със злокачествено туморно заболяване е изключително травматично събитие и променя, както целия живот на човека, така и този на неговото семейство, и близки. Тази нова реалност изисква огромна адаптация към един различен живот, изпълнен с нови живото-застрашаващи събития, като операции, химиотерапия, лъчетерапия, безкрайни изследвания свързани с тревожно чакане на резултатите, статистика, прогнози и очаквания.

Подкрепящата психологическа грижа може да включва: облекчаване на болката, безсънието, липсата на апетит, умората, тревожността и депресията. Тази грижа предоставя на Позитивна психология и психотерапиялекарите по-добра възможност да се ангажират, конкретно с лечението на основното заболяване и решаване на проблемите свързани с него. Психологичната помощ заздравява и подсилва връзката лекар- пациент, есенциална за успеха на цялостното лечение на онкоболните.

Психологът оказва емоционална и мисловна подкрепа  за повишаване на мотивацията и „повдигане на духа”, намаляване чувството на безпомощност, и безполезност, предефиниране на приоритетите в живота, изграждане, и заздравяване на човешките взаимоотношения, балансиране на резките промени в настроението, създаване на различни стратегии за справяне, и цялостно подобряване качеството на живот на пациента.

Позитивна психология и психотерапияЧувайки диагнозата си в първия момент пациентите изпитват множество противоречиви чувства, най-често силна тревога, страх, гняв, които са свързани с мисли за обреченост и безпомощност. Понякога пациентът има усещането, че лекарите говорят за някой друг, дистанцира се и отказва да приеме фактите, като свързани с него самия, но отричането  е част от процеса на психическата адаптация.

Чувството на тревога и страх понякога е предизвикано от формирано мнение на базата на  информация, която не винаги е потвърдена и окончателна в реалността. Разграничението между това, какво хората реално знаят за болестта си, какви са установените факти и кое е плод на информация, която не е пряко свързана с тях помага на пациента да остане във връзка с реалността и да не катастрофизира бъдещето. Голяма част от тревожните и депресивни състояния, в частност тревожността и депресията  при онкоболните, имат свойството да се самоподдържат.

Позитивна психология и психотерапияНашите мисли, вярвания и предположения влияят на начина по който се чувстваме и това как реагираме на различни събития и предизвикателства.  Поведението може да бъде, както следствие, така и причина за различни наши мисли. Връзката и взаимодействието между мисли, чувства, поведение и телесни усещания формира т. нар. „порочно цвете”.

Мислите са определящи за това какви емоции изпитваме, затова промяната на чувствата е възможна след промяна на мислите. От къде идват мислите? Това не са просто мисли, в някои области на психотерапията те най-често се наричат негативни автоматични мисли или „горещи мисли”. Негативни защото, хората които ги имат се чувстват зле и автоматични, затова, защото човек няма избор дали да ги мисли или не. Понякога, дори не осъзнаваме, тези мисли те са като навик, който много трудно може да бъде контролиран и колкото да се опитваме да ги „изхвърлим” те се появяват отново и отново. Третото им качество е, че рядко подлежат на съмнение, т.е. хората които ги имат вярват в тях, съдържанието им изглежда абсолютно достоверно и се приема, като факт. При лечението на  депресивни състояния и тревожност, терапевтът се опитва да разбие порочния кръг, като оспорва, анализира и провокира ирационалните възгледи и мисли, т.е. за решаване на  практическите се започва от психологическите проблеми.

автор: Десислава Иванова

Позитивна психология и психотерапияНие, специалистите от Боуен център, знаем, че тайната на щастието се корени в хармонирането със света, който ни заобикаля затова, чрез Позитивна психология и психотерапия възстановяваме психичния ви баланс, като ви освобождаваме от бремето на негативните мисли и емоции, за да се стабилизира психиката ви в състояние, такова че да функционира по най-оптималния за вас начин. Още след първите ни срещи, вие ще усетите положителната промяна в себе си: ще имате по-добро самочувствие, и ще започнете да постигате целите си с лекота и увереност, ще се радвате на нови успехи и ще придобиете контрол над живота си, ще спре да ви тежи реалността в България, защото ще осъзнаете, че всичко зависи от вас и вашите нагласи.

За да ускорим резултатите и с цел да се избегне медикаментозно лечение, съчетаваме Психотерапията с Боуен терапия, доказана холистична методика, която се прилага за възстановяване от химичен и хормонален дисбаланс. Съчетаването на двата метода на терапии позволява още по-голямо прецизиране на лечението и гарантира успеха му (това е особено важно при лечението на хронични и „труднолечими и нелечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Позитивната психотерапия и Боуен терапията могат да помогнат във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология и Боуен техниката са толкова успешни в лечението на много сложни състояния и редица психични проблеми? - се свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Каква е разликата между психотерапевт, психолог и психиатър?
Трябва ли да ни хлопа дъската, за да посетим психолог?
▶ Как да утешим човек преживял трагедия?
▶ Подсъзнание или автоматични мисли и чувства?
Групи за взаимопомощ и подкрепа
Връзката между онкологичните заболявания и емоционалността?


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ