КАК ДА ПРЕОДОЛЕЕТЕ ЕСЕННАТА ДЕПРЕСИЯ?

Позитивна психология и психотерапияМного хора живеят в състояние на есенна депресия и понасят сривове на настроението; за нас психолозите този сезон е свързан с рязко обостряне на нервно-психическите разстройства. Една важна причина за това е краят на отпуските и ваканциите: необходимостта от връщане към обичайната работа или в училище след волното лято винаги предизвиква стрес. Опасната есенна депресия не е запазена територия само за възрастните: доста родители се оплакват след първите учебни дни, че децата им са станали раздразнителни и видимо тревожни, че тези състояния се редуват със затваряне и потиснатост. Навреме потърсената консултация със специалист може да предотврати задълбочаването на проблема.

Не можете да я объркате. Тя идва когато през есента светлата част на денят намалява, често навън е мрачно и вали и вие се чувствате потиснати, всичко ви изглежда мрачно и сиво, а ранното ставане сутрин се превръща в истинско изпитание, нямате желание за работа, колегите и близките с всичко ви изнервят и дразнят. Почти няма съмнение, че това е есенна депресия.

Позитивна психология и психотерапияВсички тези оплаквания са в резултата не само от смяната на сезона, но и от промяната на денонощния ритъм. Есенна депресия по-често преживяват жените, особено чувствителните към атмосферните промени в тази част на годината. Статистиката е красноречива и сочи, че те боледуват два пъти по-често от мъжете. Това се свързва с хормонални промени, характерни за предменструалния, следродовия период и климактериума.

Есенната депресия е сезонно афективно разстройство. Тя е форма на депресия, която се проявява през есенните месеци и пика й настъпва през октомври и ноември. Тази форма на депресия е свързана с намаляването на естествена слънчева светлина, което пък води до намалени нива на хормона на щастието - серотонин. В същото време, в кожата ни се синтезира по-малко количество витамин D, което ни прави особено чувствителни и раздразнителни.

Намаляването на естествена светлина води до увеличаване на хормона мелатонин, който регулира биологичният часовник (циркадния цикъл) на човешкото тяло. Той е отговорен още за: телесната температура, съня, чувството за глад - което пък обяснява и повишения апетит през есента. По-малкото слънчеви часове и ранното стъмване, през този период, стимулират секрецията на мелатонин от епифизната жлеза, чиято функция достига своя максимум при пълен мрак.

Позитивна психология и психотерапияЕсенната депресия засяга: поведението, общуването, качеството на съня, активността и апетита. Освен това е налице: понижено настроение, лесна уморяемост, нарушена концентрация на вниманието, нарушен апетит, намалени сексуални интереси, нерешителност, страхливост и апатия.

Есенната депресия намалява и се повлиява благоприятно от повече светлина. Имайте предвид, че лечебни свойства има само ярката светлина, с интензивност по-голяма от 2000 lx, на което се равнява осветеността през обикновен облачен ден. При слънчево време и ясно небе интензивността надвишава 10 000 lx.

По-хладното време в причина за понижената телесна температура през есента, а това също води до повишение на мелатонина, затова хората предпочитат по-висококалорична храна, което със сигурност се отразява и на теглото им. Ето защо е необходимо да си осигурим прием на здравословна храна, богата на витамини и минерали, повече зеленчуци и плодове, прясно изцеден сок, риба, пиле (по възможност домашно отглеждано).

Позитивна психология и психотерапияДвижението е изключително полезно при депресия, затова не пропускайте сутрешната гимнастика, йога, или просто си направете разходка в парка преди или след работния ден. Физическото натоварване блокира и изтласква тъжните мисли, това подобрява настроението и създава желание и мотивация за работа.

За решаването на проблема се препоръчват дейности, които действат тонизиращо и стимулиращо, като посещение на СПА или Боуен център, шопинг терапията, среща с приятели, приятна музика, парче черен шоколад и горещи нощи с половинката, но избягвайте алкохола.

Ако, въпреки изпълнението на горепосочените препоръки, състоянието ви продължава да се влошава и трудно се справяте с всекидневните си задължения, може да се обърнете за консултация към специалист – психолог - психотерапевт, който да оцени състоянието ви и при нужда да ви назначи психотерапия.

Позитивна психология и психотерапияЗабравете за сивото и черното. Обличайте дрехи в ярки цветове - жълто, оранжево, червено... Тези нюанси носят послания, създават настроение и недвусмислено напомнят за отминалото лято!

Ние, специалистите ви припомняме, известното на всеки възрастен положение: с идването на есента състоянията на тревожност зачестяват, психотонусът се влошава. Но ако не забравяте, че: настроението ни се определя от количеството слънце и светлина, които има вътре в нас. За това е важно с каква нагласа започваме всеки свой ден и как възприемаме света около себе си, за да има повече усмихнати и весели лица.

Възможно е сезонът да активира вече преживяна есенна депресия. Проявата й е свързана с душевна травма в миналото, която е оставила следа и повтарящи се външни обстоятелства напомнят за нея. В риск са страдащите от синдрома на хроничната умора и хората, които наскоро са преживели някакъв силен стрес.

Позитивна психология и психотерапияВсеки сезон носи свое очарование и дори и в есенните дни можем да открием много хубави моменти. Вместо да тъгуваме по отминалото лято, можем да си спомним с усмивка и любов за горещите преживявания, разхождайки се по килим от разноцветни листа, в прохладата на есенната мъгла...

Никой от нас не е застрахован срещу признаците на есенна депресия, дори да не допускаме да излизаме от кожата си по незначителни поводи, все пак сме хора. Достатъчно е някой да ни нагруби или да ни блъсне в автобуса, и въпреки че от това не зависи живота ни, може да изгубим баланса си! Има прости психологически методики, на които психолозите в Боуен център могат да ви научат, за да се подпомогнете в такъв момент да съхраните разума си и да не допуснете външния свят да ни нарани!

Ако въпреки прочететното имате затруднения да се справите сами или просто желаете да ускорите процеса по усвояването му, можете да се консултирате се с нашият терапевт и да разберете: Как Позитивната психология и психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай? Защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? - свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Психичните разстройства често са симптом на преумора
▶ Детските психотравми и порасналите невротици
▶ Как стигнах до паник атаките и мога ли да се справя с тях?
Справяте ли се с познавателните си изкривявания?
Да обичаш себе си - означава да си здрав
Тревожността води до паник атаки


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ