БОУЕН ТЕХНИКАТА - ПОБЕДА НАД БОЛКАТА

Боуен терапияКогато Алекс Ж. е бил на 17 години е имал "…спазми по целия ми гръб на всеки 30 секунди, които бяха болезнено-изтощителни…". След посещение на спешното отделение в известна болница, за да се изследва за менингит, лекарите изписват лекарства за болката, упражнения за изправяне на гърба и тонизиране на мускулите. След няколко дни го изпращат у дома без нищо да се е подобрило в състоянието му.

На следващият ден, родителите му попадат на интересен материал на Боуен център и записват час за Боуен процедура. Още по време на първата Боуен сесия настъпва успокоение. Той разказва: "…появи ми се усещането, като че… костите ми са преместени на мястото си." След сесията, той е "…спокоен и без болки, но притеснен за следващия ден…". След третата Боуен процедура спазмите изчезват напълно и не са се върнали, вече повече от година. 

Какво точно се случва? Трайни ли са резултатите?

Боуен терапията е пример за най-добрата натуропатична медицина. И да, резултатите са трайни. Аз виждам, като наблюдения от моята практика подобрение, както на момента така след време.

Боуен техниката стимулира лечебната сила на човешката природа, използвайки нежни претъркулващи движения над мускулите, сухожилията и фасцията, за да се улесни и ускори процеса на самолечение. Понякога наричан „хомеопатията на тялото“, Боуен метода е необичаен по това, че Боуен движенията се извършват на определени места по тялото. Те са следвани от паузи на няколко минути между групите от движения, за да се даде възможност на организма да се интегрират и отработят последиците от работата на Боуен терапевта. В допълнение към намаляване на болката, се наблюдава повишаване на мобилността и общо чувство за благосъстояние. Пациентите започват да спят по-спокойно и след това да имат повишени нива на енергия.

Боуен терапияОпределен набор от Боуен движения се правят от двете страни на гръбначния стълб. Те пряко засягат вегетативната нервна система и целят, посредством стимулация на ганглиите да се изчистят моделите на стрес и да се изключи симпатиковия отговор - „бий се или бягай“. Когато това се случи, има намаление на напрежението в мускулите и нервите, свръхчувствителността спада и веригите за обратна връзка и контрол на острата болка в тялото се прекъсват. В същото време, парасимпатиковата система – „релаксирай и се храни“ е възстановена и на лице е подобряване на кръвния и лимфния поток, храненето на тъканите (метаболизма) се подобрява и всичко това води до намаляване на възпалението.

При първоначално прилагане на Боуен техниката често е налице незабавно намаляване на болката и спазмите, но е също толкова вероятно подобрението да се развие за по-дълъг период от време - няколко дни до седмица. Пациент подложен на Боуен терапия може да получи облекчение и да се възстанови в рамките на 3-4 сесии, като обичайната продължителност на лечението често е между 3 до 8 сесии. Препоръчват се и специфичен набор от техники и принципи, които е добре да се следват, за да продължи пациентът да се чувства във върховата си форма, както след края на Боуен лечението си.

Разгадаването на тайната на Боуен техниката чрез физиология

Нека да разгледаме няколко Физиологични Закони за по-дълбоко разбиране на това как тялото реагира на Боуен терапията.

Боуен терапияЗакон Арндт-Шулц: Слаби стимули активират физиологични процеси и много силни дразнители инхибират (потискат) физиологични реакции.

Боуен техниката използва нежни, бавни движения, които се възприемат от организма като слаб дразнител, активиращ изцеление. Цели се „полет под радара на тялото“, за да не се предизвика защитна реакция. Това различава Боуен терапията от по-силовата работа като мануална терапия и масаж, при които от дълбоките тъкани могат да излъчат импулси, които могат да изключат други процеси в организма. Това обяснява защо бавната нежна Боуен процедура е толкова ефективна.

Боуен терапияЗакон Хилтън: Нервите доставят информация до мускулите, ставите и кожата над тези мускули.

Боуен движенията се извършват повърхностно върху тялото, с малко количество натиск. Така чрез стимулиране на повърхностни структури се активират всички тъкани, в обхвата на даден нерв, без директно да се въздейства на по-дълбоките структури като мускулите и ставите.

При контузия, трудно може да се определи дали болката идва от кожата, мускулите или ставите. Болка от всяка тъкан на свой ред може да повлияе на други тъкани. Същото е и при Боуен лечението: стимулирането на дадени структури се отразява на всички други тъкани. Ето как Боуен движенията, чрез лек натиск върху кожата или лек бавен ход представляващ разтягане на мускулите, може да се отрази на ставите.

Боуен терапияВзаимно инхибиране (потискане): Когато едина мускулна група е подложена на хронично свиване, антагонистите (противодействащите й мускули) ще бъдат отслабени и удължени – добър пример е постоянното кръстосване на краката.Боуен терапия

Класическият Боуен метод е много внимателно движение, което се състои в издърпване на кожата над мускула напречно, изместването му в страни и след това много внимателно му се позволява да се върне, чрез претъркулване с пръсти. Това стимулира проприоцепцията (усещането за движение, което произлиза благодарение на мускули, стави и сухожилия), 

Боуен терапияВретеновидните клетки в мускулите и Телцата на Голджи в сухожилията, като резултат от промените в дължината и състоянието на мускулните влакна, чрез гръбначните рефлекси и централната нервна система. Чрез Боуен процедурата няма просто да се отпуснат мускулите, тя ще изчисти напрежението не само в тях, но това ще предизвика отговор / реакция - възбуждане в противоположни мускули и структури. Стегнатите мускули се отпускат и противоположни отслабени мускули се засилват. Това води до ребалансиране (възстановяване на баланса) на напрежението в мускулите.

Боуен терапияЗакон „Всичко или нищо“: Всяко дразнение на нервните или мускулните влакна е стимул, при който или ще дадат пълен отговор или няма да се получи никакъв отговор. Следователно: силата, с която нервните или мускулните влакна отговарят на стимула не зависи от силата на самия стимул.

В Боуен метода се приема, че: „по-малко е най-добре“. Чрез използването на умерена / достатъчна стимулация на нервните или мускулните влакна, с Боуен движенията се инициира реакция и това е всичко, което е необходимо. Това означава, че не е необходимо да се продължи да се работи на конкретно място или конкретно време, за да се премахване дадено заболяване или да се предотврати допълнително дразнене и възпаление.

Закон за запазване на енергията: Енергията е постоянна: тя не е нито създадена, нито унищожена. Тя само се трансформира в една или друга форма.Боуен терапия

Когато е на лице травматично събитие – например падане силата на удара се абсорбира от тялото. Тази енергия трябва да бъде освободена от тялото или трансформирана за лечебни цели. След серия от Боуен движения, пациентът се оставя сам за няколко минути, за да обработи тялото му въведената от терапевта информация, преди прилагането на следващите Боуен движения. През това време – именно в паузите, енергия може да се разсее свободно или да се трансформира.

Боуен терапевта е Боуен лекар

Боуен терапия

Боуен сесиите се правят на интервал от няколко дни, но довеждат до трайни резултати и не носят риск от нежелани странични ефекти. Това е причината все повече лекари и медицински лица да я препоръчват на своите пациенти, а много от тях дори се обучават да я практикуват, за да се наслаждава на нейната ефективност, като допълваща медицинска практика – подобно на хомеопатията и природолечението. Тази приемственост между Боуен техниката и конвенционалната медицина я утвърждава все повече по света и в много западни държави и САЩ, практиката се финансира от здравните каси.

Попитайте нашият Боуен терапевт: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен терапия - истини и заблуди
▶ Ефективността на терапия боуен
▶ Да излекуваме тялото с боуен
▶ Боуен срещу бебешки колики
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
▶ Може ли Боуен да подобри нощният сън?
▶ Боуен техниката: най-доброто холистично лечение
▶ Лимфен дренаж чрез Боуен терапия - възможно ли е
▶ При емоционални проблеми - решението е Боуен терапия

От къде идва името на Боуен техниката?

Тази техника, разработена от Том Боуен, сега се превръща в една от най-мощните лечебни практики в света. Този човек с беден произход, винаги се е увличал по медицината и е мечтаел да помага на хората, но за жалост не е имал възможността да завърши официално медицинско образование. Това обаче не го отказва и той се осмелява да се обучава от множество лекари, които с готовност му съдействат в развиването на техниката му. Целият си живот той посвещава на обучението си и посещения на световни симпозиуми за здраве и медицина, където все повече медицински лица опознават и допълват идеите му с научни факти и обосновки. Така на по-късна възраст Том Боуен успява да започне практика и бързо става известен със способностите си да лекува. Той помага на хиляди хора да се отърват от болките, чрез отстраняването на причините за заболяванията им. Прави го без да се интересува от ограниченията на конвенционалната медицина, която разчита основно на лекарства и апаратура. Том Боуен лекува хората само със знанията и ръцете си, като използва съвършеността на човешкото тяло, което е създадено да се самовъзстановява / самолекува / регенерира. Той отдава целият си живот на това да развива и усъвършенства Боуен техниката, пренебрегвайки себе си и за жалост това съсипва необратимо собственото му здраве, но той успява да предаде наученото на малцина щастливци. На тях Том Боуен е предал дълго трупаните си опит и знания. Сред учениците му са Ози и Илейн Ренч които са отговорни за създаването на система, чрез която да се обучават Боуен терапевти в целия свят. Те основават Боуен академия на Австралия (BTAA) през 1987 година.

Боуен терапия

Името Боуен техника (Bowtech) EN идва от името на създателя й Том Боуен. Името Bowenwork е търговска марка на Боуен академията на Австралия (BTAA) и всички практикуващи я, са обучени и сертифицирани под контрола на учебното заведение и клоновете му по света. Боуен техника се разпространява бързо и в момента се преподава и практикува в над 40 страни.


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ