КАК ДА УТЕШИМ ЧОВЕК ПРЕЖИВЯЛ ТРАГЕДИЯ?

Ако наш приятел, близък или роднина е преживял трагедия или просто е в тежък период, е добре да знаем как да му окажем подкрепа и да споделим болката му. В подобни моменти на всеки му е трудно да се справи сам с болезнените преживявания. Болката може да бъде в резултата на смъртта на родител, друг член на семейството или загубата на приятел, от раздялата с любим или развод, или пък болка от загуба на работа или съревнование, а може да е и от чувството, че цялата Вселена е против нас от много дълго време…

Позитивна психология и психотерапия

Ето как наистина може да се помогне на човек, изпитващ скръб. Той предупреждава, че към общите фрази, които е прието да се произнасят, трябва да бъдем предпазливи – те могат да наранят човека още повече.

Позитивна психология и психотерапияПсихотерапевт обяснява:

- Слушам, как един мой приятел психотерапевт разказва за пациента си. Жената попада в ужасна катастрофа, тя постоянно изпитва болка и крайниците й са парализирани. Чух тази история десет пъти, но всеки път се шокирам от едно нещо. Той казал на бедната жена, че трагедията е довела до положителни промени в живота и.

“Нищо в живота не е случайно” – това са думите му. Изненадан съм как тази баналност е дълбоко вкоренена дори сред психотерапевти. Тези думи раняват и то жестоко. Той иска да каже, че инцидентът заставя жената да израсте духовно. А аз мисля, че това е пълна глупост. Инцидентът е разбил живота и, разбил е мечтите и- това е, което се е случило и абсолютно нищо добро няма в него.

Най-важното: такова отношение не ни позволява да правим единственото нещо, което трябва да правим, когато сме в беда – да скърбим. Добре говори за това моят учител Megan Devine: “Някои неща в живота не могат да бъдат поправени. Те могат само да се преживеят.“

Ние скърбим не само когато някой близък умира. Ние тъгуваме, когато ни напуска любимия, когато надеждите ни се рушат, когато имаме сериозно заболяване. Не може да се поправи загубата на дете и предателството на един човек – това може само да се преживее.

Ако изпаднете в беда и някой ви казва следните изтъркани фрази: “всичко, което се случва е за добро”, “това ще те направи по-добър и по-силен”, “това е предопределено”, “нищо не се случва без причина” “Ние трябва да поемем отговорност за живота си”, “всичко ще бъде наред” – можете спокойно да изтриете този човек от живота си.

Позитивна психология и психотерапияКогато ние говорим на своите приятели и роднини подобни думи, дори и с най-добри намерения, ние отричаме правото им на мъка и тъга. По този начин им пречим да изживеят, да извадят навън, своята емоция и тя остава затворена в тях, а в последствие това води до тежки психически и физически заболявания. Аз самият преживях огромна загуба и досега ме преследва вина за факта, че все още съм жив, а близките ми ги няма. Моята болка не си отиде, просто се научих да я водя в правилната посока, работейки с пациентите си и по-добре да ги разбирам.

Но в никакъв случай не би ми минало през ум, че тази трагедия е подарък на съдбата, че ми е помогнала да израста духовно и професионално.

Затова кажете следното: ''Знам, че си наранен. Аз съм тук с теб.''

Позитивна психология и психотерапия

Това означава, че сте готови да сте до него и да страдате с любимия човек – и това е невероятно мощна подкрепа.

За хората, няма нищо по-важно от разбирането. Това не изисква някакви специални умения и обучения, това е просто желание да останете близо толкова дълго, колкото е необходимо.

Стойте близо. Просто бъдете там, дори когато не се чувствате комфортно, или изглежда, че вие не правите нищо полезно. Всъщност, точно когато ви е неуютно си струва да се положите усилия и да останете до своя близък.

''Знам, че си наранен. Аз съм до теб.''

Ние, специалистите от Боуен център, чрез Позитивна психология и психотерапия възстановяваме психичния ви баланс, като ви освобождаваме от бремето на негативните мисли и емоции, за да се стабилизира психиката ви в състояние, такова че да функционира по най-оптималния за вас начин. Още след първите ни срещи, вие ще усетите положителната промяна в себе си: ще имате по-добро самочувствие, и ще започнете да постигате целите си с лекота и увереност, ще се радвате на нови успехи и ще придобиете контрол над живота си, ще спре да ви тежи реалността в България, защото ще осъзнаете, че всичко зависи от вас и вашите нагласи.

Позитивна психология и психотерапияЗа да ускорим резултатите и с цел да се избегне медикаментозно лечение, съчетаваме Психотерапията с Боуен терапия, доказана холистична методика, която се прилага за възстановяване от химичен и хормонален дисбаланс. Съчетаването на двата метода на терапии позволява още по-голямо прецизиране на лечението и гарантира успеха му (това е особено важно при лечението на хронични и „труднолечими и нелечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Позитивната психотерапия и Боуен терапията могат да помогнат във вашият конкретен случай и защо Позитивната психология и Боуен техниката са толкова успешни в лечението на много сложни състояния и редица психични проблеми? - се свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Трябва ли да ни хлопа дъската, за да посетим психолог?
Каква е разликата между психотерапевт, психолог и психиатър?
▶ Как да се справим със страха и да не се боим?
▶ Как щастието влияе на здравето?
Връзката между онкологичните заболявания и емоционалността
Групи за взаимопомощ и подкрепа

източник: Tim Lawrence


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ