ЗАЩО ПСИХОТЕРАПЕВТИТЕ НИ КАЗВАТ ОНОВА, КОЕТО ВЕЧЕ ЗНАЕМ?!

Първата предпоставка за успех е способността да прилагате физическата и психическата си енергия за решаването на един проблем непрекъснато и без да се уморявате.

Томас Едисон

https://www.bowencenter.bg/public/pictures/ina-antonova-psiholog-psihoterapevt-12-1.jpg

В днешно време интернет предлага огромно количество информация. Много хора четат тази информация и обогатяват знанията си. Когато това е информация от общ характер, това е прекрасно. Прекрасно е и когато информацията е свързана с професионалните занимания на индивида или с неговото хоби. Обаче, когато информацията се отнася до психичното здраве на индивида, играта има други правила. Следващите редове се отнасят до това.Позитивна психология и психотерапия

Много е изкушаващо да се използва информацията от интернет сайтове за собствено успокоение. Това не е проблем, ако трае известно време след прочитането на съответната информация. Проблемът идва тогава, когато това усещане остане трайно и непроменено. Ако следващият път, когато чете или слуша подобна информация, човек си каже, че той това го знае, значи у него се е формирало такова фалшиво успокоение.

Позитивна психология и психотерапияЕдна от скритите опасности, който се съдържат в успокоението от информационното изобилие е тази, че лишава човек от обективна преценка за собственото му ниво на познание. Тъй като информационното изобилие е постоянно достъпно през интернет, тази скрита опасност много често остава и напълно незабелязана. Тя прилича на морското мъртво течение. Всеки, който е ходил на море и е плувал малко по-навътре от шамандурата знае от личен опит за какво става дума. Течението увлича неусетно. Същото прави и изобилието от информация в интернет морето. Увлича, увлича и човек престава да чувства толкова силно необходимостта от външна помощ, за да си подреди нещата. В него се създава усещането, че е достатъчно наясно със състоянието си и как да се справи с евентуалните трудности. Разбира се, че има и такива случаи, в които просто е била нужна малко допълнителна информация, за да се постигнат резултати. Те обаче са малко на брой и не могат да се приемат за правило. На повечето хора е необходима външна помощ.

Позитивна психология и психотерапияИма една стара мъдрост, че е по-добре да се прекарат три години в търсене на учител, отколкото в четене на книги. Същото важи в пълна сила и за психичното здраве. По-добре да се прекарат три години в търсене на подходящия психотерапевт, отколкото три години да се поглъща всевъзможна информация от интернет или от разни книги. Те не могат да заместят пълноценно личността на психотерапевта. Това, което оказва здравословен ефект върху психиката на даден индивид е преди всичко личността на психотерапевта. А тя е част от терапията, а не от четенето. Трайни и качествени резултати могат да се постигнат само с редовна и целенасочена психична работа, а не с усилено четене.

Позитивна психология и психотерапияДобрата психотерапия ни помага по-добре да разберем сегашното си положение и състояние. Тя ни насърчава по-лесно да открием: Какво най-много искаме да получим от живота?. Благодарение на подходящата терапия ние можем да идентифицираме онези занимания, които чувстваме като най-подходящи за себе си. Така, в процеса на професионалната психотерапия, намираме първообраза на своя живот. Тогава получаваме възможност да синтезираме и балансираме своята визия за нашия живот. Това ни дава шанс да дефинираме реалните за психиката ни цели и да направим тяхното постигане част от своето ежедневие. Условието за постигането на всичко това е връзката, която се изгражда между клиент и психотерапевт в процеса на психотерапията.

Позитивна психология и психотерапияВ заключение може да се каже само, че добрият психотерапевт не е вълшебник, който прави чудеса. Той се нуждае от доверието и уважението на своя клиент. Освен това добрият психотерапевт се нуждае и от желанието на своя клиент да се подобри. За да бъде една психотерапия окачествена като добра са необходими добър психотерапевт и мотивиран - готов за промяна и имащ доверие в този психотерапевт и в себе си клиент. Причината за това е, че в терапията винаги участват три страни – терапевт, клиент и проблем. Двете страни, за които е известно, че воюват една срещу друга са терапевтът и проблемът. Победата, както отбелязва Майкъл Балинт, навестява по-често тази страна, на която клиентът застане доброволно.

източник: Психотерапия онлайн

Ние, специалистите от Боуен център, чрез Позитивна психология и психотерапия възстановяваме психичния ви баланс, като ви освобождаваме от бремето на негативните мисли и емоции, за да се стабилизира психиката ви в състояние, такова че да функционира по най-оптималния за вас начин. Още след първите ни срещи, вие ще усетите положителната промяна в себе си: ще имате по-добро самочувствие, и ще започнете да постигате целите си с лекота и увереност, ще се радвате на нови успехи и ще придобиете контрол над живота си, ще спре да ви тежи реалността в България, защото ще осъзнаете, че всичко зависи от вас и вашите нагласи.

Позитивна психология и психотерапияЗа да ускорим резултатите и с цел да се избегне медикаментозно лечение, съчетаваме Психотерапията с Боуен терапия, доказана холистична методика, която се прилага за възстановяване от химичен и хормонален дисбаланс. Съчетаването на двата метода на терапии позволява още по-голямо прецизиране на лечението и гарантира успеха му (това е особено важно при лечението на хронични и „труднолечими и нелечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Позитивната психотерапия и Боуен терапията могат да помогнат във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология и Боуен техниката са толкова успешни в лечението на много сложни състояния и редица психични проблеми? - се свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:

Трябва ли да ни хлопа дъската, за да посетим психолог?
Каква е разликата между психотерапевт, психолог и психиатър?
▶ Страховете ни пречат да живеем
5-те травми, които ти пречат да бъдеш такъв какъвто си - Лиз Бурбо
Групи за взаимопомощ и подкрепа


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ