ПРИ ЕМОЦИОНАЛНИ ПРОБЛЕМИ - РЕШЕНИЕТО Е БОУЕН ТЕРАПИЯ

Възможно ли е напрежението в един мускул да причини безпокойство и страх?

Боуен терапияПсоас е основен мускул в нашето тяло. Той често бива наричан мускулът на душата. Разположен е в таза и играе ролята на стабилизатор, като влияе на мобилността, структурния баланс и функционирането на ставите. Този мускул ни помага да стоим прави. Според изследвания псоас е изключително важен и за психичното ни здраве.

Псоаса не само ни поддържа изправени, но според независими проучвания и изследвания редица различни други проблеми са свързани със състоянието на мускула. Влошеният му тонус (напрегнатостта му) може да влоши емоционалното ни състояние, взаимоотношения с околните и като цяло оказва влияние на задоволството.

Псоасът е единственият мускул, който свързва краката с гръбначния ни стълб. Но той е свързан и с диафрагмата, където се проявяват физическите симптоми на страх и безпокойство... Според Лиз Кох /Liz Koch/, автор на книга, посветена на псоас: този мускул е и директно свързан с най-древната част от мозъка, наречена рептилоиден мозък, отговорна за инстинктите ни за оцеляване.Боуен терапия

Този мускул е подложен на напрежение, почти от самото ни раждане. Съвременният начин на живот е непрекъснато: съревнование, бързане и преследване на цели и постижения. Това държи псоаса в постоянно напрежение и разваля баланса между двата дяла на Вегетативната ни Нервна Система /ВНС/ – симпатикус и парасимпатикус. По този начин се активира състоянието на „борба или бягство“ (симпатикуса) и се деактивира „почивка и храносмилане“ (парасимпатикуса), което влошава емоционалната ни устойчивост на стреса.
 
Тъй като мускулите са свързани с механизма за „борба или бягство“, при хора с напрегнат псоас може да се наблюдава и повишено чувство за страх. Боуен терапияСтрахът като емоция може да се прояви и чрез физическо напрежение. Същото важи и за безпокойството, и по обратния ред физическото напрежение може да доведе до възникването на чувства на страх и безпокойство.

“Ситуацията се обостря от редица външни фактори от съвременния свят – от неудобни седалки до облекло, също от обувки, които променят позата ни. Този постоянен стрес за псоаса може да доведе до много проблеми, като: болки в гърба, таза и колената, и дори храносмилателни проблеми и нарушено дишане.“ – обяснява Кох.

Напрегнатите мускули много често водят до емоционални и психически проблеми, стрес и главоболие. Един доста популярен от древността метод за тонизиране на мускулатурата ни е йога учението. То разбира, че е важно да се отпуска и разтяга този мускул, например с упражнения, за да се възстанови баланса на цялото тяло. Днес обаче е познат и друг ефективен холистичен метод за балансиране на ВНС, чрез дълбока релаксация „събуждаща“ способността на тялото ни за самолечение и това е Боуен терапията.

Боуен терапияДоказано най-ефикасният и нестандартен начин на въздействие върху мускула Псоас е Боуен методиката. Тя е холистична методика, която използва леки неивазивни движения по различни зони и центрове по тялото. Тази техника наподобява на редица други холистични терапии, но самото Боуен движение е уникално и безболезнено. Тези Боуен движения се правят на определени места на тялото, които активират дадени неврорефлекторни механизми, даващи възможност на тялото да функционира и да започне да се самовъзстановява по-добре.

Боуен терапията се основава на теорията, че щом веднъж се постигне цялостна релаксация на тялото, започва процес на авторегенериране, в резултат на постигнатите равновесие и хармония, посредством присъщата му вътрешна способност да се справя с всеки проблем, било той на физическо или психическо ниво.

По правило нежните Боуен движения се редуват с паузи, които различават Боуен терапията, от която и да е физиотерапевтична модалност. Паузите са времето, необходимо на мозъка да преработи „получените съобщения" и да върне „възстановителния отговор".

Боуен терапияВегетативната нервна система контролира около 70% от функциите на нашето тяло, което представлява над 1400 функции. Тя е автономна и не може да бъде командвана волево. ВНС има два дяла: Симпатикус и Парасимпатикус.

Съвременното общество е в симпатикувата доминанта. Храната, която ядем, стимулиращите напитки, обездвижването, стресът и всичко останало ни държи под нейната власт. Симпатикусът е този, който учестява пулса, повишава кръвното налягане, напряга мускулите и резултатите от това са ни добре познати: превъзбуденост, нервност, дори агресивност.

Парасимпатикусът, който отговаря за храносмилането и за процесите на възстановяването като цяло се оказва подтиснат при много хора. Боуен терапията активира парасимпатикуса и дава възможност да се балансират двата дяла на вегетативната нервна система и да заработи тя по-добре.

Характерното за терапията Боуен, че има възможност пряко да влияе на парасимпатикусовата система и да я активира. Много малко неща в света могат да въздействат на вегетативна нервна система. Това обяснява високата ефективност на Боуен терапията при редица проблеми на тялото и то не само на физическо ниво.

С въздействие върху мускул псоас се повлияват прекрасно състояния като:

Боуен терапия• проблеми в долна част на гърба
• затруднения при свиване на бедрото
• увеличена лумбална лордоза
• дискова херния
• болки в слабините
• дискомфорт при опит за стоеж
• бременност
• възпалени яйчници
• кисти на яйчниците
• бебета с дисторзия на таза при раждане/луксации/
• проблеми с червата –спазъм или др.проблеми
• сколиози,лордози
• хиперлордоза на лумбален дял и антеверзия на таза/завъртян таз напред/

• чудесна процедура за хора бягащи назад-съдии, футболисти, баскетболисти

Терапия Боуен ускорява възстановяването след операции, травми от емоционален и физически характер, умствени заболявания, наранявания, хормонални проблеми, мускулни увреди, сраствания на фасцията (съединително-тъканни), профилактика и превенция на болести и помага за повишаване на цялостния тонус чрез дълбока релаксация.

Попитайте нашият Боуен терапевт: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
Боуен терапия - истини и заблуди
▶ Ефективността на терапия боуен
▶ Да излекуваме тялото с боуен
▶ Боуен срещу бебешки колики
Боуен слага край на болките при Дискова херния
Може ли Боуен да подобри нощният сън?
Боуен срещу нощно напикаване
Лимфен дренаж чрез Боуен терапия – възможно ли е?
▶ Техниката боуен помага на забременяването - бременността и след това


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ