БОУЕН СТИМУЛАЦИЯ НА БЛУЖДАЕЩИЯ НЕРВ - ДРАСТИЧНО НАМАЛЯВА ВЪЗПАЛЕНИЯТА

Стимулирането на вагусния нерв намалява възпалението и симптомите на артрит и други тежки заболявания!

Боуен терапия

Възпалителни реакции играят централна роля в развитието и устойчивостта на много заболявания и могат да доведат до инвалидизиращи хронични болки. В много случаи, възпалението е отговор на организма и цели да ви стресне. Следователно, намаляването на симпатикусовите отговори ("бори се или бягай") на вегетативната нервната система и намаляването на биологичните маркери за стрес, може да намали възпалението. А най-добрият начин за балансиране на двата дяла (симпатикус и парасимпатикус) на вегетативната нервната система (ВНС) е Боуен терапията.

Обикновено лекарите предписват лекарства за борба с възпаленията. Въпреки това има все повече доказателства, че има и друг начин за борба с възпалението, например: стимулиране на блуждаещия нерв и подобряване "на вагусния тонус", чрез Боуен техниката. Това може да бъде постигнато с няколко Боуен сесии и известни подобрения на ежедневните навици като: движение, подходящо хранене и пиене на достатъчно количество вода. При по-тежките случаи на възпаление, като ревматоиден артрит (РА) изготвяме специален индивидуален протокол – серия от Боуен процедури за стимулация на блуждаещия нерв (СБН).

Блуждаещия нерв е известен като "скитащ нерв", защото има много разклонения, които започват от две дебели стебла тръгващи от малкия мозък и мозъчния ствол, и "се скитат" чак до таза, обхващат вътрешностите в корема, докосва сърцето и най-големите органи по протежение на пътя си. Името му "Vagus nervi" идва от латински език – както повечето медицински термини и е корен на всички съвременните думи за Скитник: vagabond, vague, vagrant - получени от един и същи латински корен "vag".

Вагус; Най-дългият черепномозъчен нерв. Има три ядра - моторно, сетивно и парасимпатиково, които се разполагат в продълговатия мозък. Инервира респираторния тракт (ларинкс, трахея, бронхи), гастроинтестиналния тракт, сърцето, черния дроб, слезката, панкреаса, бъбреците, щитовидната и паращитовидните жлези и др.
(на български език: блуждаещ нерв; на английски език: vagus nerve; на латински език: vagus nervi)


Боуен терапияПрез 1921 г., немски физиолог на име Ото Леви открил, че стимулирането на блуждаещия нерв води до намаляване на сърдечната честота, като задейства освобождаването на вещество - Vagusstoff (на немски език "блуждаещо вещество"). Това "блуждаещо вещество" по-късно е идентифицирано като ацетилхолин и става първият невротрансмитер някога идентифицирани от учените. Именно това е механизма, който използва и Боуен техниката, която чрез стимулация на блуждаещия нерв подпомага организма да започне невротрансмисия и да възбуди процес по самолечение. Всичко това разбира се, Боуен техниката постига, като чрез масажни движения, допринася за балансирането на ВНС и стимулиране на парасимпатиков отговор.

Vagusstoff (ацетилхолин) е като успокоително, можете да предизвикате отделянето му като на няколко пъти поемете дълбоко въздух и бавно издишате. Това е само пример, с който съзнателно можете да тествате силата на своя блуждаещ нерв, дори е възможно да получите състояние на вътрешен покой, но няма да е достатъчно да получите овладяване и лечение на възпалителните процеси. За да има лечебен отговор на организма му е нужно повече – необходима е система за дълбока релаксация и пълно препрограмиране на ВНС, като Боуен терапията.

Блуждаещият нерв е основният компонент на парасимпатиковата нервна система, която регулира отговирте "почивка и храносмилане" или "покой и възстановяване". От друга страна, за да се поддържа хомеостазата е необходима и симпатиковата нервна система, която при необходимост да задвижва отговора "бий се или бягай".

Здравето на блуждаещият нерв е важна част от система за обратна връзка и е свързан с положителни емоции

Здравият вагусов тонус се диагностицира лесно: проверете дали получавате леко увеличение на сърдечната честота, когато вдишвате и намаляване на сърдечната честота, когато издишвате бавно. Дълбокото диафрагмено дишане с дълго, бавно издишване е ключов фактор за стимулиране на блуждаещия нерв, забавя сърдечната честота и нормализира кръвното налягане, особено по време на стресови ситуации и при тежка физическа работа. По-високият индекс на вагусния тонус е свързан с физическото и психическо благополучие. Обратно, нисък индекс на вагусния тонус е свързан с възпаление, депресия, негативни настроения, паник-атаки, самота, влошаване на социалните връзки, сърдечни пристъпи и инсулт. Затова не се бавете и още при първи симптоми, потърсете решението, чрез Боуен терапия.

През 2013 г., с психолога на Боуен център – Ина Антонова, проведохме проучване: "Как положителните емоции подпомагат изграждането на физическото здраве: Възприемането на положителните социални връзки - профил за възходящата спирала между положителни емоции и вагусния тонус." От цялостното наблюдение, при Боуен терапия за стимулация на блуждаещия нерв открихме, че високия индекс на вагусния тонус е част от обратна връзка между положителни емоции, физическо здраве, което затвърждава положителните социални връзки.

Боуен терапия

Изследването ни показва, че положителните емоции, стабилните социални връзки и физическо здраве влияят една на друга в самоподдържаща се възходяща спирала в динамична и обратна връзка. За този експеримент използвахме доброволци, които се подложиха на програма комбинация от Боуен терапия и Психотерапия с Позитивен психолог, за да се помогне на участниците да станат по-добри в самостоятелното генериране на положителни емоции. В допълнение, те съобщават за подобрения в изграждането на социални връзки, подобряване на комуникацията и повишаване на доверието в другите, в следствие от подобрения вагусен тонус.

През 2014 г., въз основа на констатациите от изследването ни, установихме как блуждаещият нерв предава "интуиция" на тревожност и страх към мозъка и базирайки се и на клинични експериментални проучвания които показват, че стресът и депресията са свързани с регулирането и подобряването на имунната система, включително увеличаването на производството на проинфламаторни цитокини. Когато последните се прилагат на пациенти, са открити цитокини (малки клетъчни сигнални белтъчни молекули, които се отделят от множество клетки, и са категория на сигнални молекули, широко използвани в междуклетъчната комуникация) за индуциране типични симптоми на депресия. Затова някои случаи на лошо настроение, липса на енергия, както и липсата на мотивация може да се дължат на повишени нива на цитокинните протеини. Това ни даде огромна доза доказателства, че подобренията на нашите пациенти, подложени на комбинирано лечение, чрез Боуен терапия и Психотерапия с Позитивен психолог, не са случайни, а напротив: Те са напълно истински и устойчиви.

Боуен терапияСтимулация на Блуждаещия нерв (СБН) значително намалява артритни Възпаление

Наскоро, международен екип от изследователи от Австрялия и Съединените щати, проведе клинично проучване, което показва, че стимулирането на блуждаещия нерв посредством Боуен терапия, значително намалява възпалението и подобрява резултатите при пациенти с ревматоиден артрит (РА), чрез потискане на продукцията на цитокини.

Ревматоидния артрит е хронично възпалително заболяване, което засяга около 1,3 милиона души само в САЩ и струва десетки милиарди за лечението им всяка година.

Учените и експертите имунолози, участващи в това изследване използват възможностите на най-съвременните технологии, за да съставят карта на невронните вериги, които регулират възпалението. В една верига, наречена "възпалителен рефлекс", произвеждат и предават в блуждаещия нерв импулси, които инхибират (подтискат) продукцията на провъзпалителни цитокини. Проучването завършило през юли 2016 г. огласи, че: "блуждаещия нерв стимулира и инхибира продуциране на цитокини и отслабва тежестта на заболяването при ревматоиден артрит". Тази информация се появи онлайн в редица световни здравни бюлетини. В изследването подробно се описва механизма на действие на Боуен техниката върху стимулацията на блуждаещия нерв и повлияването на симптоматиката, до достигане на пълно излекуване на възпалението при 70% от участниците, в ранна фаза на ревматоиден артрит.

Това е първото изследване с хора, предназначено за намаляване на симптомите на ревматоиден артрит чрез стимулиране на блуждаещия нерв с помощта на Боуен терапия и Психотерапия, които предизвикват верижна реакция, която намалява нивата на цитокини и възпаление. Въпреки, че това изследване се фокусира върху ревматоиден артрит, резултатите от опитите, може да имат последствия за пациентите, страдащи от други възпалителни заболявания, включително и на Паркинсон, Крон, и болестта на Алцхаймер.

Тези открития предполагат нов подход в борбата с болести, които в момента се третират с относително скъпи лекарства, които имат множество странични ефекти. Стимулация на Блуждаещия нерв (СБН) дава на доставчиците на алтернативни здравни услуги – Боуен терапевти и Психолози, потенциално по-ефективен начин за подобряване на живота на хората, страдащи от хронични възпалителни заболявания.

В заключение: Стимулация на Блуждаещия нерв (СБН) е мощен безлекарствен метод - алтернатива за лечение на възпаления

В заключение откривателите на възпалителния рефлекс, казват: "Това е истински пробив в борбата да се помогне на хората, страдащи от възпалителни заболявания. До сега нямахме това знание, че стимулацията на блуждаещия нерв може наистина да инхибира продукцията на цитокини и да се намали тежестта на заболяването при хората. Смятам, че това проучване ще промени начина, по който ние виждаме съвременната съпътстваща медицина – Боуен техниката ни помага да разберем, че нашите нерви може, с малко помощ, да произвеждат сами лекарствата, които са необходими да се помогне на тялото ни да се самоизлекува."

Боуен терапията, като част от биоенергетичната интегративна медицина е насочена към най-различни заболявания, традиционно лекувани с лекарствени средства и с помощта на напредналите невромодулиращи устройства. Стимулиране на блуждаещия нерв предлага значителни предимства за намаляване използването на лекарства, което ще доведе до по-ниска цена на лечението и по-малко странични ефекти.

Очаквайте още информация относно тези и други вълнуващи открития, а междувременно можете да попитате нашият Боуен терапевт: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен терапия - истини и заблуди
▶ Ефективността на терапия боуен
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
▶ Може ли Боуен да подобри нощният сън?
▶ Боуен техниката: най-доброто холистично лечение
▶ Лимфен дренаж чрез Боуен терапия - възможно ли е
▶ При емоционални проблеми - решението е Боуен терапия
Боуен техниката - победа над болката
Сколиоза и Боуен терапия


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ