ВЪРНАХМЕ КЪМ ЖИВОТА ЖЕНА С БЕЛОДРОБЕН КАРЦИНОМ

Боуен терапия

Човешкото тяло е съвършено настроено да се самовъзстановява!

Димитър Парушев е един от първите Боуен терапевти в България, съучредител и секретар на Българска асоциация по Боуен терапия. Завършва висшето си образование, специалност рехабилитация, през 2004 г. в медицински колеж „Й. Филаретова” към Медицински университет – София. Бил е рехабилитатор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Практикувал е и във Виена (Австрия). От 2011 г. работи като Боуен терапевт. Завършва Австралийската академия по Боуен терапия и две допълнителни специализации: Боуен при болки в гърба и кръста, Боуен при бременни, майки и бебета. За възможностите на Боуен терапията Димитър Парушев разказва в интервю за в. „Доктор”.

- На какъв принцип действа Боуен терапията?

Боуен терапия- Боуен терапията въздейства пряко на „вегетативната” нервна система, която пък контролира 80% от функциите на всички органи и системи. Вегетативната нервна система има два дяла – симпатиков и парасимпатиков, които отговарят най-общо казано за стрес и за релакс. Когато двата дяла са в баланс, вегетативната нервна система като „централен компютър”, който управлява организма, изпраща правилните сигнали до органите. Дори при екстремно натоварване и болестен процес, организмът успява да се справи. Но наруши ли се балансът между двата дяла на вегетативната нервна система, започват да се проявяват симптоми на болести. Връщайки баланса, вече няма условия за болестен процес и симптомите постепенно отшумяват.

 

Боуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Боуен терапия

- В какво се състои самата Боуен терапия?

Боуен терапия- Това са леки масажни движения с времеви интервали между тях, върху определени места по тялото, като така се изпращат сигнали към вегетативната нервна система. Тя отработва сигнала и връща сигнал в тялото там, където е необходимо, за да елиминира съществуващ проблем. Често ми задават въпроса помага ли Боуен терапията при този или при онзи проблем. Няма проблем, при който тази терапия да не помага, колкото и грандомански да звучи. Представете си тялото като влажна, тъмна и студена стая. След време в нея неизбежно ще се появи мухъл. Пръскаме го със спрей, изчезва мухълът, но след време пак се появява. Спреят, образно казано, е лечението, което обикновено медицината предлага. А Боуен терапията сменя средата – отваря прозорците, проветрява стаята, затопля я и пуска светлина. Мухълът ще изчезне, защото вече е отстранена причината за неговата поява.

- Можем ли чрез тази терапия да подготвим организма за сезона на вирусите и на грипа, за да ги предотвратим?

Боуен терапия- Водят ми деца, които боледуват постоянно, все на антибиотици, инхалатори, включително и деца на лекари пулмолози. Родителите идват да благодарят след време и казват, че децата им от месеци не боледуват. Всъщност чрез Боуен терапията тялото се релаксира и изчиства и така се подобрява автоматично имунната система. Човешкото тяло е съвършено настроено, то е създадено, за да се самовъзстановява. Това не означава, че никога няма да се разболеем, ако правим Боуен терапия, а означава, че организмът ще е много по-устойчив и по-бързо ще се възстановява. Ако при първите симптоми за грип се направи Боуен процедура, в 95% от случаите с вируса се приключва. След това тялото продължава да работи, т.е. имаме депо ефект.

- Може ли да се прави Боуен терапия на бременни без риск за плода?

Боуен терапия- Поради изключително нежните, неинвазивни движения по тялото Боуен терапията е подходяща за бременни жени. Тя е полезна и за майката, и за плода в нея. Бременните имат много проблеми, защото тялото се променя за раждането, износването понякога е изтощително. Боуен процедурите са предпоставка за много лека, безпроблемна бременност, за раждане без болка и на здраво дете.

Техниката се прилага и на новородени. Водят ми деца на няколко дни или седмици с различни проблеми. Предпочитам в тези случаи да правя терапия и на детето, и на майката. Заради проблема на детето у майката се натрупва напрежение и то от своя страна се прехвърля обратно у детето.

- Имате ли в практиката си случаи на автоимунни заболявания?

Боуен терапия- Пациентка ми беше жена с генерализирано автоимунно заболяване – склеродермия, при което кожата започва да се калцира, подува, втвърдява, а когато процесът навлезе към вътрешните органи и стигне до сърцето, то спира да работи. Тази пациентка обикаляше няколко години България и света, участваше в какви ли не експериментални лечения. Нищо не помогна. За около 22 процедури кожата й в момента е мека и гладка. Но й препоръчах също пиене на вода – по 30 мл на килограм телесно тегло, движение – един час на ден, лягане поне един час преди полунощ и почивка поне един ден в седмицата.

Автоимунните заболявания в огромна част от случаите се дължат на задръстване на организма с токсини. Тялото започва да се бори срещу себе си, защото токсините са в него. Главна причина е непиенето на вода. Без вода бъбреците не работят, черният дроб се задръства, кожата, която също е отделителен орган, не може да изхвърля токсините. Много хора си лягат след 1-2 ч. през нощта. А единственото време, през което организмът регенерира, е нощния сън.

- Колко време е нужно, за да подейства Боуен терапията при хронични заболявания?

Позитивна психология- Боуен терапията помага на организма да се върне към идеалното си състояние, образно казано – към „заводските настройки”. При остри травми и скорошни проблеми процедурата може да облекчи състоянието веднага. При хронични заболявания и стари проблеми се изисква време, за да се обърнат процесите, които ние така охотно сме сътворявали години наред. Тялото работи изключително добре след Боуен процедура, но много често проблемите са емоционални. Затова за по-тежките случаи работя с психолог.

Ние лекуваме тялото, но когато нещо тормози човека емоционално и не отстраним този психологически фактор, терапията не е достатъчна. Все едно да боядисваме ръждясала ограда. Рано или късно ръждата ще избие отново. Когато се работи паралелно, тялото и духът се възстановяват.

- Разкажете конкретни случаи, защото много хора са убедени, че за тяхната болест няма лечение.

- Имах случай с 36-годишна жена с дискова херния. Тя си записа час, но го отмени, защото влизала на операция. Четиричленна лекарска комисия, в която бил и неин близък, решила, че трябва да се оперира още същия ден, за да не остане инвалид. Тя излязла да съобщи за операцията на мъжа си и без да се замисля изяжда десертно блокче. Точно затова анестезиологът отказал да я упои и отложили операцията с един ден. Жената изпитваше ужасни болки и пак ми се обади. Предложих й да направим една процедура вечерта, за да отпуснем тялото и да го подготвим за операцията, а след нея да работим, за да се възстанови максимално бързо. Пациентката ми се довери и дойде буквално на четири крака. Беше жалка картинка. След процедурата тя вече можеше да се изправи и да ходи. След седмица дойде отново. В началото болката й по скалата от 0 до 10 беше 11. А в този момент беше слязла на 2-3. След още три-четири процедури абсолютно всички болки изчезнаха. Жената изобщо не се оперира. Когато подпомогнем организма да се самовъзстанови, нещата се случват на пръв поглед по чудотворен начин. А Боуен терапията е медицинска техника с доказан ефект и в много страни се използва като съпътстваща лечението с медикаменти. Например при химиотерапията, която е изключително агресивна към тялото. Когато се комбинира с Боуен терапията, страничните ефекти на химиотерапията се свеждат до нула.
 
Позитивна психологияПри така наречените „нелечими” заболявания работя успоредно с психолога Ина Антонова. Проблем е начинът, по който се съобщават диагнозите на онкологично болните, примерно: „Ти знаеш ли колко сериозно е твоето заболяване. До края на годината едва ли ще изкараш.” При създадената психоза и най-нормалното онкологично заболяване протича скоротечно.

Но пък се случва и най-скоротечно развиващият се рак – белодробният, да спре да се развива. В момента наша 42-годишна пациентка се реинтегрира в живота. Но през февруари й бяха отказали лечение, защото нищо повече не можело да се направи за нея. Беше сива, нямаше нищо живо в себе си. След месец и половина позитивна психотерапия и Боуен терапия тя напълня с 3 кг, кожата й стана розова, правеше 5 км обиколки на стадиона, беше щастлива, не й окапа косата от химиотерапията. И най-важното – туморът намаля два пъти, а разсейките изчезнаха. Тя вече е на работа, купува си жилище, има усещането за здрав човек.

Мара КАЛЧЕВА

Боуен терапия

Ние, специалистите в Боуен център, сме на мнение, че физическото здраве е пряко свързано и зависи от емоционалното равновесие на човека, затова Боуен терапевтите ни винаги съобразяват индивидуалния план на всеки пациент и с Психологическия му профил, което позволява още по-голямо прецизиране на лечението (това е особено важно при лечението на хронични и „труднолечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица метаболитни и хормонални проблеми? - се свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапия

Позитивна психология

Боуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Позитивен психолог         Ина Антонова
и психотерапевт:................................
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: ina@bowencenter.bg

Виж още:
Боуен терапия - истини и заблуди
▶ За всяко заболяване има логично обяснение
▶ Ефективността на терапия боуен
▶ Изборът да обичаме себе си
Виж още:
▶ Да излекуваме тялото с боуен
▶ Как щастието влияе на здравето
Боуен терапията промени живота ми
▶ Позитивното мислене лекува

 

Боуен терапия


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ