ЖЕРТВАТА САМА ПРЕДИЗВИКВА СТРАДАНИЯ СИ

С риск да си навлечем гнева на жертвите, да разгледаме отблизо хората - жертвите на „семейната война“.

Позитивна психология и психотерапияХората, които никой не е подкрепял в детството им и не им е помагал. Унижаваните от родителите - понеслите подигравателни критики, вместо добра дума и поощрение, защото не са оправдали родителските очаквания, въпреки старанията си… Да поговорим за хората, които и до ден днешен, почти през цялото време изпитват срам, неудобство и угризения. При тях собствените желания и интереси са изтласкани на втори или трети план, или изобщо са „отишли по дяволите“, защото искат да изглеждат добри, в очите на другите, за да им се харесат на всяка цена.

Хората, на които родителите са им натрапили огромно чувство за вина. Те постоянно са били сравнявани с останалите деца и винаги са се чувствали неспособни и губещи. За тях любовта е означавала само едно – самосъжаление.

Позитивна психология и психотерапияТе са самотни, не вярват, че са достойни за нещо хубаво и в мислите и разговорите се жалват, завиждат, напразно мечтаят, но нищо не правят, за да променят живота си. А животът им минава в страдания. За жалост!?

Тези хора си мислят: Колко хубаво би било, ако можеха да живеят по друг начин!? Ако можеха смело да правят това, което искат, да са заобиколени от обичащи ги хора, да имат достатъчно възможности и дори да работят работата, която ги прави щастливи.

Според статистиката, дори в ПТП-тата попадат едни и същи хора. В ситуации на опасност, те се предават предварително и лесно, без да се съпротивляват, убедени са, че не са способни на нищо и нищо не зависи от тях... Това е психологията на жертвите. В обикновения живот, те реагират по същия начин.

Позитивна психология и психотерапия„Жертвите” имат усещане, че: никой не се съобразява с тях, на тях им изневеряват, на тях поверяват всички домашни грижи и любимци и им стоварват всичката работа на света...

Тези хора, не умеят да казват „не“. Винаги внимават да не обидят някого и целят „мир“ на всяка цена. Те са толкова добри, че живота си ще заложат, за да защитят чуждия интерес, често в ущърб на своя собствен. Стискат зъби и търпят унижения и обиди на принципа:

- отстъпи, примири се, направи повече – и знай, че ще получиш малко;
- заеми се с работата и на останалите, поеми вината за всичко лошо, ставащо наоколо;
- мълчи, преглъщай обидите, игнорирай своите мечти и желания;
- остави се да те подмятат, а в резултат на това се сдобий с постоянно недоволство от себе си и загубения си живот.

Познато ли ви е това?

Така изглеждат нещата при жертвите.

Позитивна психология и психотерапияАко забележите дори един от тези симптоми – залавяйте се за работа – потърсете спешно психотерапевт. Нужна ви е терапевтична намеса, за разрушаване на обичайното „образцово“ поведение.

Ако във връзките си една жена се държи като жертва, никой мъж няма да пожелае да се ожени за нея. Защо ли!? Ами защото това безсилие е крайно натоварващо. Обикновено жертвата е наясно: „Кой е виновен на всичките й нещастия?“ - постоянно мрънка и се оплаква от онези, които я обиждат и въпреки това, никога нищо не променя...

Ако жената се държи като жертва, „просто е грях да не й изневериш“! Позитивна психология и психотерапияТогава тя разбира се, ще се започне да се жалва и ще каже: „непрокопсанико, погубих младостта си за теб и децата ти” и ще иде при майка си - по традиция и от приличие. И скоро ще се върне. И всичко ще продължи по старо му.

Основните чувства на човека с психика на жертва са: чувството за обида (тънкообидност), унижение и страх. Ако нещо не му харесва, той няма да си го каже веднага. Той ще даде възможност на недоволството и обидата хубавичко да „узреят в главата му“ и да го завладеят. А после ще се базира на тях, за да стигне до дъното - до дълбока депресия. Тогава сигурно ще каже: „И колко още можеш да ме нараняваш и измъчваш?”

Жертвите никога не разбират думите и живота буквално, защото знаят, че обидата „дебне зад всеки ъгъл“. Позитивна психология и психотерапияПсихически здравите хора никога не търсят скрит смисъл или подтекст в думите, не се опитват да ровят в чуждия мозък, за да проумеят какво става там. Не търсят отговори там, където няма въпроси!

„Жертвата обича сама да провокира собствените си страдания“. Има навик да се връща към мъчителни спомени и преживявания.

Любовта е само опит да повторим своите детски преживявания. А ако отношенията с родителите са били напрегнати, нездрави, невротични, човек асоциира любовта с усещане за загуба, страх, тъга, самота... Тогава той търси партньор, по отношение на когото ще се чувства като жертва. А да откриеш такъв човек не е толкова трудно.

Думите и изразите, с които „жертвите“ злоупотребяват:

Позитивна психология и психотерапия• „Извинете!“ – дори когато са ги настъпили, уволнили, нагрубили.
• „Толкова ми е неудобно!“ – от себе си, от своите близки, от всички наоколо, от страната, от миналото, от всичко.
• „Какво лошо съм ви направил?“
• „Колко още може да продължава това?“
• „Как можа?“
• „Толкова ми е болно!“
• „Защо ми причиняваш това?“
• „Толкова ми е обидно!“

Психичните травми не са нелечими, но за да не се задълбочават е добре да се вземат мерки навреме. Още при установяване на симптомите потърсете специалист психолог – психотерапевт, за да подобрите социалните си умения и да имате пълноценен личен и интимен живот. Основно, за да не се стига до тежки клинични състояния, за които да се налагат дългогодишни медикаментозни лечения.

Свържете се с нашият терапевт за индивидуално консултиране. Разберете как Позитивната психология и психотерапия може да помогне във вашият конкретен случай? Защо Позитивната психология е толкова успешна за осъществяване на емоционален тренинг и личностно развитие? - свържете се с Ина Антонова - Позитивен психолог и психотерапевт, специалист в лечението с "Цветята на Д-р Бах" и дългогодишен член на „Международната асоциация по позитивна психология”, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Позитивна психологияПозитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Жертвите на психически тормоз обичат различно
Раздразнителност, тревожност и безпричинно безпокойство
▶ Как стигнах до паник атаките и мога ли да се справя с тях?
Детските психотравми и порасналите невротици
▶ Как да променим манталитета на жертва и да си възвърнем силата?
Какво сте: агресор, жертва или спасител?


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ