БОУЕН ТЕРАПИЯ ПРИ ПЛАНТАРЕН ФАСЦИИТ

Плантарният фасциит представлява възпаление на тъкан, наречена плантарна фасция, която свързва стъпалото с пръстите на крака.

БоуенПлантарният фасциит е ужасно болезнено състояние на стъпалото, което започва да се влошава с времето, ако не го приемeте сериозно и не работите активно за справянето с него. Това състояние може да бъде причинено от множество фактори, на всеки от които ще трябва да бъде обърнато внимание, ако искате да имате някакви шансове да възвърнете нормалния си живот. Качеството на живота на даден човек би се влошило в зависимост от това колко болезнен е плантарният фасциит (ПФ). Когато страдате от ПФ ще имате усещането, че стъпвате върху остри предмети при всяка крачка сутрин, когато станете от леглото.

Плантарният фасциит се причинява от възпаление на плантарната фасция. Тя е връзката, която минава от петата до пръстите на краката и се намира в долната част на ходилото. Това е най – голямото сухожилие на крака и когато се възпали се уплътнява и втвърдява, което прави ходенето много болезнено. Усеща се пронизваща болка в свода, причинена от това възпаление в ходилата и те могат да станат толкова болезнени, че в един момент да осъзнаете, че е почти невъзможно да функционирате нормално в ежедневието си. 

Каква е причината за поява на плантарен фасциит?

БоуенСъстоянието е наследствено, което означава, че ако родителите или прародителите ви са страдали от него, има вероятност, по-голяма от средната, в някакъв момент да се развие и при вас. Ако имате проблем с наднормено тегло, рисковите фактори се увеличават още повече. Друг фактор, който може да допринесе за развитието на състоянието е необходимостта от дълго стоене прав. Често ще видите служители в магазини, полицейски служители, охранители и хора с подобни професии, които развиват плантарен фасциит. Състоянието може да бъде предизвикано и от интензивни дейности, като например туризъм.

Има няколко неща, които можете да правите, за да се справите с плантарния фасциит. Колкото по-скоро започнете, толкова по-добре ще се почувствате. Състоянието ще се влошава и ще става по-болезнено с течение на времето, ако не правите нищо, за да се справите с него. Трябва да се научите да разпознавате това състояние, ако искате да започнете навременно лечение. Целите на лечението на плантарния фасциит са следните:

Боуен• Да се подобри гъвкавостта и силата и да се коригират проблемите с ходилата, като напр. пронацията. По този начин ще се намали стреса върху сухожилията;
• Да се облекчи възпалението, което причинява болката в ходилото;
• Да се даде възможност на малките разкъсвания на сухожилието да зараснат.

Ако приемете лечението си сериозно, а ние от Боуен център силно препоръчваме да го направите, тогава има шансове напълно да се възстановите в рамките на около година. От 100 души, диагностицирани с това състояние, около 95 са способни да излекуват плантарния фасциит без да има нужда от хирургическа намеса. Само останалите 5 ще имат нужда от операция. И тъй като операцията е нещо, което трябва да бъде избягвано по възможност, най-добре е да дадете всичко от себе си по време на лечението. 

Как Боуен терапията ще помогне за справянето с плантарния фасциит?

Неоспорима е ефективността на Боуен техниката върху повишаването на нивата на гъвкавост и възстановяването на тъканите. Най-често срещаните проблеми, свързани с травми от ежедневието или спорт, са в областта на долната част на крака, често повтарящи се и с дълги периоди на възстановяване. БоуенЧесто се съобщава за връзка между липсата на гъвкавост и нараняване на мускулни, сухожилни и фасциалната тъкани. Необходимостта от продължително лечение на такива наранявания или усложняването им във възпаления, изискват непрекъснато усилие за постигане на по-ефективно, основано на доказателства лечение. От 1994 г. насам се залага и на допълнителната терапия, наречена "The Bowen Technique" – Боуен техника, която се използва за лечение на травми и възпаления и за подобряване на гъвкавостта, и много други състояния в човешкият организъм. 

Техниката представлява леки масажни движения над фасциалните пластове без нагряване, опъване или натоварване на тъканите. Провеждани са редица изследвания, за да се наблюдава ефекта на Боуен техниката върху подобряване на гъвкавостта на здрави индивиди с течение на времето.


МЕТОД: Проведено беше изследване върху 116 мъже и жени - доброволци. Участниците бяха разпределени на случаен принцип в контролна група или в група за интервенция с Боуен терапия. Три измервания за еластичност на заднобедрените мускули и сухожилия са направени на всеки субект, в продължение на една седмица, като се използва активен тест за удължаване на мускулите и сухожилията движещи коляното. Независим оценител провери резултатите.

РЕЗУЛТАТИ: Данните бяха анализирани чрез използване на независими тестове. Значително увеличение на гъвкавостта на заднобедрените мускули и сухожилия е наблюдавано в групата на третираните с Боуен техниката веднага след теста. Тези подобрения се запазени през следващата седмица, без допълнително третиране.


ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Уникалното лечение на техниката Боуен значително увеличава гъвкавостта на мускулите при третираните индивиди и поддържа това увеличение в обема на движение за продължителен период.

Боуен
Никое предишно проучване не е показало повишаване на гъвкавостта при липса на нагряване, опъване, стречинг или упражнения. Предишни изследвания показват устойчиво увеличение на гъвкавостта за максимум двадесет и четири часа. Липсата на каквато и да е форма на натоварване на тъканта, разтягане, нагряване или физическо натоварване обезсилва обясненията за: приплъзване на тъкани, хистерезис или вискоеластични теории. Това проучване предостави нова информация, свързана с предмета на гъвкавост и регенерирането на тъкани. Тези резултати осигуряват импликации за фациално индуцирана пластичност след стимулиране на механорецепторите. БоуенПри проведените по-нататъшни проучвания в подобни проприорецептивни механизми във връзка с техниката Боуен, са отчетени над 85% положителни резултати и при третиране на случаи на плантарен фасциит. Възстановяването се ускорява и резултатите са значително намаляване на болката и затихване на възпалението, още след първите 2-3 процедури.

Как да подпомогнете справянето с плантарния фасциит?

Има много неща, които можете да направите, за да си помогнете в процеса на побеждаването на това заболяване. По-долу ще видите няколко метода, които можете да използвате, за да се изправите отново на крака без болка. Не всички методи са научно доказани, но повечето от тях работят много добре при повечето хора.

Боуен1. Подобрете опората на ходилата като носите удобни обувки, които дават добра опора на арката и които предлагат добро амортисиране на сътресенията при ходене. Добре е обувките да имат омекотена подметка; 
2. Вземете си добри стелки за обувките или поне чашки за петата, за да подобрите омекотяването на ходилото. Такива стелки или чашки можете да откриете в почти всеки магазин или аптека. Винаги се препоръчва да ги поставяте на двете обувки дори и в случаите, в които изпитвате болка само в едното ходило. 
3. Сложете малко лед с цел да намалите възпалението. Има и много болкоуспокояващи лекарства, които можете да приемете, за облекчение на възпалението. Това са т. нар. нестероидни противовъзпалителни, които имат добро действие именно защото потискат възпалението. Можете да ги приемате под формата на таблетки и на прахчета;
4. Дайте на краката си много почивка. Намалете или спрете дейностите, които първоначално са станали причина за поява на болката в петата. Не работете, не ходете и не скачайте върху твърди повърности, като напр. бетон;
5. Не забравяйте да обуете обувките си колкото е възможно по-бързо след ставане от леглото. Ходенето с необути крака няма да ви помогне да преодолеете ПФ. Всъщност, това ще предизвика засилване на болката, ако продължите да го правите дълго време;
6. Правете някои прости упражнения за разтягане, като напр. разтягане с помощта на хавлиена кърпа, разтягания на стена и разтягания на пръстите. Най-добър ефект може да се очаква, ако правите тези упражнения по няколко пъти на ден. Тъй като болката в петата ще бъде най-силна сутрин, правенето на тези упражнения сутрин ще ви помогне да се чувствате по-добре. 
Боуен7. Не използвайте топлина за третиране на краката си, като например затоплящи подложки. При някои хора топлината допринася за влошаване на състоянието. Когато използвате контастен душ, при който се редува топла и студена вода, не забравяйте да завършите със студена вода. 
8. Намалете теглото си, за да намалите стреса, които причиняване на кратата си. Имайте предвид, че каквото и да е Вашето тегло, то влияе на краката ви във всяка една секунда, в която стоите изправени. Ако стоенето прав е част от работата ви, намаляването на теглото ще бъде едно от най-ефективните неща, които бихте могли да направите, за да си помогнете в борбата с плантарния фасциит и да предовратите повторната му поява.
9. Използвайте нощни шини, за да поддържате краката си в изпъната позиция през нощта. Това ще предоврати появата на болка сутринта. При ПФ, сутрешната болка се причинява от свиването на плантарната фасция и задържането и в тази позиция в продължение на часове. Ставането от леглото разтяга плантарната фасция, което моментално причинява сутрешната болка. Предотвратете я като държите краката си изпънати през нощта.

Консултирайте се с нашите Боуен терапевти, за да разберете как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
▶ Болки в кръста - Боуен при "Болест от седене"
▶ Боуен техниката - победа над болката
▶ Сколиоза и Боуен терапия
▶ Стимулирайте имунната си система с Боуен терапия
▶ Боуен стимулация на блуждаещия нерв - драстично намалява възпаленията
▶ Терапия Боуен за травма, шок и депресия след нападение
Б​оуен терапия за Aртрит


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ