ПСИХОЛОГ ИЛИ ВРАЧКА?

Позитивна психология и психотерапияМнозина от нас са изпадали в трудни периоди и са стигнали до "услугите" на гадатели, врачки, баячки или екстрасенси, за да надникнат в бъдещето си и да намерят решение на кризата си.

Всъщност в основата на подобни действия стои страха от неизвестното, непознатото. Различни предизвикателства от реалността ни карат да се обърнем към гадатели, с най-доброто намерение да получим добър съвет. Проблемът е, че някои хора прекалено много се доверяват на различните предсказания. Без дори да осъзнават заплахата от думите на подобни „специалисти“, които могат да задълбочат проблемите им, да замъглят обективизма на преценките им и това да им донесе горчив опит, вместо с решения…

Ако бъда откровена и аз самата се озовах в подобна ситуация, при един труден момент от живота си. Срещата ми с няколко гадателки и екстрасенси ме доведе до още по-голяма криза, от която се спасих с рационализъм. Безспорно този опит ме направи по-силна и резервирана към подобни особи. Осъзнах, че решенията са в мен и науката за човешката психика, а не при врачките и баячките. Позитивна психология и психотерапияСега си спомням, че тяхната уклончивост и ужасните и неопределени предсказания превърнаха живота ми в още по-голям ад. Главата ми беше пълна с натрапчиви и негативни разсъждения и мисли, които побъркваха ума ми. В един момент се съвзех и потърсих помощ от колега психолог-психотерапевт, който даде всичко от себе си да успея да забравя тези предсказания като лош сън. В доста кратък период от време всичко се върна в нормалния си ритъм.

Когато преоцених нещата, за себе си, си обещах да стоя далеч от такива пророци и различни паранормални явления. Тази случка ме научи, че не трябва да оставям живота си в ръцете на гадатели или врачки. За тези, които вярват на предсказания, бих казала да бъдат много внимателни, защото прости думи могат да имат негативно въздействие върху живота на чудесни хора.

За мен остана следа, която ме накара да осъзная, че всеки път, когато посещаваш гадател, ти мамиш себе си. Като резултат, губиш вяра в собствените си възможности и ставаш емоционално слаб и неспособен да преодоляваш житейските бариери. 

Позитивна психология и психотерапия

Замислих се, защо повече от век редица сериозни учени, научни институти и университети изследват свръхестествените явления. но засега не са се появили ясно формулирани хипотези и теории. Напротив, след толкова експерименти и проучвания нито един паранормален феномен не може да бъде демонстриран или обяснен. Дори напоследък се налага изводът, че науката за необяснимото и свръхестественото, наречена парапсихология, не може да бъде определена като класическа научна дисциплина. Много просветени, трезво мислещи хора дори твърдят, че тя не може да мине и за протонаука, т. е. за утвърждаваща се научна дисциплина. Непредубедените хора обаче много добре разбират, че и тази психотроника не е нищо друго освен поредната модификация на провалилия се с гръм и трясък окултизъм. Само че сега вече не се говори за такива врели-некипели като транс, медиум, астрално тяло, духове, феи и ангели. Изследват се само “сериозни” явления като телепатия, телекинеза, прекогнитивни феномени (предсказания и ясновидство)…

Разбира се, че много хора ще заключат, че психолога и психотерапията са за „лудите“, а феномените се ползват при „нормалните“ проблеми, но много ще сгрешат в това си мислене и могат да прочетат тази статия, за да си изяснят ролите на видовете специалисти по невидимо здраве.

Ето ви и пет причини защо не трябва да ходите при врачки:

1. Те могат да програмират мисленето ти.

Позитивна психология и психотерапия

Човешкият мозък е много мощна сила. Ако програмираш мисленето си в правилната посока, ще бъдеш способен да постигаш всичко, което искаш.  Психолозите твърдят, че гадателите могат да програмират подсъзнанието ти. И положителните, и негативните предсказания убеждават подсъзнанието ти, че нещо добро или лошо ще се случи. Въображението ти подсилва функциите на мозъка ти, защото мислите ти са постоянно заети с предсказанията. Сигурна съм, че истинският гадател никога няма да каже на човек лоша новина, защото знае, че неговите предвиждания могат да струват на някого живота.

За съжаление, много самозванци често обричат хора, казвайки им негативни неща. Ако ти кажат, че си сериозно болен, ти трябва веднага да отидеш на изследвания и да направиш усилие да препрограмираш подсъзнанието си. Мисленето може да лекува или пък да причинява различни заболявания.

2. Това е изборът на неуверените хора.

Позитивна психология и психотерапияУспешните и щастливи хора никога не посещават гадатели, защото това не е техния начин за решение на проблеми. Те са тези, които знаят какво искат и как да превърнат мечтите си в реалност. Слабите личности, които се страхуват от живота, са тези, които обикновено отиват да им гледат на ръка, или с карти таро, или на кафе. Те вярват, че това е най-добрия начин да подсигурят бъдещето си. Аз мисля, че е по-добре да питаш мъдри и опитни хора за ценен съвет. Сигурна съм, че те знаят как да счупят каръка и да бъдат от правилната страна на оградата.

Много предсказатели имат способността да усетят човешката емоция и енергия. Дори могат да контролират разговора и да експлоатират слабото съзнание.

3. Колкото по-малко знаеш, толкова по-добре спиш.

Позитивна психология и психотерапияПоследната ми визита при гадателка беше критична грешка и ми костваше много безсънни нощи. Не можех да си върна контрола над въображението си и да разкарам негативните предсказания от ума си. Това житейско преживяване ме научи да бъда по-мъдра следвашия път и да се пазя от всякакви възможни последствия. Сега вече мисля, че е по-добре да си знам своята историята и да не споделям проблемите си с непознати.

Психолозите казват, че предсказателите могат сериозно да увредят менталното ти здраве. Хипнотизаторските им умения могат да те накарат да вярваш в абсурдни неща. Техните предричания пълнят главата на хората със страх и тревожност, защото е много трудно да се преодолеят вътрешните противоречия. В резултат, може да доведе до умствено изтощение и депресия.

Ако не искаш да предизвикваш тревожни мисли за бъдещето ти, трябва да се научиш да се наслаждаваш на сегашния момент. Обещай си да не ходиш при гадател в името на менталното си здраве.

4. Вие сте единственият господар на съдбата си.

Позитивна психология и психотерапияЧестно казано, аз не вярвам вече на съдба и пророчества. Мисля, че животът е набор от малки и големи избори. Всеки ден и всяка минута ти създаваш и проемняш живота си. Според теорията на вероятностите, всеки човек има еднакви шансове да подобри или разруши живота си. Можеш да станеш богат и да имаш изключителни резултати или можеш да загубиш и съсипеш всичко. Никой и нищо не може да предскаже бъдещето ти, защото то не съществува. Талантливият гадател може единствено да предположи възможните пътища на развитието ти.

Няма нужда да си усложняваш живота, посещавайки оракули. Трябва веднъж и завинаги да поемеш отговорността за бъдещето си. Всичко, което трябва да направиш е да намериш своето призвание и да го движиш в правилна посока, защото ти си  ковачът на собственото си щастие.

5. Може да разруши съществуваши взаимоотношения.

Позитивна психология и психотерапияАко поне веднъж си ходил на врачка, би трябвало да знаеш, че те често казват на хората, че имат направени магии или имат зложелатели.  Обвиняват враговете ти за единствените виновни за твоите провали. Безпочвени и нелепи подозрения могат да те превърнат в детектив. Прекарваш ценно време и енергия да разследваш кой ти мисли лошо. Всеки път с недоверчивия си поглед можете да обидите приятел, колега или близък. Тези подозрения могат дори да променят отношението ви към хората около вас. Започвате да подозирате скрит замисъл във всичко, което ви се случва. Но ако търсите, със сигурност и ще намерите.

Позитивна психология и психотерапияНа пръв поглед, гадателството е много интересно и очарователно. Някои хора наистина могат да се възползват от това. Но ако пресметнеш всички за и против на тази мистериозна дейност, ще разбереш, че тази игра не си струва. Все още ли искаш да посетиш гадател? Само да ви припомня, че: столетия наред не се намери нито един ясновидец, който да предсказва регулярно печелившите числа от тотото или крайния изход на едно или друго спортно състезание… Думата „ясновидство” заприлича на думата „блян”- и двете думи са думи без покритие…

Ако сте готови да се разделите с проблемите си и желаете позитивна промяна за себе си и околнитесвържете се с нашият терапевт за индивидуално консултиранеРазберете как Позитивната психология и психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай? Защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? - свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Раздразнителност, тревожност и безпричинно безпокойство
▶ Как стигнах до паник атаките и мога ли да се справя с тях?
▶ Детските психотравми и порасналите невротици
▶ Как да променим манталитета на жертва и да си възвърнем силата?
▶ Какво сте: агресор, жертва или спасител?


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ