НАСТРОЙТЕ ТЯЛОТО СИ ЧРЕЗ ТЕХНИКАТА БОУЕН

Боуен терапияКогато двигателят на колата ви не работи, отивате на ремонт. Ако зрението ви се влошава, отивате за нови очила. Когато пианото звучи фалшиво, то трябва да се настрои. Но какво можете да направите, когато тялото ви показва симптоми на износване и трябва да се пренастрои? Техниката Боуен може да помогне на тялото да възстанови своя естествен баланс.

Какво представлява техниката Боуен?

Разработена от Том Боуен от Гийлонг, Австралия в средата на петдесетте години на миналия век, техниката се основава на принципа, че нашите тела са създадени с вътрешна способност за излекуване, както може да се види при клетъчното регенериране и заздравяването на счупените кости. Но понякога тялото блокира и техниката Боуен помага, като предизвиква естествената способност за излекуване.

Боуен терапияНежните, точно локализирани Боуен движения, се извършват на структури на меките тъкани (мускули, сухожилия, лигаменти, фасция), което води до реакция на отпускане. Мускулното напрежение се понижава. Ключов елемент от лечението са периодите на изчакване (паузи) между комплексите от движения. Тези моменти на изчакване предоставят на нервната система възможност да обработи сензорната информация и да извърши настройки, като води до корекция в модели на анормално компенсаторно позиционно задържане и до отпускане на фасциални ограничения. Повечето клиенти са изненадани как такова нежно движение може да има такава силна реакция.

Как може едно нежно движение Боуен да има такъв голям ефект?

Много от клиентите ми често ме питат: „Как може да правиш толкова малко и да получаваш такива ефективни резултати?“ В ранните си дни като Боуен практикуващ ми беше трудно да отговоря и единственият смислен отговор, който можех да се сетя, беше: „Боуен работи, не съм сигурен как, но той просто работи.“

Боуен движенията са точни, нежни - извършват се върху мускули и сухожилия

За радост нови изпитвания и научни изследвания започнаха да разкриват отговори на горния въпрос.

Простотата на техниката Боуен започва от нейния метод. Използвайки пръсти и палци чрез нежен, бавен натиск движението Боуен се прилага на тялото чрез издърпване на кожата (в синхрон с дишането на клиентите) до ръба на мускула, сухожилието или лигамента, като след това се задържа за момент. (Боуен терапевтите описват това като „предизвикване на мускулите“.)

Тъй като движението се прилага в покой, то има двоен ефект върху подлежащите структури:

1. Насочва вниманието на тялото към конкретната област, върху която работите;
2. Активира „бавното разтапящо налягане“ – термин, описан от Робърт Шлейп, д.н., в Научни изследвания за фасцията (Fascial research). (1)

„Бавното разтапящо налягане“ описва омекването на фасцията (матриксът от съединителна тъкан, който покрива мускулите и органите на тялото), като позволява на Боуен терапевта да достигне в дълбочина до подлежащите тъкани, създавайки и завършвайки с точно активно движение над конкретната област. В този момент движенията Боуен създават пиезоелектричен ток.

Боуен терапияДумата пиезоелектричен произхожда от гръцкото „пиезеин“, което означава стискам или натискам, и „пиезо“, което от гръцки означава „натискам“.

В своята книга Енергийна медицина (Energy Medicine) д-р Джеймс Ошман сочи, че токът създава „сигнали, които информират клетките за движението, зарядите и други дейности, случващи се на други места в тяхното тяло. Счита се, че на свой ред клетките използват тази информация за регулиране на своите дейности при поддържането и захранването на околните тъкани“.

Обяснението на д-р Ошман за това, което се случва, когато бавно, нежно движение Боуен се приложи на тялото, също така подчертава защо „паузите“ или „почивките“ … са станали толкова важна част от лечението Боуен. Един от моите клиенти описваше паузите като възможност „да попие“. Точната и ефективна работа чрез движения, предизвикващи пиезоелектричен ток, създава философията „по-малкото е повече“, намалявайки намесата на терапевта възможно най-много, оставяйки тялото да прави това, което прави най-добре, за да възстанови здраве и баланс.

Внимателната стимулация на Боуен на фасциалната тъкан и мускулната система изглежда улеснява възможностите на тялото да разпознава, усилва и обработва биоелектромагнитните сигнали, които са ключови за здравето. (2)

Румяна казва: „След операция за смяна на коленната става изпитвах силни болки и едновременно с това чувствах силна тревожност. Никога преди не бях чувала за техниката Боуен, но имах силно желание да пробвам всичко, за да облекча страданието си, което ме побъркваше. След първото Боуен лечение имах цял ден без болка и тревожност. Ако кажа, че съм била силно впечатлена от резултатите, това ще бъде подценяване. Следващите Боуен процедури доведоха до забележителен прогрес - до моето пълно възстановяване. Дълбоко съм убедена, че Боуен терапията може да помогне на всеки от нас в процеса на излекуване.“

Боуен терапияОсновен момент от сесията с техниката Боуен е, когато тялото превключва от състояние на стрес или „бий се или бягай“, до момента на релаксация, където може да се отпусне, да рестартира и да се излекува. Кръвният поток се оптимизира, като позволява доставка на кислород, клетъчната активност се подобрява и лимфният поток се стимулира, което спомага за детоксикацията. Затова, не рядко по време на провеждане на Боуен терапията, от тялото на пациента се отделя остра, неприятна миризма – това показва, че насъбралите се токсини се отделят и през кожата.

Боуен техниката е безопасна за всички възрасти, от новородени до възрастни и болни. Може да се извършва върху облекло, но за оптимален ефект е добре движенията да се извършват директно върху кожата. Сесиите с техниката Боуен продължават от 35 минути до 1 час и обикновено се планират по 1 път в седмицата. Много състояния се подобряват с 1 – 2 сесии, а обикновено 3 – 8 сесии са необходими за по-хронични състояния. Час от състоянията, при които може да помогне, са артрит, болки в гърба и шията, замразено рамо, ишиас, астма, мигрена, главоболие и болка, свързана с бременността, депресия и много други. Тя е чудесна опция по време на бременност, защото е естествен подход към облекчаване на болката и подготвяне на тялото на майката за промените, които му предстоят.

Техниката Боуен става все по-разпространена в медицинските среди. Има практикуващи в 31 различни държави. В заключение можем да кажем, че простотата и ефикасността на тази финансово ефективна, мощна, неинвазивна и нежна форма на лечение е изумила клиентите, които са открили терапията Боуен.

Боуен терапията може да помогне и във вашият конкретен случай, защото Боуен техниката е изключително успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания. Свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
▶ Боуен техниката: най-доброто холистично лечение
▶ При емоционални проблеми - решението е Боуен терапия
Боуен техниката - победа над болката
Сколиоза и Боуен терапия
Стимулирайте имунната си система с Боуен терапия
Боуен стимулация на блуждаещия нерв - драстично намалява възпаленията

(1)  Schleip, R., Fascia as a Sensory Organ, World Massage Conference Webinar, ноември 2009 г.
(2) Bowen – Moving Blocked Energy от Kayode Olafimihan и Susannah Hall (допълнителна информация), включено в техника Боуен, първоначално публикувано в издание 74 – март 2002 г.


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ