БОУЕН ТЕХНИКА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА СТРЕСА

Боуен терапияНека да поговорим за стреса!

Стрес... Олеле! Дори само чуване или четене на думата предизвиква незабавен вътрешен отговор - реакция! Ние можем да обясним всичко с него. Използваме думата в отрицателен смисъл, за "нещо", което е нежелателно и непреодолимо.

Ние сме силно чувствителни същества и постоянно наблюдаваме въздействията, проявяващи се през нашите пет усещания: приятни, успокояващи, досадни, болезнени и тревожни. Нашият мозък, нервната ни системата и хормоните постоянно реагират на ефекта на постъпващата информация, дори когато сме заспали. Стресовите реакции под формата на кратки изблици са нормални, те повишават способността ни да се справяме в напрегнати ситуации. Ние сме проектирани да поддържаме равновесие, затова след изпадане в състояние на спешност или интензивност, когато всичко свърши, се отпускаме.

Боуен терапия

Емоционални, физически и психологически фактори, причиняващи нараняване, болка, чувство за загуба или опасност, водят до множество химични реакции в организма, особено в нервната система, мозъка и хормоните. Кортизолът, освободен от надбъбречните жлези, води до излив на адреналин, който увеличава сърдечната честота, кръвното налягане, скоростта на дишане и кръвната захар. Всички тези фактори са необходими, за да се изпрати обогатена с кислород кръв към мускулите - "да се преборим" с травмата или да "избягаме" и да се измъкнем възможно най-бързо. Това е реакция на симпатиковата нервна система. След като заплахата бъде преодоляна или премахната, успокояващият ефект на парасимпатиковия отговор превежда тялото обратно в равновесие.

Боуен терапияХроничният стрес води до ненормални нива на хормони, които се секретират в кръвта продължителни периоди - главно кортизол от надбъбречните жлези, който може неблагоприятно да повлияе на мозъчните функции, особено на памет и сън. Високите нива на кортизола засягат и две важни части на мозъка, контролиращи всички други хормони в тялото - хипокампуса и хипоталамуса, което на свой ред засяга нашата "магистрална жлеза" - хипофизната жлеза. Хипофизната жлеза контролира щитовидната жлеза, надбъбречната жлеза и бъбреците, половите жлези и много други регулиращи механизми, отговарящи за добрия метаболизъм.

Боуен терапияСтресът може да има много дългосрочни ефекти върху тялото и чувството за благополучие. Той засяга нивото на настроение и енергия, намалява имунитета към инфекции, ускорява процеса на стареене и възпаление в организма, повишава риска от инсулт и сърдечен удар, стомашни язви, остеопороза. Mоже да доведе до нездравословно поведение и начин на живот като лоша диета, повишена употреба на алкохол, консумация на лекарства и тютюнопушене. Освен това много хора, засегнати от стреса, повишават теглото си, въпреки че се опитват да намалят калориите и да увеличат упражненията - полезни контрамерки, но понякога недостатъчни да компенсират хормоналните промени, засягащи метаболизма на организма.

Боуен терапияСтресът е нормален факт от живота, не можем да го избегнем напълно. Той може да бъде положителен мотиватор да подобрим ефективността си, например да провеждаме състезание или да свършим задачата в крайни срокове. В един идеален свят ние се научаваме да се адаптираме към него и да балансираме живота си около него. Обаче продължителното състояние на стрес - усещане за заплаха, претоварване и затруднения, има отрицателни последици за здравето ни и води до дискомфорт. Предизвикателството е да останете здрави, като намерите начини за ефективно управление на стреса.

Стрес мениджмънт

"Управлението на стреса" не само се случва, то изисква от нас съзнателно да търсим време, пространство и дейности, които ни позволяват да се отделим от френетичните темпове и сензорното претоварване от ежедневните занимания. Отнема време на тялото ни да се отпусне и ние трябва да отделим време да се възползваме от релаксацията възможно най-често. Може да откриете релаксиращо пространство в природата, в градината, на почивка, слушане музика, четене, разглеждане на изображения или медитация. 

Боуен терапияИзключете телефона, телевизора, радиото и се отдалечете от компютъра си! Дайте на ума си шанс да се възстанови и да "настроите" в тялото си вътрешните си усещания. Упражненията помагат за облекчаване на стреса чрез освобождаване и усвояване енергия в нашите мускули, която насърчава дълбоко дишане и кара нашия мозък да пусне "положителни" химикали, наречени ендорфини. Упражнения като Тай Чи, Чи Гонг, Йога и ходенето могат да помогнат за укрепване на вътрешната ни способност да управляваме нашите реакции на стресови ситуации. Играта с деца, домашни любимци и намиране на хумор в живота може да направи чудеса за душата на стресирания човек, но нищо не може да замени ефекта от една добра Боуен терапия!

Боуен техника за стрес

Боуен терапия

Много хора, изложени на стрес, чувстват болки и схванатост в мускулите и ставите, променят стойката си под тежестта на техните ситуации, което от своя страна води до усещане за изгаряне и цикълът на болката се изостря. Боуен техниката е уникална и необичайна форма на мекотъканно въздействие, затова е много ефективна при отпускане на напрежението на мускулите и намаляване на стреса в тялото. Това е нежна невромускулна техника, която възстановява нервната система, спомага за възстановяване на спокойствието и дълбочината релаксация в цялото тяло. Чрез прилагане на леки движения върху определени мускули и области на тялото се изпращат сигнали чрез нервната система към мозъка, за да се реорганизират дифункционалните модели на напрежение в тялото. Комплектите от Боуен движения са последвани от кратки паузи, в които практикуващият напуска помещението, и оставя клиента да се отпусне напълно, което позволява на тялото да интегрира ефекта от Боуен работата.

Боуен терапия

Постига се по-дълбоко дишане, по-бавен сърдечен ритъм, подобрена кръвна циркулация до тъканите и отстраняване на отпадните течности през лимфната система. Когато тонусната система се отпусне, надбъбречните жлези намаляват количеството адреналин и кортизол, които продуцират, а това на свой ред изпраща сигнали до мозъка и останалата част от хормоналната система, за да започне връщането до точката на равновесие. Нивата на болка се намаляват значително и хората се чувстват по-гъвкави, спят по-добре и са много по-енергични след сесията.

Ефектът от Боуен терапията е доста дълбок и продължава много по-дълго от много други хиропрактични техники. Много от пациентите се нуждаят само от 2-3 сесии, първоначално през една седмица, а след това и една на месец или когато усещат последиците от стреса да се завръщат.

Клиентски казус: Жена в средата на 50-те години потърси помощ за проблеми с наднормено тегло, проблеми с пикочния мехур и проблеми със съня. Тази дама е административен асистент и прекарва по-голямата част от деня си в пред компютъра, работейки за взискателен шеф. Когато лежеше или седеше в определени позиции, тя получаваше изтръпване в ръцете. 

Боуен терапияТя беше с около 20 килограма наднормено тегло и се чувстваше прекалено уморена да се упражнява след работа, така че физическата й активност беше ограничена до случайни разходки през уикенда. През 40-те си години е преживяла тежка операция - обща хистеректомия и оттогава насам трябвало да отиде до тоалетна поне 3 пъти през нощта, и имаше случайна инконтиненция. При първоначалния преглед тя имаше значително напрежение в шията и раменете. Първата Боуен терапия беше за обща релаксация и подпомагане на бъбреците и надбъбречните жлези. Беше изненадана от това, че почти заспа по време на Боуен сесията. Седмица по-късно тя се върна и  съобщи, че след Боуен процедурата е спала през цялата нощ! Събудила се много енергична и е успяла да се разхожда няколко вечери след работа, а изтръпването в ръцете й вече не я притеснява. Направихме още една Боуен сесия и я помолихме да поддържа връзка с нас, за да ни уведоми как се чувства. На следващата седмица тя се върна в Боуен центъра ни, за да каже колко по-добре се чувства, проблемът с пикочния мехур беше изчезнал и тя не се чувстваше толкова стресирана по време на работа, макар че работодателят й не бе променил поведението си.

Консултирайте се с нашите Боуен терапевти, за да разберете как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен метода активира тялото
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
▶ Боуен терапията промени живота ми
▶ Боуен техниката развива телесният интелект
▶ Боуен против сенна хрема / алергичен ринит
▶ Боуен техниката предизвиква клетъчни промени
▶ Боуен решава проблема със запек и колит
▶ Преборете метеоризмa с боуен терапия
▶ Забравете за инконтиненциятас боуен терапия
▶ Боуен терапия - истини и заблуди


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ