БОУЕН СЛАГА КРАЙ НА БОЛКИТЕ ПРИ ДИСКОВА ХЕРНИЯ

Боуен терапия
Херниран, приплъзнат или издут (протрузиран) диск е, когато един от междупрешленните дискове е постоянно компресиран, което предизвиква ядрото (пулпозно ядро), за да се издуе или евентуално да разкъса здравия фиброзен външния слой (фиброзен пръстен), като външна автомобилна гума. Този пролапс (херниран диск) може да притисне гръбначния мозък или нервните коренчета, причинявайки интензивна, остра болка в и около долната част на гърба - кръста.  По-голямата част от дисковите хернии възникват в лумбалната област (долната част на гърба) и това е съвсем обяснимо - тази зона понася най-големи натоварвания от движението – най-подвижната част, неправилната поза, теглото на тялото, и много други фактори.

Дисковата херния преминава през следните фази:

• Дисково изпъкване-бомбиране. Това е начална степен на миграция на пулпозното ядро.
• Дискова протрузия-получава се напълно разкъсване на фиброзния пръстен и излизане на част от пулпозното ядро извън диска.
• Дисков пролапс-същинска дискова херния. Една значителна част от пулпозното ядро е извън пределите на междупрешленния диск и пролабира в гръбначния канал.
• Свободна дискова херния-части от пулпозното ядро нямат връзка с междупрешленния диск.

Каква е причината за дископатия?

Боуен терапия

Терминът "дископатия" не е медицински и не описва точното състояние на диска, а е общо понятие за проблем в диска. Всъщност това е разкъсване на външния фиброзен пръстен (anulus fibrosus) на междупрешленните дискове и това позволява на меката централна част Боуен терапия(nucleus pulposus) да се деформира, да излезе от диска и да навлезе в гръбначномозъчния канал, като притисне структурите, които се намират в него. Това оказва натиск върху гръбначните нерви и причинява остра болка в и около долната част на гърба. Ако корените на седалищния нерв се притиснат болката може да ирадиира по задната част на бедрото, през прасеца, и от време на време в стъпалото. Това състояние се нарича ишиас. Тежкия физически труд може да увеличи вероятността от дискова херния, прекомерното напрежение или натиск върху гръбначния стълб може да предизвика и дискова херния. Това може да се случи и след травма, като например травма от падане или автомобилна катастрофа. От време на време е възможно да се случи и от само себе си без никаква очевидна причина.

Терапията Боуен и лечение на дискова херния

Дисковата херния реагира добре на Боуен терапията. Този Боуен терапияспецифичен вид терапия изглежда има много по-незабавна реакция от други лечения като хиропрактика или физиотерапия. Благодарение на Боуен техниката, налягането около хернирания диск намалява веднага. Специалните Боуен движения облекчават напрежението в и около зоната на хернията. Подобрява се кръвообращението, а от там и трофиката в зоната и по периферията, както и се постига корекция на гръбначно изкривяване, ако има такова.

Използвайки специализирани процедури от Боуен терапията, както и основните движени за релаксация, повечето клиенти получават незабавно облекчение от дискова херния след първата сесия. Боуен терапияМного клиенти се нуждаят само от няколко процедури за пълно възстановяване при дискова херния. Това зависи, разбира се, от тежестта на състоянието. Междупрешленните дискове са 23-тесни порести "буфера", които се затварят между 24 отделни кости на гръбначния стълб. Без дисковете тези кости ще се трият една в друга и ще хруптят всеки път, когато се движим, предизвиквайки силни болки. Междупрешленните дискове имат минимална инервация и не са кръвоснабдени. Те са съставени предимно от вода. Вътрешността е запълнена с пулпозно ядро, с консистенция на паста за зъби. Когато диска започне да губи вода, се случва нещо подобно на спукана автомобилна гума; той се сплесква и  страните започват да изпъкват. С напредването на възрастта количеството на течност в дисковете намалява и те фиброзират и губят еластичността си - ето защо пиенето на вода е изключително важно за поддържането на здравето на гръбначния стълб. Сю Хамилтън

В Боуен център сме на мнение, че физическото здраве е пряко свързано и зависи от емоционалното равновесие на човека, затова Боуен терапевтите ни винаги вземат предвид и Психологическия профил на пациента, което позволява още по-голямо прецизиране на лечението (това е особено важно при лечението на хронични и „неизлечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - се свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
Дискова херния - Боуен терапия или операция
Боуен техниката развива телесният интелект
Върнахме към живота жена с белодробен карцином
Боуен техниката предизвиква клетъчни промени
Боуен терапия за подобряване на метаболизма
Боуен терапия - истини и заблуди
Боуен терапията промени живота ми
▶ Възстановяване от травми с боуен терапия
▶ Техниката боуен помага на забременяването - бременността и след това

Боуен терапия


 

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ