ТРЕВОЖНОСТТА ВОДИ ДО ПАНИК АТАКИ

Какво е тревожност и как се преодолява?

Позитивна психология и психотерапия

Внимание: Тялото ви ще започне да изпраща предупредителни сигнали предшестващи първата паник-атака.

Тревожността е в основата на механизма за самосъхранение. Този инстинкт ви информира, че е дошло време за промяна в заобикалящата ви среда, или в начина ви на живот.

Случвало ли ви се е някога да сте тревожни, без видима причина? Повечето хора биха отговорили с „да”, но много от тях не са сигурни, как точно да разпознаят това състояние. Ако и вие сте сред тези, които не знаят какво точно е тревожност, ще трябва първо да се запознаете със симптомите, за да се намери вашето решение. Мнозина се обръщат към природата - билки и растения, други към емоционални терапии, трети опитват с физически упражнения, а най-често се прибягва до лекарствени препарати и хранителни добавки…

Попадала съм на много добри съвети за това, как да се намали тревожността, но аз като психолог - психотерапевт не знам дали е удачно да се дават идеи "на килограм", без да се запознае аудиторията с проблема в дълбочина. Затова в тази статия ще се опитам да ви обясня нагледно: "Какво точно означава тревожност?". Считам, че най-добрия подход е да премахнете тревожността от ежедневието си постепенно. По този начин ще подобрите емоционалното и физическото си здраве по най-естествения и ефективен начин, без допълнителни стресови ситуации.

Тревожността е естествена и не е враг

Позитивна психология и психотерапияПо принцип, когато страдаме от здравословен проблем - физически или емоционален, реагираме така, сякаш този проблем ни е враг. Редица специалисти натуропати и практикуващи алтернатива медицина твърдят, че тялото винаги се бори за оцеляване и инстинктивно предизвиква негативни усещания под формата на "предупредителни сигнали", а ние погрешно ги тълкуваме като заболявания.

Например високата температура, е телесна реакция на вируси: имунната система се задейства, за да се пребори организма с вредни микроби, които могат да причинят болест.

Главоболието, може да идва от прекомерно психическо натоварване или тялото да е преситено с токсични вещества, поради прием на алкохол, лекарства, дори обезводняване.

На същият принцип, тревожността се появява, когато има някакъв проблем, който все още не виждате ясно. Тя е приятел, който ще ви помогне да научите нещо за себе си.

Тревожността е вестоносец

Позитивна психология и психотерапияТя идва в живота ви, за да ви покаже проблем, който първоначално може да отричате, не желаете да чуете или да приемете, или за което дълбоко в себе си знаете, че е вярно, но го отхвърляте съзнателно.

Звучи ли ви познато, следното:

• Не получавам истинска наслада от това, което правя.
• Претоварвам се, чувствам се на ръба на силите си.
• Нещо ме задушава и ми пречи да бъда щастлив.
• Струва ми се, че не правя това, което искам.
• Интересувам се твърде много от това, което мислят за мен приятелите ми и семейството ми.
• Все по-трудно поемам отговорности или задължения.

Нуждая се от голяма промяна в живота си, а в същото време съм прекалено изплашен, за да я направя.
Имам усещането, че не контролирам живота си.

Страдащите от тревожност, са склонни да изпитват някои от тези чувства и повечето от тях до сега не са били в състояние да обмислят в дълбочина истинността и въздействието на тези убеждения… или пък никога не са обръщали достатъчно внимание на усещанията си.

Накратко: Ето какво е тревожност!

Можем да кажем, че е механизъм за самозащита или интелигентен начин да говорим със себе си. Способ да се заслушаме в това, което се случва в тялото и ума ни. Страдате от тревожност, тогава е необходимо да знаете, че се налага да направите реална промяна, свързана с вашето обкръжение, начина ви на живот или този на хората около вас. Знам, че понякога е трудно да се справите сами и тогава е добре да се обърнете към професионалисти с опит.

Позитивна психология и психотерапияАко не сте готови да предприемете промяна в живота си, няма да можете да се отървете от тревожността си, без значение на колко конвенционални или природни лечения ще заложите.

Страх от тревожността

Най-големият проблеми за страдащите от тревожност, е страхът от това състояние. Когато се почувстват самотни, стават нервни и още по-тревожни. Когато осъзнаете това ще сте в състояние да запазите спокойствие, вие вече ще сте изминали повече от половината път!

Пристъпите на тревожност или панически атаки може да са свързани с физически проявления, като: треперене, изпотяване, втрисане, като от студ, ускорен пулс, заекване, недостиг на въздух, влошаване на зрението или световъртеж.

Как да можете да се справите с такъв пристъп или криза? - Седнете, поемете дълбоко въздух и издишайте бавно - няколко пъти, не се паникьосвайте излишно е. Това е просто адреналин, а не инфаркт или инсулт. Важно е да осъзнаете, че няма смъртна заплаха за тялото ви - живота ви не е застрашен, а сте във временна криза. След като се успокоите и атаката премине, необходимо е да се замислите: какво е причинило паническата атака!?

Знаци които ви предупреждават за опастността от паник-атаките

Позитивна психология и психотерапия

Вашето тяло ще започне да ви предупреждава и да ви изпраща знаци преди първата паническа атака. Щом се научите да разпознавате тези симптоми, ще бъдете в състояние и да предотвратите и паническата криза:

• Стрес
• Безсъние
• Главоболие
• Нервност
• Често боледуване
• Нетърпение и липса на контрол

В случай, че страдате от някой от тези симптоми или регистрирате в себе си усещане за тревожност, препоръчваме задължително да започнете да мислите за някои промени в живота. Това ще ви помогне да намалите безпокойството си по естествен начин, да се подобри качеството ви на живот и да се предотвратят други, по-сериозни състояния в бъдеще. И не забравяйте, че: За да управляваме емоциите си, първо трябва да ги разпознаваме!

Ако се научите да наблюдавате тялото си и да слушате себе си, то ще спре да ви изпраща тези сигнали толкова често. Няма по-добро лечение от това, да се вслушате: какво иска да ви каже тялото ви. В не редки случаи ще ви трябва посредник, за да се научите правилно да разкодирате сигналите на тялото си. Затова е добре да се доверите на специалист запознат добре с този проблем и начините за решаването му, защото никое състояние не е за подценяване, а веднъж влезли в лапите на паническите атаки, пътят за отърваване от тях е дълъг и понякога доста тежък...

Консултирайте се с нашият терапевт и разберете: Как Позитивната психология и психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай? Защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? - свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Психичните разстройства често са симптом на преумора
▶ Детските психотравми и порасналите невротици
▶ Как стигнах до паник атаките и мога ли да се справя с тях?
▶ Анхедония – неумението да бъдеш щастлив
▶ Биполярно, личностно разстройство или шизофрения - вижте разликите?
Да обичаш себе си - означава да си здрав
 


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ