ПРЕБОРЕТЕ ДЕПРЕСИЯТА ЛЕСНО

Според статистиката всяка шеста жена страда от депресия. Някои се справят с нея по-лесно и бързо, а други задълбават и задълбават. Във всеки случай това е труден и изморителен период и е най-добре в този момент да имате до себе си близък приятел, с когото да споделите тревогите.

Позитивна психология

Случвало ли ви се е да имате всичко, от което се нуждаете, но въпреки това да се чувствате отпаднала, тъжна, потисната и огорчена от живота си. Започвате да си задавате куп въпроси, за да обясните на себе си причината за това, но отговори така и не получавате. В тази статия ще откриете симптомите, по които ще разпознаете депресията, и методите, които ще ви помогнат да й затръшнете вратата под носа.

Позитивна психологияКак да я разпознаем?

• страдате от главоболие и проблеми с храносмилането
• изпитвате чувство за безпомощност и вина
• неудовлетворени сте
• доста често имате усещането за тревожност
• не изпитвате удоволствие от дейностите, които по принцип са ви приятни
• не можете да се концентрирате и трудно взимате решения (без значение важни или не)
• изпитвате тъга, безпокойство, празнота
• бързо се уморявате
• станали сте голям песимист

Депресията идва тогава, когато най-малко я очакваме, и понякога доста дълго не иска да ни напусне. Стремежът винаги да угодим на останалите около нас играе доста голяма роля за появата на тази "гостенка". Твърди се, че невинаги има причина за депресията. При някои хора е просто химически дисбаланс в мозъка. А понякога последица от преживян стрес.

Всички имаме проблеми - финансови, лични, емоционални. Лошото идва, когато лошото настроение, породено от тези фактори, не ни напусне дълго време. Когато се вглъбим в отрицателната страна на нещата, гледаме само нея и игнорираме хубавите и положителните неща, които ни се случват или ни предстоят.

Човек може да има всичко и отново да е нещастен. Единственият метод за справяне с депресията са разговорите! 

Позитивна психология

Говорете, говорете, не спирайте! 

Много от нас не желаят да споделят проблемите си, за да не тревожат близките и приятелите си. Мислят си, че ще успеят да се преборят сами - това не е толкова лесно, колкото си мислите. Ако не желаете да разговаряте с приятел или роднина, се обърнете към специалист. Той ще ви помогне, ще ви изслуша и ще ви даде компетентното си мнение. Да поговориш с лекар, когато имаш емоционален проблем, не означава че си луд или побъркан, а просто, че обичаш живота си прекалено много, за да оставиш депресията да ти го отнеме. 

Не забравяйте откровеността! Не се срамувайте, ако ви попитат нещо - отговорете. Много от нас на въпроса "Как си?", отговарят със заучени, банални реплики, с които целят единствено да отбегнат въпроса. Споделяйте повече! Приятелите ви винаги ще ви помогнат, ще ви изслушат и ще ви дадат съвет. Замислете се, ако най-добрата ви приятелка страда от депресия, не бихте ли искали да ви сподели?

Бъдете добър приятел. Изслушвайте и предразполагайте хората около вас да споделят. Дори и да не го направят веднага, вие ще бъдете сигурни, че те знаят, че могат да ви имат доверие и след време ще започнат да говорят по-откровено с вас. Това ще ви накара да се чувствате важни и пълноценни.

Не се крийте! Не се затваряйте в себе си и в апартамента си. Имате нужда от контакти. Не отказвайте на приятелите си да излезете с тях и да се позабавлявате! Дори и една спокойна вечеря с близки и приятели би ви разведрила. Не мислете, че ако стоите затворени вкъщи депресията ще си отиде по-бързо. Напротив! Ще остане по-дълго... Затова при първа възможност излезте и се забавлявайте, смейте се и ГОВОРЕТЕ!
 
Ето и още няколко съвета: 

Не забравяйте движението!

Специалистите твърдят, че движението и физическите упражнения помагат много за справянето с депресията. Дори в комбинация с правилната диета действат по-добре от антидепресантите. Излезте да потичате или започнете да ходите на фитнес, добро решение е и йогата или гимнастиката. Така с един куршум ще повалите 2 заека - депресията и килограмите.

Позитивна психология

Витамини и медитация

Медитацията също действа доста добре в борбата с депресията. Помага и стимулира мозъчната дейност, какво по-хубаво от това. Витамин В е витаминът на щастието. Експертите твърдят, че той стимулира доброто настроение и положителните емоции. Така че ще е полезно да го прибавите в менюто си, но не прекалявайте!

Обърнете внимание на здравето си 

Хранете се здравословно и не позволявайте на депресията да ви разболее. В такива моменти човек не осъзнава колко е важно физическото здраве, все по-често посягаме към алкохола, шоколада, чипса и какви ли още не вредни изкушения. Помнете едно - те не успокояват, а вредят доста повече! Започнете здравословен начин на живот, комбинирайте го с движение и забавления, с разговори с приятели и ще видите колко бързо депресията ще напусне живота. А вие? Вие ще сте в добро здраве, в идеална форма и с огромна усмивка на лицето, както и с верни приятели зад гърба си.

Ние, специалистите от Боуен център, знаем, че тайната на щастието се корени в хармонирането със света, който ни заобикаля затова, чрез Позитивна психология и психотерапия възстановяваме психичния ви баланс, като ви освобождаваме от бремето на негативните мисли и емоции, за да се стабилизира психиката ви в състояние, такова че да функционира по най-оптималния за вас начин. Още след първите ни срещи, вие ще усетите положителната промяна в себе си: ще имате по-добро самочувствие, и ще започнете да постигате целите си с лекота и увереност, ще се радвате на нови успехи и ще придобиете контрол над живота си, ще спре да ви тежи реалността в България, защото ще осъзнаете, че всичко зависи от вас и вашите нагласи.

За да ускорим резултатите и с цел да се избегне медикаментозно лечение, съчетаваме Психотерапията с Боуен терапия, доказана холистична методика, която се прилага за възстановяване от химичен и хормонален дисбаланс. Съчетаването на двата метода на терапии позволява още по-голямо прецизиране на лечението и гарантира успеха му (това е особено важно при лечението на хронични и „труднолечими и нелечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Позитивната психотерапия и Боуен терапията могат да помогнат във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология и Боуен техниката са толкова успешни в лечението на много сложни състояния и редица психични проблеми? - се свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Каква е разликата между психотерапевт, психолог и психиатър?
▶ 8 начина да се справите с депресията
▶ Как щастието влияе на здравето
▶ 8 съвета как да намалите стреса
Програмирай съзнанието си за щастлив живот
Групи за взаимопомощ и подкрепа
▶ Как да променим манталитета на жертва и да си възвърнем силата?

източник: dama.bg


 

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ