БОУЕН ТЕХНИКА ЗА МИГРЕНА

Боуен терапияНационална изследователска програма проведена „Позитивни Ум и Тяло“ - Октомври 2001 – Април 2002

Цел:

Националната изследователска програма е стартирана в отговор на резултатите получени от пилотна схема проведена между февруари и април 2001-ва година.

Целата на Националната изследователска програма е да потвърди ефективността на Боуен техниката при лечение на мигрена.

Избор на кандидатите:

Доброволна група

Боуен терапияНе са определени конкретни параметри преди изследователската програма с цел привиличане на определен „профил“ страдащи от мигрена. Това гарантира случайността при сформирането на групата, а общото между участниците в нея е това, че всичките имат желанието да опитат нещо ново в лечението на мигрената, от която страдат.

Изследваната група е от членове на Асоциацията за Действие при мигрена и селектирана на следната база:

Те са диагностицирани като страдащи от мигрена от Личния лекар или от друг болничен специалист. Жените са от различни етапи на своя менструален живот: редовен период, пред-менструален период, менструален с/без хормонална терапия, пост-менструален, хистеректомия.

Боуен терапия

Доброволческа група: Профил

Общо 39 доброволци: 37 жени, 2ма мъже

Продължителност на периода в  който участниците страдат от мигрена:

1 до 15 години: 13 участници
16 до 30 години: 17 участници
Над 30 години: 9 участници

Терапевти:

Всички са квалифицирани в прилагане на Боуен техника и покриват квалификациите изисквани от управляващото тяло – Европейски регистър на Боуен терапевтите, сега Професионална Асоциация по Боуен Терапия (the Bowen Therapy Professional Association – BTPA)

Боуен терапия

Изследователската програма:

Програмата се провежда в период от 6 седмици. Съставена е от двуседмичен терапевтичен период през който доброволците получават три Боуен терапии, последван от четириседмичен период на наблюдение. Всеки доброволец попълва в дневник данни за всяка атака на мигрена през целия период на изследването.


Резултати от Национална изследователска програма за Боуен техника при мигрена:

Боуен терапияОт 39 участници:

• 7 не регистрират промяна в състоянието си;
• 1 участник регистрира увеличение на честотата на атаките от мигрена;
• 11 регистрират намаляване на честотата на мигренозните кризи;
• 9 регистрират намаляване на силата на пристъпите;
• 11 регистрират намаляване както на силата, така и на честотата на атаките.

Общо 31 участници, всеки един от които е индивидуален случай, постигат положителни резултати, което е 79.5% от участниците в изследването.

Техниката Боуен

Боуен терапияБоуен е нежна, неинвазивна масажна техника. Техниката Боуен третира тялото като единна, интегрирана система и затова е подходяща за всички възрасти – от новородените бебета до много възрастните, от активните хора до критично болните. Практикуващият – Боуен терапевт, прилага Боуен движенията с пръсти върху точно определени точки от тялото и прави претъркулващи движения. Използва се лек натиск, толкова премерен, че би го понесла дори очната ябълка. Отличителна черта на Боуен терапията е това, че след серия от движения има пауза, през която практикуващият напуска стаята за минимум две минути, за да даде възможност на тялото на пациента да обработи и да отговори на извършените от терапевта върху него движения.

На база на резултатите от изследването „Позитивни Ум и Тяло“ можем да заключим:

Боуен терапияРешението да се използвам състоянието на мигрена за изследователски проект (вместо едно то многото други болестни състояния), беше взето след осъзнаването, че за страдащите това е истинско бедствие.

Опита с мигрената доказа, че техниката Боуен е много ефективна защото третира човека като едно цяло. Това е изключително важно, защото състоянието на мигрена може да бъде причинено от един или комбинация от множество фактори, като: алкохол, излежаване до късно, недостиг на сън, стрес, обезводняване, глад, определени храни, силни миризми и други; и нито един от тях не е лесен за идентифициране и изолиране.

Много сме доволни и не сме изненадани от успешните резултати на Националната изследователска програма, която регистрира положителни резултати при 31 от 39 доброволци страдащи от мигрена. Вярваме, че все повече хора ще бъдат окуражени да започнат допълващи Боуен процедури, за да възстановят и поддържат своето здраве, като подобрят качеството си на живот и забравят за болката.

Боуен терапията може да помогне и във вашият конкретен случай, защото Боуен техниката е изключително успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания. Свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
▶ Болки в кръста - Боуен при "Болест от седене"
▶ Боуен техниката - победа над болката
▶ Сколиоза и Боуен терапия
▶ Стимулирайте имунната си система с Боуен терапия
▶ Боуен стимулация на блуждаещия нерв - драстично намалява възпаленията
▶ Терапия Боуен за травма, шок и депресия след нападение
▶ Болки в кръста - Боуен при ''болест от седене''


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ