СЕДЕМТЕ ВИДА ЛЮБОВ СПОРЕД СТЪРНБЕРГ

Позитивна психология и психотерапияНашето разбиране за любовта води началото си от най-древни времена, още откакто първият пещерен човек е усетил „пеперудите“ в стомаха си. Напредъкът в неврологията ни помогна да визуализираме нашите физически реакции към усещането, което наричаме любов, докато философи и психолози ни помогнаха да разберем това, което имаме предвид емоционално, когато кажем, че обичаме.

Но това означава ли, че сме намерили само едно окончателно „нещо“, което да наричаме любов? Психологът Робърт Джей. Стърнберг не мисли така. Всъщност, както показва неговата Триъгълна теория на любовта, има седем вида любов.

Каква е Триъгълната теория на любовта?

Позитивна психология и психотерапияИзвестният психолог Робърт Джей. Стърнберг пръв излага своята Триъгълна теория за любовта през 1985 година. Въз основа на психологическите си изследвания в университета "Йейл", с тази теория той цели да дефинира различните елементи на междуличностните взаимоотношения и да илюстрира как те могат да се съчетаят, за да формират седемте типа „нещо“, което наричаме любов.

Нека разгледаме самата теория. Тя започва с трите базови компонента, които Стърнберг казва, че са в основата на повечето човешки взаимоотношения: страст (привличане), близост (харесване) и ангажираност (обвързване). Взети поотделно, тези компоненти формират трите най-прости форми на любовта - страстта сама по себе си носи привличане, сама близостта се равнява на харесване и самостоятелно ангажираността означава обвързване.

Позитивна психология и психотерапия

Триъгълната част на теорията идва от факта, че можете да комбинирате всеки два компонента, за да образувате по-сложни видове любов - всяка комбинация от ъгли формира страна на триъгълника. Когато имате връзка, която съчетава страст и близост например, вие получавате романтична любов. Близост и ангажираност ви дава платоничната (без секс) любов, докато импулсивната („холивудската любов“) любов се ражда, когато ангажираността отговаря на страстта.

А съвършената любов е комбинация от всичките три компонента- страст (привличане), близост (харесване) и ангажираност (обвързване). Това често се разглежда като идеална форма на любов, защото чрез смесване на огъня на страстта, уюта на близостта и сигурността на ангажираността, можете да създадете здравословна, щастлива и трайна романтична връзка. Важно е да се отбележи, че този триъгълник не трябва да е с равномерна форма (всъщност, трите компонента рядко присъстват в еднакви мерки) - от значение е, че връзката съдържа от всичките три компонента.Позитивна психология и психотерапия

Да видим седемте вида любов

И така, Триъгълната теория на любовта казва, че любовта може да приеме редица форми, всяка от които е съставена от един или повече компоненти на любовта. Но какво всъщност означават термини като "романтична любов", "платонична любов" и "съвършена любов"? Какви са седемте вида любов?

Привличане (страст – „любов от пръв поглед“)

Позитивна психология и психотерапия

Страстта е любовен компонент, който много от нас познават. Тя е отговорна за диво биещото сърце, пеперудите в стомаха, това е усещането за „любов от пръв поглед“. Разбира се, когато е налице само страст, липсва истинското опознаване, което идва с близостта и категоричността на ангажираността - така че това, до което достигате, е по-малко нюансирано от други видове любов. Най-доброто описание на страстта сама по себе си е привличане.

Харесване (близост)

Позитивна психология и психотерапия

За разлика от страстта, близостта може да бъде само платоническо чувство - това е чувството за познание и приятелство, което идва при срещата с някого, с когото наистина си допадате и с когото получавате усещане за „сродна душа“. Това със сигурност е страхотен компонент в романтичните взаимоотношения, но сам по себе си, без страст или ангажираност, е по-вероятно да доведе до приятелство - или, както го нарича Триъгълната теория на любовта, харесване.

Обвързване (ангажираност)

Позитивна психология и психотерапия

На трето място имаме ангажираност - активните стъпки, предприети за запазване на отношенията. Това е съществена част от всяка трайна любов, но когато е лишена от близост и страст, се усеща по-скоро като дълг, отколкото като романтичен избор. Често дългосрочните взаимоотношения, които са загубили всякаква страст и близост, стигат до тази фаза на "обвързване" преди да приключат, но както посочва и Стърнберг, любовта може да започне и тук: например от обвързване в брак.

Тъй като страстта, близостта и ангажираността са най-простите компоненти на Триъгълната теория на любовта, взаимоотношенията, които имат само една от тези три точки, не са несъществени. Въпреки това, когато комбинирате компоненти, става по-сложно (и по-интересно):

Импулсивна любов (ангажираност + страст)

Позитивна психология и психотерапия

Когато комбинирате огъня на страстната любов и обвързаността на ангажимента, но не обичате кой знае колко другия човек, вие получавате огорчена любов. Скоростните бракове на знаменитостите и клишираните бързи Вегас сватби често могат да бъдат описани като нелепа любов – пламенни, но „кухи“. Липсата на близост означава, че когато страстта е водеща, такива взаимоотношения често са трудни за поддържане (а също така, в зависимост от нивото на ангажираност, става непосилно да се развиват!)

Романтична любов (страст + близост)

Позитивна психология и психотерапия

В романтичната любов, компонентът близост носи среща на умовете, а компонентът за страст означава, че има и физическо привличане. Колкото и славна да е тази комбинация, липсата на ангажираност означава, че романтичната любов е много фокусирана върху „тук и сега“ (настоящето), а не върху бъдещето. Това означава, че често се среща в мрачната, ранна фаза на романтиката; времето, когато научавате неща един за друг и обичате това, което откривате, но преди да слеете напълно вашия живот и лоялност. С добавянето на ангажираност, това може да разцъфне в съвършената любов - без нея обаче, е по-вероятно да се превърне в епизод от бурните романтични романи.

Платонична любов (близост+ ангажираност)

С противоположен знак, но равна по мащаб на романтичната любов е платоничната любов. Когато се комбинират, ангажираността и близостта се изграждат мощни емоционални връзки, което иде да рече, че платоничната връзка е по-силна от простото приятелство. Липсата на страст обаче означава, Позитивна психология и психотерапияче това често е доста приятно, удобно споразумение - нещо, което може да се случи след години на познание. Според Стърнберг това не е агонизиращ етап на любовта - всъщност тази „мека“ фаза е просто по-обща част от прогресията на връзката. 

Шестте вида любов, описани по-горе, могат да се видят в основата на много различни видове взаимоотношения, от платоничните приятелства до любовните вихрушки. Няма нищо грешно в нито една от тях, разбира се. Всъщност, много взаимоотношения преминават през един или повече от тези етапи, с течение на времето, и е възможно двойките да бъдат много щастливи през всяка една от тези фази. Въпреки това, Триъгълната теория на любовта казва, че има едно различно нещо, което тези видове не могат да бъдат - и това е идеалната, истинската любов. Това е така, защото идеалната любов изисква присъствието и на трите компонента.

Съвършена обич (страст + близост + ангажираност)

Позитивна психология и психотерапияКогато страстта, близостта и ангажираността са налице, тогава резултатът е пълната любов. Трите компонента не трябва да присъстват в еднаква степен, разбира се, но тази идеална форма на любов трябва да има поне по малко от всеки един от тях. Възбудата на страстта, комфортът на близостта и екипният дух на ангажираността са необходими, за да се стигне до този идеал за любов.

Ето, как можете да разберете, че имате съвършена любов?

Ако са минали години и не можете да се чувствате по-щастливи с други партньори, ако все още се наслаждавате на секс или физически привързаност един към друг, и ако и двамата все още сте в състояние да общувате и да се обвързвате един с друг, шансовете са достигнали до съвършен етап.

Позитивна психология и психотерапияТя може да не трае вечно - едно от твърденията на Триъгълната теория на любовта е, че взаимоотношенията могат да се движат от една точка към друга с течение на времето, но това е нещо, по което може да се работи, или можете да се постараете да се възстанови. Бъдете сигурни, че си заслужава труда - крайната любов е специален вид блаженство; представете си и постигнете връзки, в които виждаме двойките да продължават да се обожават във взаимно партньорство, независимо от възрастта – вашата може да е една от тях. И кой не би искал това?

Ако имате каквито и да било въпроси или коментари за това, дали сте способни да изпитате съвършената любов (или за връзката, в която сте), свържете се с нашите терапевти за индивидуално консултиране или терапия за двойкиРазберете как Позитивната психология и психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай? Защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? - свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Цикличните двойки - раздяла, събиране… и докога така?!
▶ Как да преживеем старите връзки и да продължим напред?
▶ Имате ли фобия от обвързване?
▶ Жертвите на психически тормоз обичат различно
Психотравмите от детството и възрастните невротици


 

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ