КАКВО Е ФАСЦИЯ И ЗАЩО БОУЕН ТЕРАПИЯТА Е ТОЛКОВА ЕФЕКТИВНА?!

БоуенФасцията е система от влакнеста съединителна тъкан, която се намира точно под повърхността на кожата ни. Под микроскоп тя е силно организирана в мрежеста форма на тубули (канали), пълни с вода, а задача ѝ е да свърже всички съединителни тъкани и да държи телата ни в едно. Фасцията е единственият елемент, който организира и прикрепя всички части на тялото.

В случай, че никога не сте чували за фасцията, това е съединителна тъкан, направена главно от плътно вплетени колагенови влакна, които обграждат всяка друга тъкан на тялото, включително нашите нерви, кости, артерии, вени и мускули. Fascia идва от латинската дума за "лента", "пакет" или "клъстер". Благодарение на незаменимата фасция всеки един орган в човешкото тяло се намира на точно определено място.

Съществуват различни системи за класифициране на видовете фасция. Ще представим едната от тях. Според нея съществуват три вида фасции: повърхностна, дълбока и висцерална. Повърхностната се намира в подкожието в ретикуларния слой на дермата. Дълбоката фасция е плътната влакнеста тъкан, обграждаща мускулите, костите, нервите и кръвоносните съдове в тялото. Висцералната фасция е обвивката на органите.

БоуенФасцията е като всички меки тъкани – има определено ниво на еластичност, което й позволява да устоява на деформационните сили. Щом натоварването се прекрати, тя се връща в първоначалната си форма. Ако натоварването обаче действа продължително време, настъпва хронична деформация на тъканта.

Фасцията е умната съединителна тъкан в тялото, която свързва всичко... Непозната до скоро информационна мрежа, която пази данните за това как функционират телата ни. Фасцията е един от най-богатите сензорни органи в тялото и играе огромна роля в пространственото възприятие, ориентация  и координация. Независимо от движението, което правим или позата, която заемаме, механорецепторите в нея се активират и изпращат сигнали до мозъка. Към тази група рецептори спадат тактилните рецептори и проприорецепторите, които отговарят на механични стимули.

Фасцията е изключително съществена част от анатомията на човека, но едва през последните няколко години медицината започна да й обръща необходимото внимание. Ние сме съставени от около 70 трилиона клетки, а фасцията е мрежата, която ги държи заедно в правилното им разположение. Разбирането на фасцията е от съществено значение за разбирането на комбинацията между стабилността и движението.

БоуенТова, което сега знаем за фасцията, поставя изцяло нова светлина върху важността на движението в регулирането не само на дългосрочното здраве, но и на нашето психическо-емоционално благополучие. Все повече се говори за нея във връзка с нови тенденции в здравеопазването и благосъстоянието и се търсят все повече начини за прилагането на знанието за нея за лечение на наранявания. Но малцина знаят, че фасцията е едно от нещата, с които Боуен терапевтите са работили от години. Може да се каже, че са очаровани от нея и способностите ѝ при Боуен стимулация.

Всяко движение Боуен се прави на нивото на повърхностната фасция и влияе на връзката между фасцията и нерва, мускулът или сухожилието, които се мобилизират. Фасцията играе важна роля в мускулната координация, стойката на тялото и общата структурна и функционална цялост. В случай на нараняване всички те ще са негативно повлияни, защото фасцията се втвърдява, свива, усуква и дехидратира. Обикновено, като резултат от Боуен сеансите, се забелязва разхлабване на тъканните сраствания и подобряване стойката и подвижността на тялото, без груби намеси и разтягания.

Ако болката продължава за дълъг период фасцията остава свита за да предпази болезнената част, причинявайки дисфункция или ограничаване движението на заобикалящата тъкан. Например след счупване, даже когато костта е заздравяла, ние продължаваме да накуцваме защото фасцията ограничава движението, оставайки в същото състояние.

БоуенС всяко Боуен движение фасцията се разклаща и съвсем малко се „обезпокоява”, но не се отделя насилствено. Когато прилепването на фасцията се разхлаби и съединителната тъкан омекне и се свие, фасцията може да намали напрежението си. Тогава мускулно-скелетните структури могат да увеличат обхвата си на движение и да използват своя пълен потенциал. В допълнение нервите, кръвоносните съдове и лимфните възли, намиращи се в тази освободена тъкан могат да функционират по-оптимално.

Чрез разтягане на колагенните фибри и промяна на формата на съединителните тъкани при ниско интензивните движения Боуен ноцицепторите във фасцията и съединителната тъкан се стимулират да предадат безвреден импулс чрез централната нервна система до мозъчната кора и мозъчната кора, разпознавайки тези сигнали инициира оздравителен процес за този етап на възстановяване. Той предава съобщение чрез различните влакна да спре възпалението и да отпусне мускулните фибри и съединителните тъкани.

Редица състояния, като наранявания и широк спектър от здравословни проблеми могат да бъдат лекувани чрез работа върху фасцията, включително: бебешки колики, при възрастни с травми свързани с работа в постоянно компрометирана поза, възрастни хора с проблемите често срещани при старостта и дори спортисти с остри или хронични проблеми от спортни травми.

БоуенВсяка отделна част от вашата анатомия е затворена и свързана с фасция. Тя обгръща всички вътрешни структури, като ги държи отделно и осигурява по-лесното им движение. Фасцията запазва тялото ви цяло и стегнато, това е защитата на първата линия на тялото ви срещу нараняване и това е първото място, от където трябва да се започне да се лекува всеки здравен проблем или нараняване.

Въпреки всичко фасцията не е проучена много, защото медицинският свят все още се бори да разбере каква е нейната истинска функция, но със сигурност е нещо повече от просто опаковка, която държи костите и мускулите ни заедно под кожата ни. Фасцията е от жизненоважно значение за всяко движение, което правите, и за всяко нараняване, което някога сте имали, но допреди няколко години никой не ѝ обръщаше особено внимание.

Първият международен конгрес за изследване на фасцията се е провел в Харвардското медицинско училище през 2007 г. и оттогава медицински специалисти и работници по тялото, включително и Боуен терапевтите, се опитват да научат още колкото се може повече за нея.

Том Майерс е един от първите медицински специалисти, които изучават фасцията в опит да разберат функциите ѝ в човешкото тяло. Той обяснява защо фасцията е толкова жизненоважна за нашето благосъстояние: 

Боуен„Докато анатомията изброява около 600 отделни мускули, по-точно е да се каже, че един мускул се изсипва в шестстотин джобове на фасциалната тъкан. "Илюзията" на отделните мускули се създава от скалпела на анатома, който разделя тъканите по равнината на фасцията. Този изследователски процес не трябва да ни заслепява за реалността на обединяващото й цяло. "

Сред причините за нарушения във фасцията са:

• заседнал начин на живот
• лоша поза
• дехидратация
• претоварване или нараняване на мускулите
• нездравословни хранителни навици
• лошо качество на съня
• стрес

Симптомите за нарушения във фасцията са:

• прегърбена поза
• липса на телесна симетрия, например едно рамо е по-високо от другото или в таза
• слаба мобилност
• липса на гъвкавост и сила
• чувства на дискомфорт
• целулит
• нараняване и травми

След като обяснихме значението на термина Фасция е време да разберем защо Боуен терапевтите я обичат толкова много?! Боуен терапията смята, че:

Боуен1. Фасцията държи човешките тела цели

Тя организира мускулите във функционални единици. Всеки мускулен слой е заобиколен от фасциални обвивки. Най-външната фасциална обвивка е епимизиумът, който организира мускулите и го държи отделно от околните тъкани.

2. Фасцията е от съществено значение за нашето физическо благосъстояние

Тъканта на белезите е съставена от нагъната, дезориентирана и дехидратирана фасция, но е от жизненоважно значение и за възстановяване на вредите от травмата. Боуен терапията помага да се преориентират тези влакна, така че помага при рехабилитационния процес.

3. Фасцията влияе върху начина, по който работят нашите мускули

Въпреки, че белегът е полезен, ако мускулните групи не се използват достатъчно и не работят заедно, тогава фасциалните обвивки могат да започнат да се слепват, създавайки сраствания (адхезии), които след това могат да причинят загуба на самостоятелно движение на мускулите и да причинят болка. Липсата на активност също води и до загуба на еластичност на колагеновите влакна, в следствие може да се втвърдят на места и още повече да се ограничи движението.

Боуен4. Фасцията влияе върху начина, по който се движат телата ни

Фасцията е чувствителна към всички движения. Слепванията, които могат да се образуват във фасциалните слоеве – подобно на кръстосани връзки, могат да изведат кости и стави от нормалната им позиция, което води до лоша поза или ограничено движение. Лошата поза, липсата на гъвкавост и повтарящите се движения могат да увредят фасцията, създавайки сраствания, които трудно се разрушават. Мускулният потенциал е ограничен от качеството на фасцията, която го заобикаля.

5. Фасцията засяга и влияе също и върху вашето умствено и физическо здраве

Фасцията влияе върху начина, по който се движите физически, но също така е и орган за усещане, който може да се съкрати независимо от мускулите, които заобикаля и да реагира на стреса, без съзнателна команда. Хроничният стрес води до сгъстяване на фасциалните влакна, за да се защити основния мускул.

Добрата новина е, че всяка повреда, която сте причинили на фасцията, често е разрешима с една до три Боуен сесии.
Терминът фасция все още не е получил необходимата важност, но трябва да бъде, особено за хората в здравната индустрия и за всички направления за работа по тялото, не само за терапевтите в Боуен. Нека всички прегърнем идеята за тази удивителна комуникационна мрежа и да изведем здравеопазването на ново ниво.

Как да подобрим качеството на фасцията?

Боуен

Фасцията е в основата на голяма част от нашия живот. Ако се грижим редовно за нея и тя ще се грижи за нас. За подобряването и възстановяването й силно препоръчваме:

Боуен терапия, след която е необходимо да се продължи с поддържане здравето на възстановената Фасция, например:
* Разтягайте се поне по 10 минути на ден – това ще удължи мускулите ви и ще помогне да освободите напрежението.
*Изпълнявайте упражнения за мобилност – този тип упражнения са сякаш правени за фасцията. 
**Йога – думата фасция в тези среди е нашумяла повече от „ом“. Позите в йогата помагат за пластичността на фасцията ви.
***Хидаратирайте се – ние сме до голяма степен вода, фасцията ни също. Пиенето на вода е като зареждане с гориво, защото благодарение на нея се осъществява метаболизма ни.

Консултирайте се с нашите Боуен терапевти, за да разберете как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен техника за управление на стреса
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
▶ Болки в кръста - Боуен при "Болест от седене"
▶ Боуен техниката - победа над болката
▶ Сколиоза и Боуен терапия
▶ Стимулирайте имунната си система с Боуен терапия
▶ Боуен стимулация на блуждаещия нерв - драстично намалява възпаленията
▶ Терапия Боуен за травма, шок и депресия след нападение
▶ Б​оуен терапия за Aртрит


 

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ