ДЕПРЕСИЯ ИЛИ НАРУШЕНИЯ В МИКРОФЛОРАТА?

Боуен центърПрез XX век бактериите се считаха за врагове. След като учените откриват, че микробите причиняват инфекциозни заболявания, хората започват да се опитват да се отърват от тези невидими нашественици на всяка цена.

Но през последните 20 години отношението към бактериите се промени. От война срещу бактериите, ние преминахме към мирно съвместно съществуване. В момента учените смятат, че разнообразната флора в червата е ключът към здравето.

В известен смисъл в тялото ни има повече бактерии, отколкото човек. В нашето тяло се съдържат 10 пъти повече бактериални клетки отколкото човешки. Почти всички бактерии, с тегло над един килограм, живеят в червата ни. Експертите наричат ​​тези колонии чревна флора.

След като вече микрофлората е била открита, става ясно, че тя играе важна роля в храносмилането и имунната защита. Но сега учените са открили, че здравето на микрофлората също така оказва влияние и върху състоянието на мозъка.

Клинични проучвания при животни показват, че пробиотиците намаляват тревожното разстройство и депресията. Проучване, публикувано на 23 май в Psychiatry Research, подкрепя тази теория.

Боуен център

700 студенти от Университета на Уилям и Мери на лекции по психология попълнили въпросник за диетата си, физическата активност и емоционално състояние.

Изследователите открили, че тези, които консумират повече ферментирали храни, по-рядко страдат от социални тревоги.

Редовните упражнения също оказва влияние върху психологическото състояние на студентите, но в по-малка степен, отколкото ферментиралите продукти. Изследователите стигнали до извода, че ферментиралите храни “могат да играят защитна роля срещу симптомите на социално безпокойство за хората, предразположени към него.”

Чрез това изследване учените призовали ​​психиатри и здравни специалисти да изучат сериозно ефекта на диетата върху емоционалното състояние.

Боуен центърВръзка между микрофлора и мозък

Според д-р Рафаел Келман, който се специализира в лечението на микрофлората, между мозъка и микрофлората в червата има сложни взаимоотношения. Микрофлората влияе не само настроението ни, но също така и върху работата и развитието на мозъка.

“Микрофлората си комуникира с мозъка чрез редица механизми.” – казва Келман – важна роля в този процес играят невротрансмитерите, които произвежда микрофлората. Те си взаимодействат с мозъка чрез блуждаещия нерв и ендокринната система – хипоталамус-хипофиза-надбъбречна ос.

В момента при лечението на нервни разстройства, лекарите се фокусират върху химическите процеси в мозъка, регулирайки на нивото на невротрансмитерите. Но може би бъдещото лечение ще се фокусира върху микрофлората, а не върху мозъка. И основна роля в това ще изпълняват не лекарства, а правилно избраната диета. Защото 95% от серотонина се произвежда в червата.

Боуен центърДиета за микрофлора

За да се запази здравето на мозъка Келман препоръчва да се обърне внимание на това, което човек яде. Неговите идеи са описани в книгата “Диета за микрофлора.”

Диетата на Келман е лесна. Тя не изисква намаляване на калории, протеини, мазнини и въглехидрати. Най-трудното – първите няколко седмици от диетата, когато от храната се изключват захар, мляко и млечни продукти и глутен, за да се излекува флората. Но, според Келман, обикновено хората, спазващи тази диета, не се чувстват гладни.

“Хората, които опитват тази диета не чувстват, че те действително са на диета – казва той – те отслабват без усилие. Не им се налага да се пречупват. ”

Боуен центърПродукти за положително настроение

Диетата на Келман включва консумация на традиционни ферментирали продукти: кисели краставички, кисело зеле и кисело мляко, както и храни и добавки с инулин.

Инулинът се съдържа в много зеленчуци, като аспержи, лук, чесън. Корени на треви – цикория, репей и глухарче – съдържат още по-голямо количество инулин. Инулиновите добавки обикновено се правят от артишок.

Според Келман, разнообразието от бактерии е ключът към здравослова микрофлора.

“Хомогенната микрофлора може да доведе до хронично възпаление.” – каза Келман. Липсата на различни бактерии е една от възможните причини за автоимунни заболявания, включващи лупус, артрит, астма, колит и възпаление на червата.

Въпреки че повечето хора приемат за нормализиране на микрофлората пробиотици Келман вярва, че пребиотиците* работят по-добре. Някои пребиотици могат да бъдат използвани за специфични проблеми, но добавките с пребиотици подобряват микрофлората като цяло.

“Мисля, че повечето хора безсмислено вземат пробиотици, без конкретна цел, – казва Келман, – те не вършат добра работа за техните черва. В такива случаи е по-добре да се вземат пребиотици.”

Подуване или газове – един от признаците, че в микрофлората има твърде много микроорганизми. Риган или чесън помагат да се успокоят агресивните микроорганизми.

Боуен центърПолза за мозъка

Силната микрофлора означава по-малко възпаления и намаляване на риска от заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

При лечението на афективни разстройства промените в диетата действат по различен начин от психотропни лекарства.

“С подобряването на микрофлора възникват положителни промени в настроението, когнитивната функция и способност за целенасочена дейност.” – казва Келман.

“Това не само премахва лошото настроение – депресия и тревожност, но и предизвиква положителни емоции и положителна нагласа. Диетата за микрофлора често предизвиква оптимистично настроение. Антидепресантите нямат такъв ефект.”

* Пребиотици – специални растителни фибри (влакна), които са несмилаемата съставка на въглехидратите приемани с храната. Съществената разлика между пробиотиците и пребиотиците е, че първите са живи организми, а вторите са тяхната храна.

Естествени пребиотици се съдържат в:

• плодове и особено банани, ябълки, горски плодове;
• зеленчуци – лук, домати, аспержи, чесън, праз, артишок;
• други растения – агаве, цикория;
• бобови култури;
• зърнени храни, овесени ядки;
• шоколад;
• мед;
• кленов сироп;
• червено вино;
• млечни продукти – кисело мляко, цвик, кефир.

Освен това, те са достъпни за прием под формата на таблетки, прахове и супозитории.

Боуен центърПредимството на пребиотиците пред пробиотиците е, че първите не може да бъдат разрушени вследствие на термична или друга обработка – например пастьоризацията убива голяма част от полезните бактерии в киселото мляко. Освен това, те достигат червата почти незасегнати от храносмилателните ензими. Освен това е доказано, че пребиотиците имат някои съществени ползи, които липсват при пробиотиците – например при колит.

Пробиотиците и пребиотиците са от съществено значение за здравето ни. Те са жизнено необходими, особено при стомашно-чревни проблеми, затлъстяване, отслабена имунна система, често боледуване.

В случай, че диетите не доведат до желания резултат или просто искате по-добри и по-бързи резултати, винаги можете да се обърнете се към нашите специалисти, които ще ви посъветват как с програмите на Боуен център, включващи Боуен терапия и Позитивна психология, можете бързо и лесно да се преборите с телесния и душевен дискомфорт.

БоуенТехниката Боуен е една от малкото терапии, които пряко влияят на Вегетативната Нервна Система (ВНС). Приложението й е истинско удоволствие и за терапевта и за клиента, защото тя е много лека и не агресивна техника, която се извършва посредством много лек натиск в различни зони от тялото, без никакво агресивно мачкане, стискане и загряване. Ще усетите само кратко и нежно движение на точно определено място. Повлияването става без лекарства и без други неприятни манипулации, от които не рядко има и вредни последствия, но идеално се съчетава с конвенционални медицински лечения, като съпътстваща и допълваща терапия. Тайната е в това, че Боуен терапията действа по следния начин: балансирайки ВНС, се подобрява регулацията на всички вътрешни органи и системи, постигайки по-добър баланс на тялото. И това не е всичко: Боуен техниката въздейства и върху ендокринната система, така се осигурява оптимален хормонален баланс. Постига се също и силно детоксикиращ ефект. Всичко това привежда целия организъм в хармония, възвръща пълния ни капацитет, осигурява ни необходимите енергия и желание, за да постигнем всичко, което ще ни направи щастливи!

Позитивна психологияПозитивната психология въздейства по много лек и забавен начин, защото ви помага да се фокусирате върху субективните преживявания, да достигнете психично здраве и разцвет, карайки ви потопени в дейностите на живота да се замислите и да откриете своя запас от положителни качества и силни страни. Вместо да пита: „Какво не е наред?”, Позитивната психология пита „Кое е правилно за вас?” -   следователно, фокусът е върху идентифициране и мобилизиране на личностните ви активи, за да се намери начин и помощ за смекчаване на проблемни емоции, когниции (образи, идеи, представи, вътрешната реч на личността) и поведение. Като същевременно Позитивната психология, чрез система от мисловни упражнения, развива личностни умения и увереност за справяне с предизвикателствата на живота. Този вид психология ви учи как да се стимулира и поддържа оптимално състояние на благополучие, баланс на идеално съотношение на положителни и отрицателни емоции и спомага за придобиване на опит за своевременно справяне със стреса и проблемите в ежедневието.

Ние, специалистите от Боуен център, чрез Позитивна психология и психотерапия възстановяваме психичния ви баланс, като ви освобождаваме от бремето на негативните мисли и емоции, за да се стабилизира психиката ви в състояние, такова че да функционира по най-оптималния за вас начин. Още след първите ни срещи, вие ще усетите положителната промяна в себе си: ще имате по-добро самочувствие, и ще започнете да постигате целите си с лекота и увереност, ще се радвате на нови успехи и ще придобиете контрол над живота си, ще спре да ви тежи реалността в България, защото ще осъзнаете, че всичко зависи от вас и вашите нагласи.

За да ускорим резултатите и с цел да се избегне медикаментозно лечение, съчетаваме Психотерапията с Боуен терапия, доказана холистична методика, която се прилага за възстановяване от химичен и хормонален дисбаланс. Съчетаването на двата метода на терапии позволява още по-голямо прецизиране на лечението и гарантира успеха му (това е особено важно при лечението на хронични и „труднолечими и нелечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Позитивната психотерапия и Боуен терапията могат да помогнат във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология и Боуен техниката са толкова успешни в лечението на много сложни състояния и редица психични проблеми? - се свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Каква е разликата между психотерапевт, психолог и психиатър?
▶ Защо ни привличат неправилните хора?
▶ Позитивното мислене лекува
▶ 8 начина да се справите с депресията
Симптоми на сексуалната депресия
▶ Боуен техника за миофасциално освобождаване
Групи за взаимопомощ и подкрепа
Burn-out - пътят на емоционалното прегаряне

източник: bg.checkonline4you.com


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ