БОУЕН ТЕРАПИЯ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА МЕТАБОЛИЗМА

Вижте какво споделя от своята практика Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ):

Боуен терапия

Когато хората за първи път чуят за Боуен терапията, те са склонни да мислят за нея като за специализирано лечение за физически проблеми като: травми, болки в гърба, неразрешени проблеми в шията и раменете или артритни състояния. А всъщност, Боуен терапията е универсална лечебна модалност, която помага при много и различни здравословни проблеми, например: лечение на хормонален дисбаланс и безплодие, проблеми с психичното здраве и подобряване на функцията на вътрешните органи, автоимунни заболявания и много други (вижте повече ТУК).

Доброто храносмилане е от жизненоважно значение за здравето на всеки човек!

Боуен терапияБоуен терапията може да помогне на организма да оптимизира усвояването на хранителните вещества и хидратацията, чрез намаляване на напрежението в тъканите и възстановяване на нормалното им състояние, постигайки по-добър метаболизъм.


Нашите вътрешни органи и кръвоносни съдове запазват позицията си, благодарение на мрежа от съединителна тъкан (фасция) и мускулите, които служат за: закрепването им към скелета, защита и ограничаване на движението им. Гръбначният стълб осигурява стабилност и основа за закрепяне на всички тези структури. За съжаление тази формации (фасцията, мускули и връзки) претърпяват промени в следствие на деформации и травми.

Например фасциални сраствания в следствие на белези от операция, нараняване или травма ограничава свободното ѝ движение и може да доведе до дехидратиране и нарушаване нормалното позициониране на вътрешни органи (висцерални промени). В следствие на това, функцията на един или повече органи ще бъде компрометирана, което може да доведе до редица здравни проблеми, от обща отпадналост до много по-сериозни състояния и дори органна недостатъчност.

Боуен терапията се прилага като средство за миофасциално освобождаване, което помага за регенериране на травмирани участъци и насърчава рехидратацията на вътрешните тъкани и органи. Например срастванията по фасцията и дехидратирането на тъканите ограничават приплъзването на органите в коремната и гръдната кухини, а чрез Боуен техниката се постига освобождаване на напрежението в зоната, което позволява по-доброто им позициониране и подобряване на клетъчната функция, за да започнат да функционират по-ефективно.

Боуен терапията ще подобри цялостно храносмилането?

Боуен терапияХраносмилателната система обработва храна и хранителни вещества, като по този начин те се абсорбират в кръвния поток, който ги разпространява до всички системи в организма. Храносмилателната система служи за поглъщането на храна и вода, храносмилане, абсорбиране и елиминиране на отпадните продукти от организма. Този процес е едновременно физически и химически. Физическият аспект на храносмилането се извършва в стомашно-чревния тракт, който включва устата, хранопровода, стомаха, тънките и дебели черва, а химическите процеси са известни като ензимно действие и включва още пет области на тялото: слюнчените жлези, стомашната лигавица, панкреас, черен дроб и стените на тънките черва. Изключително важно е всички тези органи да функционират правилно, за да се гарантира точния баланс и усвояване на витамини и минерали, включени в диетата ни за постигане на оптимален метаболизъм.

Разграждането на храната започва в устата. Мислейки за храна активираме слюнчените жлези и те се подготвят за храносмилане - всички ние сме имали случаи, при които мисълта за вкусна храна повишава многократно слюноотделянето; това е началото на храносмилателния процес, а след това тялото се подготвя чрез секретиране на ензими в храносмилателния тракт, за да започне да се разгражда храната, която се поглъща и отива в стомаха.

Боуен терапияСтомашно-чревния тракт е чувствителен и отзивчив към състояния, които влияят на вътрешната и външната среда на организма, например: нервност и безпокойство (усещане за свиване на стомаха) пречат на стомаха и храносмилането. Хранене при голям стрес, умора или притеснение може да предизвика стомашно-чревни смущения, подтискащи храносмилателните секрети в резултат на пренасочване притока на кръв към мускулите (в подготовка за уплаха, борба или бягство), а не към храносмилателния тракт, на който са нужни, за нормалното протичане на процеса по усвояване на хранителните вещества. В такива случаи е най-добре да се доверим на Боуен техниката, която подпомага всички процеси в организма ни, чрез превключване на нашата вегетативната нервна система от Симпатикусова (борба, стрес, уплаха, бягство), към Парасимпатикусова (почивка, отпускане, възстановяване, храносмилане). Боуен терапията премахва нервното напрежение, освобождава фасциалните сраствания, които могат да причинят дисбаланс в организма и възстановява нормалният ритъм на работа на храносмилателната система.

Боуен терапияНапоследък зачестиха проблемите с теглото и храносмилателните разстройства. Например непоносимост към млечни продукти и глутен, стават все по-разпространени в нашето общество и като цяло са свързани с високите нива на стрес при съвременния начин на живот. Това води до напрежение в органите, а от там и до невъзможността им да абсорбират хранителните вещества ефективно.

Боуен терапията е изключително полезна, когато органите ни не функционират правилно, защото са притиснати от затегналата се около тях и обездвижена фасция, и тялото ни не е в състояние да усвоява необходимите хранителни вещества, без значение колко здравословна и питателна е храната, която приемаме. Това смущение неминуемо води до последващи дефицити в организма на седемте основни минерала, жизнено необходими на тялото за оптималното ни здраве, това са: натрий, калий, фосфор, хлорид, калций, магнезий и сяра, и още приблизително 10 други микроелементи. така също пречи и на мастноразтворимите и водноразтворимите витамини да работят заедно, за да се запази тялото в здравословна хомеостаза. Без всички тези необходими витамини и минерали, които се движат в кръвния поток, организма ни не може да функционира правилно, което води до редица заболявания и дисфункции.

Как Боуен терапията може да се подобри функцията на органите ни?

Боуен терапия

Има много причини, поради които тялото ни не може да функционира адекватно. Задействането на парасимпатиковата нервна система (почивка, отпускане, възстановяване) по време на Боуен терапия пренасочва кръвоснабдяването към жизненоважни органи и оптимизира функционирането им. Както знаем има множество органи в гръдната и коремната кухини на тялото:

Боуен терапия• Тънки черва и дебело черво;
• Стомах, далак и панкреас;
• Черен дроб и жлъчен мехур;
• Бъбреци, надбъбречни жлези и пикочен мехур;
• Бели дробове, сърце и репродуктивни органи;

Всички тези органи са част от системи и ако някой от тях не функционира правилно, ще се отрази на останалите органи и системи, в крайна сметка и на цялото тяло. За функционирането на всички органи и тъкани е необходима здрава и хидратирана фасциална среда, за да са разположени правилно и подвижни един спрямо друг. Тъканите трябва да бъдат ориентирани така, че електрическите импулси да могат да бъдат прехвърляни без прекъсване, чрез нервната система, а мускулно-скелетните структури да са в правилната си позиция. Боуен техниката катализира и възстановява баланса, като чрез лечение на фасциалните сраствания се постига по-добра клетъчна хидратация, асимилация на хранителните вещества, оптимизиране притока на кръв, ефективно отстраняване на отпадните продукти и нормално движение на тъканите.

Вие сте в състояние да подпомогнете собственото си здраве освен, чрез Боуен терапия и чрез осигуряване на адекватен прием на вода, като се уверите, че пиете препоръчваните два литра вода дневно или 30 мл. на килограм телесно тегло. Дехидратирана и срастнала клетъчна тъкан може да създаде дисфункция в дадена област, която с течение на времето се отразява на всички околни тъкани и структури. Когато не се вземат своевременни мерки, аномалията може да ескалира, а когато останалата част от тялото е принудено да компенсира, са възможни полиорганни проблеми.

Боуен терапия
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЩЕ КАЖЕМ, ЧЕ: Все повече хора избират да се доверят на Боуен терапията, защото тя подпомага възстановяването, а след това да се запази ефективното функциониране на органи и клетки, като: - храносмилане, усвояване витамини, минерали и хранителни вещества, и по-ефективното отстраняване на отпадните продукти на обмяната. Само при нормален метаболизъм тялото може да функционира напълно ефективно. Но в нашият Боуен център сме наясно, че физическото здраве е неразривно свързано и зависимо от емоционалното и менталното равновесие на индивида, затова Боуен терапевтите ни винаги вземат предвид и Психологическия профил на пациента, което позволява още по-голяма персонализация на лечението (това е особено важно при лечението на хронични и „нелечими“ заболявания).

Искате ли да научите повече за това как Боуен терапията може да подобри храносмилането, метаболизма и да оптимизира функционирането на органите ви? Свържете се с нас още днес за безплатна консултация по телефона.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:

Боуен терапия - истини и заблуди
▶ Ефективността на терапия боуен
▶ Да излекуваме тялото с боуен
▶ Може ли да пълнеем от липса на вода?
▶ Боуен терапия - 16 ползи
Боуен срещу нощно напикаване
▶ Възстановяване от травми с боуен терапия
▶ Техниката боуен помага на забременяването - бременността и след това


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ