РАЗДРАЗНИТЕЛНОСТ, ТРЕВОЖНОСТ И БЕЗПРИЧИННО БЕЗПОКОЙСТВО

Тревожното разстройство е доста разпространено в наши дни. Поне по един член на всяко семейство страда от това състояние и с поведението си измъчва себе си и околните. Позитивна психология и психотерапияМного вероятно е да не разбирате това през което минават тези хора ежедневно, ако никога не сте изпитвали безпричинно безпокойство и раздразнителност. Патологичната нервност и тревожност засягат всички аспекти от живота на човек и е необходимо психотерапевтично лечение за премахване на симптомите.

Хората с паническо разстройство често се чувстват неразбрани и отчуждени, защото околните имат погрешна представа за тях. Ако ваш близък има симптоматика и страда от тревожност, за негово и ваше добро, е добре да сте в състояние да му окажете пълноценна подкрепа. Това няма да ви е трудно, ако знаете следното:

Тези хора страдат емоционално, умствено и физически

Позитивна психология и психотерапияТревожността засяга не само мозъкa и обработването на информация, но вреди и на емоционално и физическо ниво. Състоянието се поражда като комбинация от генетиката, личностните характеристики, околната среда, понякога от лоши диети, както и от химически дисбаланси в мозъка. Всички тези фактори могат да породят тревожност, която да се усеща като тежест на физическо ниво, и да предизвика главоболие, сърцебиене, изблици на студена пот, световъртеж, зачервяване на лицето, безсъние, скованост на мускулите и много други симптоми.

На емоционално ниво, тревожността предизвиква много напрежение и стрес, поради непрекъснатите натрапчиви мисли и непреодолимото чувство на страх. Позаинтересувайте се как се чувства човекът, който страда от това, за да можете да разберете неговата гледна точка и да му предложите подкрепата си.

Тревожните хора, често страдат и от депресия

Позитивна психология и психотерапияПочти половината хора с паническо разстройство страдат и от депресия. Да страдаш и от двете разстройства е като да бъдеш теглен в две различни посоки. Тревожността те кара да се изправиш и да действаш, докато депресията ти заповядва да стоиш на едно място и да не правиш нищо. Да живееш с тези две психични нарушения е направо смазващо за личността на страдащия и околните.

Такива хора имат нужда да прекарват повече време сами

Тревожността и раздразнителността изцеждат всичката енергия на човек и могат сериозно да затруднят социалното общуване и способността да бъдеш с хора. Ако имате за партньор тревожен човек, той може да не иска да прекарва цялото си свободно време с вас и да не обича да излиза сред хора, а понякога дори и на разходки в природата. Социализирането може да е изключително неприятно и да влоши състоянието на човека, тъй като и без това се чувства изчерпан и изтощен, защото безпокойството отнема всичките му сили. Това не означава, че тези хора не обичат компанията на близките си, а че по-често имат нужда от почивка. Добре е да им дадете време, което да прекарват сами със себе си, за да релаксират, и възстановявайки силите си все пак да бъдат пълноценни в живота си.Позитивна психология и психотерапия

Раздразнителността и безпокойството не правят хората неспособни да обичат

Добре да се сложи край на стигмата, че хората с душевни проблеми не притежават способността да обичат другите или да поддържат връзка. Просто хората с такива проблеми са били силни прекалено дълго време, без да се оплакват и като резултат са се появили тревожността и депресията. Заради тревожното разстройство, човек може да изглежда далечен и непрекъснато зает със собствените си мисли, но всъщност той е принуден да води битка с ума си всеки ден. Разберете: това наистина отнема много време и енергия, но това не означава, че е неспособен да обича и да се грижи за околните.

Тревожността не е начин „да се привлече внимание“

Повечето хора са на мнение, че тревожните просто търсят внимание. Позитивна психология и психотерапияНо това, от което всъщност се нуждаят не е внимание, а любов и съчувствие. Имат нужда да бъдат изслушвани и разбирани. Тревожните хора не са избрали състоянието, в което са и дори и да са се научили да го контролират с времето, не винаги успяват. При някои случаи помага йогата, медитацията, при други – по-добрата храна, но пътят към спасението за всеки е в индивидуалната психотерапия.

Хората страдащи от паническо разстройство имат нужда от подкрепа и рамо, на което да си поплачат. Добротата и обичта са най-ефективното средство, което можете да предоставите на ваш близък с такова разстройство. Осъждането само би влошило състоянието. Помогнете им да разберат по-ясно как се чувстват и причините за това, но на езика на любовта и всеотдайността. Ако не успявате, посъветвайте се със специалист психолог – психотерапевт.

Позитивна психология и психотерапияНе рядко, хората с тревожно разстройство имат по-висока чувствителност към енергиите от заобикалящата ги среда от останалите и следователно им е по-трудно да обработват информацията от съвременния все по-хаотичен и стресиращ свят. Да живееш по този начин не е избор! Нужно да се научат да живеят с това психично разстройство и да го преодоляват. В случай, че успеят, се превръщат в най-силните и топли хора, които ще имате късмета да сте срещнали в живота си.

Психичните разстройства не са нелечими, но за да не се задълбочават е добре да се вземат мерки навреме. Още при установяване на симптомите потърсете специалист психолог – психотерапевт, за да не се стига до тежки клинични състояния, за които да се налагат хоспитализации и дългогодишни медикаментозни лечения...

Свържете се с нашият терапевт за индивидуално консултиране. Разберете как Позитивната психология и психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай? Защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? - свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Вижте рецептата за щастливо семейство
Мъжът след брака - мачо или под чехъл?
Как се държат жените на бедните мъже?
▶ Детските психотравми и порасналите невротици
▶ Как стигнах до паник атаките и мога ли да се справя с тях?
Какви са защитните механизми на психиката?
Да обичаш себе си - означава да си здрав
Спрете убийците на любовта ви
 


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ