БОЛКИ В КРЪСТА - БОУЕН ПРИ ''БОЛЕСТ ОТ СЕДЕНЕ''

За възможностите на Боуен терапията, при борбата с болките в кръста, разказва Димитър Парушев Боуен терапия- един от първите Боуен терапевти в България, съучредител и главен секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ). Завършва висшето си образование, специалност рехабилитация, през 2004 г. в медицински колеж „Й. Филаретова” към Медицински университет – София. Рехабилитатор e на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Практикувал е и във Виена (Австрия). Завършва Австралийската академия по Боуен терапия и множество допълнителни специализации и от 2011 г. работи като Боуен терапевт.

Непрекъснато седене. Седене навсякъде. Седене за закуска. Седене в колата или влака до работа. Седене на бюрото цял ден, освен когато седим и на срещи. Седене за вечеря. Седене в хола пред телевизора. Седене. Седене. Седене. 

Едва ли има момент, в който хората НЕ седят.

Боуен терапияЗатова не е учудващо, че мускулите, които използвате при седене, свикват да бъдат в тази поза.

Опитахте ли се да станете? Това е трудно! Вашият кръст просто не иска да го направите. Може да се наложи да се избутате с ръце от стола. Вероятно ще намачкате кръста с ръка, за да се опитате да го облекчите. Болките в кръста затрудняват стоенето прав дълго време! Всичко е толкова привикнало към седенето.

Седите ли прави дълго време? Не можете да го направите! Бавно но сигурно ще трябва да се наведете, за да отнемете напрежението от кръста.

Лежите ли по гръб? Забравете! Вероятно не можете да лежите изпънати по гръб, без да подложите нещо под колената, което да отнеме напрежението от кръста.

Звучи ли ви познато? Доста е вероятно вашите болки в кръста да са причинени от мускулен дисбаланс, наречен „долен кръстосан синдром“. При него мускулите на таза и кръста са стегнати и силни, докато мускулите в коремната област и седалището са инхибирани (или разтегнати и слаби).

Как изглежда „долният кръстосан синдром“?

Боуен терапияЦялостният проблем с позата може да не е очевиден, когато седите, но е много по-видим, когато сте изправени.

Първото нещо, което вероятно ще забележите, е извит напред кръст (или лумбална лордоза). Това се причинява от накланянето на таза напред. Това накланяне означава, че горната част на таза е наклонена напред, като горната част на тялото естествено иска да се наклони напред заедно с него. За да не се прекатурят хората, нерядко се среща и горният кръстосан синдром.

Това накланяне на таза кара дупето ви да стърчи. Един от моите пациенти с тази поза идвайки в Боуен център каза, че има „патешко дупе“ поради болките заради изкривения кръст.

Въпреки че седалището ви стърчи, то вероятно не е хубаво, стегнато и кръгло. Ако обърнете малко повече внимание, може да забележите, че то е леко плоско и увиснало … без много мускулен тонус…

В огромна практика на нашият Боуен център няма пациент, който да не е почувствал подобрение. Индивидуалния подход е наша запазена марка. Върху всеки човек се работи по различен начин, защото винаги се съобразяваме с физическото състояние на пациента и с неговата биомеханика и сетивност. Много хора се притесняват и не смеят да изпробват Боуен терапията, защото не знаят какво ги очаква. Но е добре човек да опита поне веднъж, за да почувства въздействието на Боуен метода. Понякога може да се появи лека болка, при извършване на Боуен движенията, но тя е за кратко и не остават травми и следи по тялото, като при други техники.

За да оцените дали може да имате тази поза, опитайте следната проста проверка. Застанете до стена, като опирате в нея петите и седалището си. След това се опитайте да изравните гърба си със стената. Ако не можете да допрете кръста си до стената, тогава вероятно тазът ви е наклонен напред.

Какво се усеща?

Боуен терапияБолките в кръста са основен симптом…

Този извит кръст, причинен от наклона на таза, оказва напрежение върху ставите на кръста. Долната част на лумбалната област от гръбнака, сакрумът и сакроилиачната става се издърпват напред, където не им е мястото. Меките тъкани от областта на кръста обикновено също се повлияват под формата на възпаление, усилвайки болките в кръста.

Този вид болки в кръста често се усилват от стоене в изправено положение продължително време. Това също се усеща и при опит за изправяне от седнало или сгънато напред положение.

Тази позиция с таз, наклонен напред, може да има влияние върху горната част от тялото. Раменете се прегърбват, главата може да се изтегли напред, има болки в шията. Това е горен кръстосан мускулен дисбаланс, което е горната кръстосана версия на споменатия долен кръстосан дисбаланс.

Долната част на тялото често също се повлиява. Разтягането на коленните връзки е често срещано поради позицията на таза. Много хора страдат от валгусна деформация на коляното, плоско стъпало, прекомерна пронация, болки в петите и плантарен фасциит.

Всъщност много клиенти идват при мен, когато болките в петите или плантарният фасциит станат проблемни, като вече са приели дадено ниво на болки в кръста като част от живота.

Какво се случва с мускулите?

Боуен терапияНякои от участващите мускули са стегнати и силни. Противоположните мускули се опъват (подобно на въже) и са прекалено слаби, за да се противопоставят на силните мускули. А други мускули компенсират, за да осъществят допълнителна работа, когато споменатите слаби мускули не са в състояние да го направят.

Флексорните мускулите на таза (от предната страна на таза) са стегнати и силни. Основният участващ мускул (илиопсоас) минава в дълбочина от лумбалната част на вашия гръбнак през таза до бедрената кост. Обикновено използвате този мускул, за да повдигате коляното си (да сгъвате бедрото си), но когато този мускул е стегнат, той може да придърпа кръста и бедрото едни към други.

Мускулите в кръста също ще са стегнати, тъй като се противопоставят на споменатите флексори на таза, за да ви поддържат изправени. Мускулите по продължение на вашия гръбнак (еректор спине) ще работят усилено, като в помощ могат да се включат и други мускули около кръста.

Заедно тези мускули карат тялото да иска да се сгъне в таза, като правят седналата поза удобна и затрудняват изправянето без усещане за скованост или болки.

Боуен терапияКогато тези мускули са постоянно стегнати, други мускули са постоянно опънати, което ги прави слаби и издължени. Коремните мускули се опитват да поддържат тялото изправено. „Включете торса си“ – вероятно сте чували тази фраза по адрес на тези слаби коремни мускули. Мускулите на седалището (глутеус максимус) също са слаби.

Много други мускули по-нагоре или по-надолу по тялото често се включват, за да компенсират. Мускулите на долната част от средната област на гърба също стават стегнати. Квадратус лумборум от месестата част от гърба, както и латисимум дорзи, който преминава от сакрума до рамото, се включват в стягането на гърба. И двата прасеца са удължени (в резултат на наклона на таза) и силни, защото се опитват да компенсират нефункциониращите глутеуси. Мускулите на прасеца (гастроцнемиус и солеус) стават стегнати, а мускулите на пищяла (тибиалис) стават слаби от ефекта надолу по тялото.

Какво да направим по въпроса?

Боуен терапияМного ми се иска да кажа, че решението е разтягане, разтягане и пак разтягане, но само то няма да доведе до дълготрайни резултати.

Боуен техниката се опира на теорията за симетрията и баланса в тялото. Именно поради факта, че приоритетно се работи за постигането им, Боуен терапията се различава от всички други модалности на конвенционалната и на алтернативната медицина. Повечето методи въздействат върху костите, ставите и мускулите, като се целят: разтягане, наместване, отпускане и тонизиране, докато Боуен метода се „цели“ директно във Вегетативна нервна система (ВНС). Като по този начина се постига баланс и трайно възстановяване!

Прекомерно стегнатите силни флексори на таза и мускулите на гърба трябва да бъдат отпуснати, така че разтягането им да има дълготраен ефект. Също така споменатите слаби, опънати мускули, имат нужда от малко подбутване, за да знаят, че е безопасно пак да заработят. Така че, в допълнение към Боуен терапията, малко упражнения за заздравяване могат да им помогнат отново да бъдат силни, за да работят в унисон със своите антагонисти. Разбира се трябва да се уверите, че бюрото и столът ви са нагласени правилно, за да избегнете попадането в тази поза. Също така не забравяйте редовните почивки от стола.

Терапията Боуен е едно от най-нежните и ефективни лечения в помощ на болките в кръста. Подпомагането на отпускането на тези стегнати мускули и подсилването на споменатите слаби / опънати мускули възвръща баланса обратно в тялото.

Боуен терапията може да помогне и във вашият конкретен случай, защото Боуен техниката е изключително успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания. Свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
▶ Боуен техниката: най-доброто холистично лечение
▶ Боуен техниката - победа над болката
▶ Сколиоза и Боуен терапия
▶ Стимулирайте имунната си система с Боуен терапия
▶ Боуен стимулация на блуждаещия нерв - драстично намалява възпаленията
▶ Терапия Боуен за травма, шок и депресия след нападение


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ